Publisert: 01.02.2019 

Nytt nasjonalmuseum inne i sluttfasen

– Selv om dette har vært en utrolig spennende reise, er det jo nå det virkelig blir morsomt. Nå kommer...

– Selv om dette har vært en utrolig spennende reise, er det jo nå det virkelig blir morsomt. Nå kommer massevis av det spennende overflatearbeidet som setter kronen på verket. Både innvendig og utvendig vil også publikum merke endringene.

Kommunikasjonsleder i Prosjekt Nytt Nasjonalmuseum i Statsbygg, Birgitte Bye fryder seg om dagen. Det gigantiske byggeprosjektet som nytt nasjonalmuseum er, skal ferdigstilles høsten 2019. Prosjektet er spesielt på veldig mange måter, blant annet ved at offentligheten har kunne følge med på byggeprosessen i en åpenhetskultur som er både ny og spennende. Det har vært omvisninger, pressevisninger og hva man nå ellers kan tenke seg av visninger: Alt for å kommunisere det som skal bli vårt felles nasjonale museum i fremtiden. Dessuten har det aldri vært bygget et slikt kunstmuseum i Norge: Det skal få plass til hele 6.000 forskjellige kunstverk i den permanente utstillingen som blir kjernen i bygget. På taket blir det en lang og lys utstillingshall (faktisk lenger enn slottet), og det er her de skiftende utstillingene skal bidra til å gi kommende generasjoner kulturell påfyll. Men det blir også plass til museumsbibliotek og museumsbutikk hvor man skal kunne få kjøpt ulike kunstinspirerte varer. Og som ikke det var nok, vil det også bli flere arenaer hvor man ser for seg forskjellige former for kunstnerisk utfoldelse.

6 milliarder kroner

– Prosjektet er nå oppe i 6 milliarder kroner, og vil ruve godt både i offentlige budsjetter og bybildet fremover. Hva er det som står på trappene akkurat nå?

– La oss ta det innvendige først: I første etasje, der den permanente utstillingen skal være , er alle veggene malt, og nesten alle gulvene lagt. Prosessen fortsetter for fullt. Ser vi så på annen etasje, der det også skal være en permanent utstilling, er også alle veggene malt.

– Det gjenstår ikke så mye da eller?

– Det er fortsatt en god del arbeide før vi skal overlevere bygget utpå høsten neste år. For eksempel har vi akkurat startet opp arbeidet med å montere marmorplatene på gjestetoalettene nede i garderoben og vi har også begynt med å legge müschelkalk på gulvet nede i garderoben.

– Men det skjer også ting utvendig?

– Ja, vi er jo akkurat ferdige med å lage plantekassen på Museumsplassen, og vi har kjøpt en 15 meter høy eik i Tyskland, som vi etter planene skal plante i mars 2019. Rundt museet vil det bli flere felt med Rådhusvillvin. Nå er tre av fire felt i Dokkveien plantet, og ett felt ved inngangen til museet. Det betyr nemlig at villvinen vil ha god tid til å vokse fram til åpningen, som skal skje i 2020. Det kommer forresten også et felt med villvin på fasaden i Munkedamsveien og Dronning Mauds gate, forteller hun.

Full fres

Hun forteller videre at det fortsatt er full fart forover i arbeidet, med en byggeplass der 600 arbeidere fortsatt er i sving med byggeprosjektet. Nå er det selve ferdigstillelsen som er i fokus, og det ar massevis av ting som skal på plass, blant annet at byggeledelse og entreprenører skal opplæres i verktøyet «Pims 365». Dette er et avansert verktøy for styring av byggeprosjekter, som i tillegg til BIM vil bidra til full kontroll av prosessen fram mot ferdigstillelse.

– Du nevnte at nesten alle gulv er lagt i første etasje. Hva består de av?

– Der er det lys eik fra det danske firmaet Hørning. Men det er mange detaljer å glede seg over nå: I den store, lysende hallen som ligger helt på toppen av museet, som skal gi plass til skiftende utstillinger, er de innvendige glassene montert, og gulvet er støpt. Betongen i gulvet her inneholder blant annet den norske bergarten anortositt. Det blir også skiferstein fra Oppdal på veggene inne i museet. Det blir aller mest skifer å finne i publikumsarealene, men også i de utvendige skulpturhagene.

Designkonkurranse

– Brukerutstyrprosjektet er organisert som et eget prosjekt, noe som er ganske uvanlig for oss i Statsbygg. Men på grunn av prosjektets kompleksitet har Kulturdepartementet bedt Statsbygg om å lede prosjektet. I tillegg ligger også en annen uvanlig prosess bak oss, nemlig at vi har stått ansvarlig for en designkonkurranse: 10 norske designere har konkurrert om å lage stolen til multifunksjonssalen i første etasje. De 10 forslagene ble utstilt i informasjonssenteret i den såkalte Mellomstasjonen, som vi har etablert for å holde en åpen kommunikasjon med publikum under hele byggeprosessen. Nå har vi kåret vinneren av designkonkurransen, og dette ble Andreas Engsvik med stolen «Aura», forteller Bye.

– Dette er jo et gigantisk prosjekt: Kan du komme med litt fakta om selve størrelsen på prosjektet?

– Det er temmelig stort, ja. Faktisk er det Nordens største kunstmuseum som nå bygges på Vestbanetomta i Oslo. I dette bygget skal det som kjent bli plass til billedkunst, kunsthåndverk, design og arkitektur. Det er Kulturdepartementet som er oppdragsgiver for byggingen av de til sammen 54.600 kvadratmeterne, som er tegnet av arkitektfirmaet Kleihues og Schuwerk. Vi begynte byggingen i 2014, og skal overlevere det til Nasjonalmuseet på høsten 2019, men den offisielle åpningen skjer ikke før året etter, informerer Bye til slutt.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring