Publisert: 23.03.2019 

Inspirerer jenter til å bli ingeniører

Det er snart søknadsfrist for samordna opptak og 20. mars arrangerte OsloMet og ÅF et annerledes studie- og karrierearrangement, Jenter, tenk tech!.

Arrangementet trakk ca 50 engasjerte jenter fra 10 videregående skoler, tre universiteter og en gruppe elever fra en ungdomsskole. De fikk møte rollemodeller som studerer eller jobber som ingeniører.

En av dem er Farhat Fazli som studerer på OsloMET. Hun er opptatt av å gjøre en forskjell og være med på noe større enn seg selv. 

Tilbakemeldingen fra jentene som deltok er at det er vanskelig å finne ut av hva de skal studere og hvordan de kan bruke studiet i arbeidslivet etterpå. For mange var det derfor veldig nyttig å snakke med noen som ligger litt foran de i løypa.

– For meg står valget mellom å studere arkitektur og bygg. Jeg fikk snakket med flere her i dag og det har gitt meg innsikt i hvilken retning som kan gi meg flest muligheter etter endt studie, sa Laxsha Thurupan som er elev på Kuben Videregående skole.

I tillegg fikk jenten prøver forskjellige digitale verktøy som 3D printing og VR i byutvikling og de fikk snakke med rekrutterere hos ÅF og OsloMET karriereveiledere.

Kjedelig bransje eller et mangfold av muligheter?

I byggebransjen er det 8-9% kvinner og det jobbes aktivt med å få en mer balansert kjønnsfordeling. For å skape endring må man starte tidlig; allerede når jenter og gutter velger - og velger bort tekniske fag på videregående.

– Kan det være slik at jenter tror at dette er en lite attraktiv bransje å jobbe i?

– Ja, jeg tror dessverre at dette er en utbredt oppfatning. Bransjen vår har en felles utfordring med å endre dette bildet. Realiteten er at mulighetene er mange for de som har lyst å påvirke utviklingen innen teknologi, energi, mobilitet, miljø og fremtidens byer for å nevne noe, forteller en engasjert Christopher Klepsland, administrerende direktør i ÅF Norge.

Flere kvinner vil bidra til et større mangfold i en mannsdominert bransje. Forskning viser at mangfold er lønnsomt.

– Vi i ÅF er opptatt av å få en likere kjønnsfordeling og et større mangfold. Min erfaring er at det gir bedre løsninger, bedre resultater på bunnlinja og ikke minst en morsommere arbeidshverdag, avslutter Klepsland.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring