Publisert: 27.03.2019 

Tuntre til Nasjonalmuseet

Eiketrær har hatt en viktig rolle i menneskes historie. Nå får et tysk tre rollen som tuntre foran Nasjonalmuseet. Eiketreet reiste først med semitrailer, før det tok Color Line fra Tyskland.

Eika er 65 år gammelt, 11 meter høyt og har en kronbredde på fem meter. Stammens omkrets er på 90 centimeter. Men det er nå. Hvor stort det vil bli, er det ingen som vet. Foran Nasjonalmuseet vil det gi skygge over plassen om sommeren, mens de bare kvistene kan se mer ut som en skulptur om vinteren.

Treet er valgt ut etter en nøye vurdering, og så store og gamle eiketrær er ikke til salgs i Norge. For å sikre at treet skal bli grønt og frodig, og få et langt liv, er det lagt mye arbeid i å sikre gode vekstforhold for treet. Det er plantet i 105 kubikkmeter med spesialblanding av mineraler og jord.

Store eiketrær har hatt en plass i menneskenes kultur og religion i flere tusen år. Guden Zevs var forbundet med eika i det gamle Hellas, og derfor ble treet særlig assosiert med lyn og torden. Treet var  hellig i flere land og blant flere folkegrupper. Tunge eikemøbler er fortsatt symbol på makt og tradisjon, mens eikeløv preger de edleste medaljer. Flere steder i Norge har spesielle eiketrær fått egne navn, som Brureika i Ullensvang, Austråtteika i Ørland og Landeeika i Byglandsfjord. Eik er nasjonaltre i Tyskland, Storbritannia og USA.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring