Foto: DARK Arkitekter
Publisert: 18.08.2022 

Vil skape Jessheims nye grønne lunge

Smestuløkka, som består av felt B11 og B12 i bydel Gystadmarka, har siden juni vært på offentlig ettersyn. Opptil 1000 boenheter og barnehage inngår i planforslaget.

På oppdrag fra Bori ledes regulerings- og planarbeidet av DARK Arkitekter, som sammen med søsterselskapet Lark landskap (begge del av DARK Design Group) har utarbeidet et planforslag for felt B11 og B12. Tomten som nå reguleres er på ca.83,6 dekar. Totalt utgjør bydel Gystadmarka ca. 1500 daa.

– Dette skal bli Jessheims nye attraktive bydel. Jessheim har en spennende utvikling på gang, med mange innflyttere fra byen og andre områder rundt. Dette skal bli et bra sted å bo – med ny skole, barnehage i nærområdet, samt store grøntarealer, sier Nicole Holmeseth-Martin, arkitekt og urbanist i DARK Arkitekter.

– Planforslaget som sendes ut på høring nå er basert på et godt og tverrfaglig samarbeid mellom grunneiere, kommunen og andre aktører. Alle er enige om hvilke kvaliteter vi må jobbe for, skal vi lykkes med å skape Jessheims nye attraktive bydel og gjøre dette i ett helhetlig grep.

Gystadmarka ligger 2 km øst for Jessheim sentrum, og har siden 2000 vært avsatt til byggeformål i kommuneplanen for Ullensaker.

Bydelspark på 80 dekar

Gystadmarka er i dag et tilnærmet flatt natur- og jordbruksområde. I Ullensaker kommunes formingsveileder for området fremgår det at en bydelspark på hele 80 dekar skal etableres i utbyggingsområdet. Områdene som omkranser bydelsparken er regulert til boligbebyggelse, torg, barnehage og skole, idrettsanlegg, skiløype, veier, sykkelveier samt kollektivholdeplasser. Gystadmarka skole og idrettsanlegg er allerede bygget.

– Dette blir Jessheims nye grønne lunge - bydelsparken vil gjøre dette til et unikt område å bo i. Kommunen har gjort en god jobb med å sikre at området ivaretar en blågrønn struktur for å sikre gode, bærekraftige bokvaliteter. Innbyggerne vil ha alle fasilitetene de trenger, i tillegg til å bo tett opp naturen, sier Holmseth-Martin.

– Innbyggerne vil ha alle fasilitetene de trenger, i tillegg til å bo tett opp mot naturen. De vil ha tilgang til rekreasjonsområder og sosiale møteplasser som idrettsarenaer, lekeplasser – og en skiløype som går i ring rundt bydelen. Det skal være et unikt sted å bo, sommer som vinter.

I områdereguleringen for Gystadmarka fremgår det at «Bydelsparken GP1 – GP5 skal opparbeides etter en helhetlig landskapsplan og parken skal fordrøye overvann». Lark landskap har vært involvert siden tidlig fase for å sikre riktig håndtering av landskapsplanen.

Bydelsparken skal infiltrere og holde på opptil 200-års regn fra selve parken, i tillegg til differansen fra 20 til 200 års fra omkringliggende utbyggingsområder.

– Det skal opparbeides inviterende møteplasser med mye plass til lek og uteopphold, både innenfor hvert enkelt felt og mellom feltene. Det vil opparbeides et finmasket nett av gangforbindelser gjennom hele planområdet, som gir naturlige og trygge forbindelser til blant annet turveiene og parkene, sier landskapsarkitekt i Lark landskap, Kari-Elisabeth Haugan.

– Utearealene skal fremstå med karakter og kvalitet. Overvann behandles som en ressurs og ledes åpent gjennom området. Dette vil gi flotte blågrønne kvaliteter og en grønn, frodig karakter til området.

Variert bomiljø

Med utgangspunkt i kommunens formingsveileder, der det fremgår at Gystadmarka skal formes som et sted for alle med god variasjon i formspråk, planlegges det å ta i bruk ulike boligtypologier. Utformingen av byggevolumer gir grunnlag for variasjon i bebyggelsesstruktur, hvor følgende inngår i planforslaget; tomannsboliger, rekkehus, kjedehus, kvartalsbygg og lavblokker.

– I vårt planforslag ønsker vi å skape et rikt og variert bomiljø med ulike boligtyper for forskjellige målgrupper som eldre, familier og førstegangskjøpere. Vi tror og håper at Gystadmarka vil være et godt sted å bo for den voksende befolkningen på Jessheim, sier Holmeseth-Martin.

Illustrasjon: DARK Arkitekter

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring