Illustrasjon: Wienerberger
Emner
Publisert
30.sep.2020

Teglgigant legger grunnsteinen til miljøvennlig teglproduksjon

Selv om teglindustrien historisk sett har vært blant de mer energikrevende i byggenæringen, er det nødvendigvis ikke slik lengre. Ikke hvis du spør verdens største produsent av teglstein, Wienerberger. I Norden introduserer de nå ’LESS’ på markedet: en miljøvennlig bløtstrøken teglstein som reduserer både CO2-avtrykket og råvareforbruket med tosifrede prosentsatser.

I Europa er teglindustrien en av de største innenfor byggenæringen, og er som annen industri energikrevende. Derfor er tiden inne for at teglverkene begynner å tenke på produksjon av nye og mer bærekraftige løsninger. I hvert fall hvis du spør Wienerberger.

Teglprodusenten lanserer derfor LESS: en bløtstrøken teglstein som reduserer både CO2-avtrykket og råvareforbruket med tosifrede prosentsatser.

20 prosent lavere CO2-forbruk

Roar Kjos, Country Manager hos Wienerberger i Norge, forklarer hva som gjør LESS mer miljøvennlig enn alternative bløtstrøkne murstein:

Illustrasjon: Wienerberger

– LESS har nøyaktig samme uttrykk, kvalitet og mål som tradisjonelle, bløtstrøkne teglstein. Men som det eneste bløtstrøkne teglproduktet er LESS designet med tre hull i midten. Det bidrar til å redusere råvareforbruket med 10 prosent, samtidig som CO2-utslippet reduseres med 20 prosent. Det er nemlig mindre materiale som nå skal tørkes og brennes. Samtidig veier steinen mindre, og er derfor enklere å transportere og håndtere. Det bidrar også til et bedre arbeidsmiljø for mureren, sier Roar Kjos og fortsetter:

– Nå gleder vi oss til å introdusere LESS i det norske markedet. Vi har tro på at produktet vil legge grunnsteinen for en ny og mer miljøvennlig måte å bygge med teglstein. Lavere vekt, lavere energi og CO2 utslipp, lavere råvareforbruk samt bedre arbeidsmiljø er viktige parametere i fremtiden for Norsk byggenæring og Wienerberger med tanke på bærekraft og sirkulær økonomi.

Samtlige bløtstrøkne tegltyper tilbys i LESS-versjon

Lanseringen av den nye tegltypen er det første viktige steget i Wienerbergers reise mot en CO2-nøytral produksjon. Og det har ikke vært behov for store tekniske endringer i produksjonen, selv om LESS genererer 20 prosent mindre CO2 enn tradisjonell produksjon av bløtstrøken tegl. Andreas Christensen, Managing Director Operations hos Wienerberger i Norden, forklarer:

– Vi har arbeidet med løsningen i flere år. Det er nemlig vanskelig å lage hull i denne typen tegl uten å gå på kompromiss med kvaliteten. Og nå har vi klart det, og både produksjonsprosessen og produksjonsapparatet er stort sett det samme som med tradisjonelle tegl. Derfor var det enkelt for oss å iverksette den nye metoden på alle produksjonslinjene. Vi er allerede i gang på vårt danske teglverk Petersminde Teglværk, og de andre følger etter i de kommende månedene.

Han fortsetter:

– Den raske omstillingen betyr også at Wienerberger i Norden for eksempel kan lage kundespesifikke løsninger, og snart tilbyr de samtlige bløtstrøkne murstein i en LESS-versjon som produseres i Norden. Dermed har LESS potensiale til å bli den nye standarden for bløtstrøken tegl allerede innen 2021, dersom det er interesse fra markedet, avslutter Andreas Christensen.

Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring