Foto: Gyproc
Ole Peter Galaasen
Publisert: 27.02.2020 

Reduserer klimautslippene med gjenvinning av gips

Gjenvinning er et av flere tiltak for å redusere klimagassutslippene fra byggenæringen. For å bidra til dette har Gyproc og Ragn-Sells, i samarbeid med FTG Holding, etablert selskapet Gipsgjenvinning AS. Nå står et nytt anlegg klart til å gjenvinne kildesortert gipsavfall til ny råvare for gipsplateproduksjon.

– Gips er et materiale som kan resirkuleres og gjenvinnes et utall ganger uten at kvaliteten forringes. I Norge er det i dag en stor andel gipsavfall som går til deponi fremfor til gjenvinning. Gyproc ønsker derfor å øke bruken av resirkulert gips som råvare til vår produksjon, sier Peik Næsje, Director Business Unit Gyproc i Saint-Gobain Byggevarer as.

Gyproc utvikler, produserer og markedsfører systemer for lett byggeteknikk med gipsbaserte byggeplater til byggebransjen. Bedriften eies av det franske konsernet Saint-Gobain og Gyproc sin historie i Norge strekker seg tilbake til 1953. I oktober 1990 åpnet Gyproc gipsplatefabrikk i Fredrikstad dørene for egen produksjon og har i dag 75 ansatte.

Åpner nytt anlegg

Næsje forteller at Gyproc nå har egen plass på fabrikkområdet i Fredrikstad til å huse gjenvinningsanlegget til Gipsgjenvinning AS.

– Det er gunstig for miljøet at vi på den måten eliminerer unødig transport av resirkulert gips. For tiden driver Gipsgjenvinning AS planlegging og forberedelser av oppstart av anlegget. Dette tar noen måneder og vi forventer oppstart av produksjonen ved årsskiftet, sier han.

Anlegget skal male opp gipsavfallet og sørge for å skille papir og gipspulver i separate fraksjoner.

– Kvaliteten på denne prosessen er viktig slik at det blir minst mulig papirfiber i gipspulveret og minst mulig gips i papiravfallet. Rene fraksjoner er viktig, og vi har planer for utnyttelse av begge fraksjoner slik at vi får maksimal gjenvinningsgrad, sier han.

Sporer gipsen

Næsje forteller at selskapene som samler inn avfall fra byggeplass sørger for en kontroll av at avfallet er rent og tørt.

Foto: Gyproc

– Etter kontroll på byggeplassen blir det foretatt en kontroll ved mottak av gipsavfallet ved ankomst til Gipsgjenvinning AS. I løpet av gjenvinningsprosessen blir det tatt en ny runde med prøver av renheten på gipspulveret før det transporteres inn i råvarelageret til Gyproc, sier han.

Han peker på et tett samarbeid mellom de ulike aktørene i næringen.

– Vi er opptatt av å sørge for at gipsavfallet blir sortert på byggeplass og at det blir samlet inn og håndtert av avfallsselskap som sørger for å levere gipsen til gjenvinning fremfor å sende den til deponi. Det er avfallsselskapene som har kontakt med entreprenørene og som sørger for henting av gipsavfallet på byggeplassen. Etableringen av Gipsgjenvinning AS har vi gjort i samarbeid med Ragn-Sells AS, men alle avfallsbesittere kan levere rent gipsavfall til Gipsgjenvinning AS, sier han og legger til:

Vi ønsker å bidra til at gips ikke lenger blir levert til deponi, men i stedet går tilbake til produksjon av nye gipsplater.

Økt fokus på sirkulær økonomi

Han tror vi bare har sett begynnelsen av resirkulering i byggenæringen.

– I Norge er det et stort fokus på sirkulær økonomi og bærekraft. Gips er et meget godt eksempel på et slikt fokus er både riktig og samfunnsøkonomisk fornuftig. Jeg er derfor overbevist om at bruk av gips vil fortsette å vokse og at dette er riktig både av hensyn til miljø og økonomi på byggeplass, avslutter Næsje.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring