Illustrasjon: Bjørbekk & Lindheim
Publisert: 13.10.2023 

Hovinbekken får Oslo bys arkitekturpris 2023

Gjenåpningen av Hovinbekken fra Hasle T til Ensjø T, hedres med Oslo bys arkitekturpris for ny og god arkitektur. «Mellom dammene framstår bekken som en samlende og identitetsgivende nerve, noe unikt som vi bare opplever her,» står det blant annet i begrunnelsen. Hasle Tre (Redd Barna-huset) og Nasjonalmuseet får hedrende omtale.

Landskapsarkitekt Bjørbekk & Lindheim og konsulentene Norconsult og Ecofact mottok sammen med byggherre Oslo kommune arkitekturprisen i dag. Prisen ble delt ut av ordfører Marianne Borgen og byutviklingsutvalgets leder James Stove Lorentzen i Oslo rådhus.

– Årets tre finalister har det til felles at de adresserer, på forskjellige måter, de store miljø- og klimautfordringene vi står overfor, sier byutviklingsutvalgets leder James Stove Lorentzen.

Prisen består av 50 000 kroner, i tillegg til diplom og en plakett.

Utdrag fra juryens begrunnelse for valg av Hovinbekken

«Mellom dammene framstår bekken som en samlende og identitetsgivende nerve, noe unikt som vi bare opplever her. Bekken og parkanleggene den renner gjennom, er viktige leke- og rekreasjonsområder for boligområdene som omkranser den. […]

Bekkeåpningen er et viktig element i håndteringen av det lokale overvannet og flomsikringen, klimautfordringer vi må finne gode og effektive løsninger på. Det er gjort noen gode og avklarede formmessige valg i hvordan natur og bygget landskap møtes.»

«Hovinbekken på Ensjø treffer godt på alle kvalitetskriteriene for fremragende landskapsarkitektur, nyskapende og bærekraftige løsninger, med høy kvalitet på konsept og gjennomføring. Dette er et prosjekt som klarer å tilføre byen noe stort både estetisk, funksjonelt og kulturelt», står det blant annet i begrunnelsen.

– Bjørbekk & Lindheim og Norconsult har i flere år jobbet tett sammen med Oslo kommune Bymiljøetaten og Vann- og avløpsetaten om åpningen av Hovinbekken. Vi er utrolig stolte over at prosjektet nå får denne solide anerkjennelsen, sier Truls Inderberg, divisjonsdirektør Vann i Norconsult.

Gjenåpning av Hovinbekken er en viktig del av Oslo kommunes strategi for gjenåpning av bekker og elver, og er et sentralt grep i utvikling av Hovinbyen. I mer enn 50 år hadde Hovinbekken ligget skjult under bakken, og gjenåpningen har krevd lang planlegging og solid samarbeid på tvers av ulike aktører og fag. Sammen med landskapsarkitekt Bjørbekk & Lindheim, Bymiljøetaten og Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune har Norconsult i mer enn 15 år arbeidet med å utvikle de offentlige arealene knyttet til transformasjonsområdene på Ensjø, Teglverksdammen på Hasle og med gjenåpningen av Hovinbekken. Utstrakt bruk av blå-grønne løsninger har gitt Hovinbyen ny vitalitet og grobunn for livskvalitet.

I forbindelse med gjenåpningen av Hovinbekken har Norconsult vært ansvarlige for de tekniske anleggene i bekkeprosjektet, og har bidratt til å dempe klimaeffekter og lagt til rette for naturbasert rensing av utslipp fra spillvann og forurenset overvann til bekken, slik at den har blitt en del av de gjennomgående grønt- og rekreasjonsarealene.

Grønt landskapsarkitekturen trekkes frem

Det er på høy tid at et landskapsprosjekt vinner Oslo bys arkitekturpris, sier Line Oma, påtroppende generalsekretær i Norske landskapsarkitekters forening (NLA).

Det er 8 år siden et landskapsprosjekt vant Oslo bys arkitekturpris. Det er stort og riktig at det nå er Hovinbekken som vinner prisen. 

Fra å være et utskjelt område, har Hovinbekken sørget for at den nybygde delen av byen fra Hasle T-bane til Ensjø T-bane har blitt et yndet rekreasjonsområde og en ny destinasjon i byen. 

– Det er en stor prestasjon fra landskapsarkitektene i Bjørbekk & Lindheim å stå for denne transformasjonen. 

Oslo har utviklet seg i en grønnere retning de siste årene. Innbyggere og tilreisende har merket seg flere bekker, benker, bier og busker, blant annet. Utviklingen har en klar estetisk verdi, men er også essensiell for å møte klimautfordringene, ivaretakelse av naturmiljø i den urbane byen, men også for trivsel i bybildet. 

Folk flest er fornøyd med retningen byen har tatt. Landskapsarkitekturen med mer grønt trekkes frem av mange. Når boligprosjekter presenteres, er herlighetsverdiene ofte uteområdene, grønne tak, overvannshåndtering og andre lokale miljø- og klimatiltak. 

– Derfor er det heller ingen stor overraskelse at et landskapsprosjekt vinner prisen. Det skulle bare mangle. Det er kjernen i Oslos byutvikling de siste årene, sier Oma. 

Allerede i 2019 tildelte Norske landskapsarkitekters forening (NLA) Hovinbekken Landskapsprisens sjeldne ærespris. Den er kun tildelt to ganger. 

– Nå er folk stolte av strekkene som Hovinbekken renner gjennom, og alle vil ha et eierskap til utviklingen. Hovinbekken bidrar også til mer økologisk mangfold, bidrar til flomsikring og bedre lokalklima. I dag er det landskapsarkitektene som skal ha den store honnøren for Hovinbekken. Norske landskapsarkitekters forening sender sine største gratulasjoner til landskapsarkitekt Bjørbekk & Lindheim for den prestisjetunge prisen til Oslo kommune. 

Hedrende omtale

To andre byggeprosjekter i Oslo fikk hedrende omtale:

Hasle Tre (Redd Barna-huset)

«Prosjektet kan vise vei for hvordan byggene vi oppfører i dag kan bli del av fremtidens sirkulærøkonomi og representerer en ny epoke i moderne byggeskikk. Men alle disse tiltakene og bærekraftige valgene er likevel ikke nok, om det ikke gir bygg som er gode å være i og som står igjen som vakre hus som beriker byen. Hasle Tre makter å gjøre dette (…).»

Nasjonalmuseet

«Nasjonalmuseet er både opplagt og kontroversielt, både strengt og inviterende. Det er et fremragende og kompromissløst arkitekturverk, med en overordnet klarhet og håndverksmessig gjennomføring vi sjelden ser. At museet gjør Oslo til en mer interessant kulturhovedstad, er åpenbart.»

Oslo bys arkitekturpris:

Med Oslo bys arkitekturpris vil kommunen hedre ny, god arkitektur som er et tilskudd til byen og byens utvikling. Målet med prisen er å stimulere til økt interesse for arkitektur og byutvikling i Oslo, og å vise frem den nyeste og beste Oslo-arkitekturen. Bygg må ha blitt ferdigstilt foregående år (2022) og landskapsanlegg de siste fem år (perioden 2018-2022).

Det er Rådet for byarkitektur som nominerer kandidater til pris og hedrende omtale. Oslo bystyres byutviklingsutvalg gir deretter sin innstilling til forretningsutvalget i Oslo kommune. Plan- og bygningsetaten er sekretariat for prisen. De nominerte presenteres i en utstilling som kan sees foran Deichman Bjørvika ut oktober.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring