Publisert
01.nov.2018

Tålmodighetsmuring på Nasjonalmuseet

11.000 kvadratmeter med natursteinsfasade ute, og 6.000 kvadratmeter inne. Muringen av oppdalskiferen er en monumental oppgave som blir utført med en presisjon og planlegging som mangler sidestykke i Norge. Fra bruddet i Oppdal, via bearbeiding i Tyskland og tilbake på byggeplassen på den gamle Vestbanetomta i Oslo. Det er en lang vei, men nødvendig da […]

11.000 kvadratmeter med natursteinsfasade ute, og 6.000 kvadratmeter inne. Muringen av oppdalskiferen er en monumental oppgave som blir utført med en presisjon og planlegging som mangler sidestykke i Norge.

Fra bruddet i Oppdal, via bearbeiding i Tyskland og tilbake på byggeplassen på den gamle Vestbanetomta i Oslo. Det er en lang vei, men nødvendig da norske leverandører ikke hadde kapasitet til å bearbeide en slik mengde stein. Skiferen ble valgt på grunn av sitt sobre, grå-sjatterte ytre og de gode tekniske egenskapene. Denne steinen vil holde seg fin i mange generasjoner.

Hver eneste stein er laget på mål og i praksis tegnet inn der den skal være. Det er et massivt puslespill når leveransene kommer og steinen skal finne sin plass. Tykkelsen er riktignok lik, men høyden og lengden er variert. Toleransen er på millimeteren. For å ikke snakke om hjørnesteinene som er ekstra krevende å produsere.

Stein på stein mures de opp. Og når du ser bortover fasadene så er det snorrette linjer mellom skiftene. Murergjengen fra Ellingard Naturstein gjør jobben grundig og nøyaktig enten det er ute der "alle" ser den eller inne i gangene i bygget. Det tar tid, men denne muringen vil også stå i generasjoner.

Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring