Foto: Thomas Mellbye/Zinc
Publisert: 10.12.2021 

En investering i helse og velvære

Denne uken starter overleveringen av SporX, et nytt kontor i massivtre som skal huse ti etasjer med nye arbeidsplasser i Drammen.

– Et miljøbygg som SporX er ikke minst en investering i et godt arbeidsmiljø. Både for de som jobber på byggeplassen og for de som skal jobbe i bygget, sier Guri Mo, interiørarkitekt i Zinc.

Hun og Sebastian Stokkebokjær, arkitekt i DARK Arkitekter, har begge bidratt til å realisere kontorbygget.

Stadig flere ser verdien av trebygg – det gjelder også i kontor- og næringsbygg. Ved hjelp av ny teknologi i forbindelse med foredling av tremateriale, samt forskning på blant annet brannsikkerhet, åpner det seg nye muligheter med bygging av større bygg i tre. SporX er et godt eksempel; i det 6801 kvadratmeter store bygget er hovedkonstruksjonen utelukkende bygget i tre. I tillegg er trematerialet produsert i fabrikken til Splitkon, som ligger en halvtimes kjøretur unna.

Representanter fra Zinc interiørarkitekter og DARK Arkitekter holdt nylig en faglig befaring av trebygget for utvalgte samarbeidspartnere – med fokus på trekonstruksjonens kvaliteter. Fra venstre; Peter Feltendal, Chamilla Reiersdal, Sebastian G. Stokkebokjær, Carl Alexander R. Nordal og Britt Kornum. Foto: Thomas Mellbye/Zinc

Utbygger Vestaksen Eiendom, entreprenør Betonmast og Degree of Freedom har sammen med arkitektkontorene DARK Arkitekter og Zinc (begge del DARK Design Group) har samarbeidet om en felles visjon hele veien; å utvikle Nordens mest bærekraftige bygg.

– I SporX er alt nøye planlagt fra et bærekraftsperspektiv. Et eksempel er fokuset på grønn mobilitet. Bygget ligger på et kollektivknutepunkt, og det finnes ingen bilparkering på SporX. Derimot har vi tilrettelagt for en stor sykkelparkering med rause garderobeannlegg og egen sykkelheis koblet direkte på sykkelstien som går forbi bygget, forklarer Stokkebokjær, som har hatt en sentral rolle i teamet.

– Sirkulærøkonomi har vært et førende prinsipp for alle materialvalg. I tillegg vet vi at valg av det har mye å si for brukernes opplevelse av et bygg.

Trivsel og velvære blant fordelene

Fordelene er mange ved å bygge i massivtre. Tre er generelt et lett konstruksjonsmateriale, det har et lavt CO₂-avtrykk, det bidrar til et stabilt luftfuktighetsnivå, det krever mindre energi for oppvarming og kjøling og ikke minst; det bidrar til bedre helse og velvære for brukerne. Det treårige europeiske forskningsprosjektet Wood2New konkluderte med nettopp dette i deres rapport.

– At både miljø og mennesker har godt av at vi bygger mer i tre, er bransjen nå enige om. Det har vært vanskelig å måle følelsen av trivsel og velvære som tre gir. Men vi vet at det å oppholde seg i en bygning av tre bringer frem positive følelser, sier Mo, prosjektdeltaker og interiørarkitekt i Zinc. Mo er i tillegg WELL-sertifisert – en sertifisering som benyttes for å vurdere helsefremmende bygg og hvordan de ulike kvalitetene påvirker helse og velvære for de som bruker bygget*.

Teamet bak SporX er enige i at innflytterne vil kunne påvirkes positivt av å oppholde seg i et rent trebygg – der miljøet er omgitt av åpne, store og synlige treoverflater. De viser til forskningen som sier at denne type omgivelser bidrar til mindre stress; noe som igjen vil ha konsekvenser for hvordan man velger å utforme arbeidsplasser.

– Vi vet at tre i bygg påvirker både den psykiske og fysiske helsa til brukerne på en positiv måte. På SporX har vi svært få materialer med noen form for avgassing. Ikke bare er bygget primært massivtre, men vi har heller ingen nedhengt himling. Akustisk demping løses med treullsement som er naturlig lavemitterende. Tepper og linoleum som er brukt på gulv er også valgt for å minimere skadelig avgassing, sier Mo.

Trematerialet oppfattes som naturlig og det påvirker kvaliteten på inneluft og luftfuktighet, fuktbalanse, komfort og akustikk.

– For eksempel er det forskjell på hvordan man opplever lukt i et rom med vegger av for eksempel glass eller betong og i et rom med mer naturlige materialer. I tillegg vil treoverflater kunne påvirke akustikk og romklang på en positiv måte, legger hun til.

– Argumentene for å velge tre som byggemateriale blir bare flere og sterkere. Det er positivt at vi også kan se verdien av opplevelse og kundeverdi, fremfor å bare vektlegge ressurseffektivitet og produksjonstekniske forhold med trebygging. Høyere trivsel og velvære kan igjen bidra til høyere produksjon og lavere sykefravær, sier Stokkebokjær.

BREEAM-NOR Outstanding

I tråd med visjonen om å utvikle Nordens mest bærekraftige kontorbygg har ambisjonen til Vestaksen Eiendom og det tverrfaglige teamet også vært å oppnå den anerkjente sertifiseringen, BREEAM-NOR Outstanding – som i dag er Norges mest brukte miljøsertifisering for nybygg og større rehabiliteringer.

*WELL Building Standard er en sertifisering som benyttes for å vurdere helsefremmende bygg, gjennom sitt rammeverk for å identifisere, måle, verifisere og følge opp byggkvaliteter som påvirker helse og velvære for de som bruker bygget. Sertifiseringen er en metode for gårdeiere til å uttrykke bruksverdi for en næringseiendom med en kvantifiserbar tilnærming.

SporX i et bærekraftsperspektiv:

Det 10 etasjer høye bygget rommer nærmere 6800kvm og er bygget i tre fra første etasje og oppover, med limtrekonstruksjon og lokalproduserte KLT-dekker og kjerner. KLT-elementene er produsert av SplitKon i Åmot, i lokalt treverk, og har kun en halvtimes reisevei fra fabrikk til byggeplass.

Med fokus på bærekraftig materialbruk, er det valgt eksponerte treflater i størst mulig grad. Det er også brukt knust glass fra Norsk Gjenvinning, som tilslag i det slipte betonggulvet i første etasje. Det er i tillegg utformet fleksible lokaler som enkelt kan endres og tilpasses over tid. Med nærhet til togstasjon og kollektivmuligheter samt gode sykkelfasiliteter, inviterer SporX til grønn mobilitet.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring