Foto: Munchmuseet
Emner
Publisert
21.okt.2021

Gratulerer til Munchmuseet med åpning og en vellykket akustikk

– Vi vil gratulere nye MUNCH med åpningen 22. oktober, sier Steinar Nygård begeistret, som er distriktssjef i Rockfon. Museet skal tilby allsidige kulturopplevelser på helt nye måter. I tillegg til Edvard Munchs kunstnerskap og skiftende utstillinger fra andre kunstnere, skal museet romme bl.a. restauranter, kafeer, konsertlokaler og kino. En viktig del av kulturopplevelsen er behagelig akustikk som gir deg ro til å nyte kunsten. Det har Munchmuseet tatt på alvor.

Det er det spanske arkitektfirmaet Estudio Herreros som har tegnet museet som er plassert ved Oslos sjøkant. De akustiske løsningene har vært en viktig del av prosjekteringen av bygget. Her har Rockfon levert om lag 9000 m² med forskjellige type akustikkhimlinger som skal sikre kvalitet, estetikk og et tilpasset lydnivå på museet.

Lyd er en del av kunst- og kulturopplevelsen

Et museum rommer ikke bare kunst og historie. Det er et sted for forskjellig type lyder, stemninger og følelser. Lyd er en essensiell sans for hvordan vi oppfatter verden rundt oss, og er dermed betydelig for hvordan vi opplever kunst og kultur.

På Munchmuseet har det vært et ønske om et lavt og rolig lydnivå i alle lokaler. Akustikken er tilpasset med løsninger som gir en lav etterklangstid, som hindrer ekko og støy i bygget. Med besøk av flere tusen mennesker, bestående av både skoleklasser, turister og mennesker i alle aldre, bidrar akustikkløsningene til å absorbere lyden. Ønsket har vært at gjestene på MUNCH skal få en god kunstopplevelse i rolige omgivelser.

Distriktssjef i Rockfon, Steinar Nygård, vektlegger akustikken i et bygg som Munchmuseet:

– God akustikk er utrolig viktig i et bygg som Munchmuseet, og det har de tatt på alvor. Der skal det være mulighet for å få tid til å tenke og oppleve kunsten på en særlig måte. Vi har funnet akustikkløsninger som bevarer et lyddempende nivå selv om mange tusen mennesker samles på et sted.

Nygård er begeistret for åpningen:

– Vi vil gratulere så mye til Munchmuseet med åpningen. Det har blitt et fantastisk bygg med en fantastisk akustikk. Vi ser frem til tilbakemeldinger fra publikum.

Sømløse akustiske himlinger

I alle rom hvor maleriene er utstilt var det viktig for arkitektene å installere akustikkløsninger uten synlige profiler. Løsningen ble å montere cirka 5000 m² med den akustiske designløsningen Rockfon Mono. Rockfon Mono Acoustic er en sømløs pusset akustikkhimling som integrerer alle serviceinstallasjoner bak en ubrutt, glatt og monolittisk overflate.

– Rockfon Mono Acoustic er et ekstremt fleksibelt materiale. Mono kan formes og bøyes slik at man kan skape akkurat det signaturuttrykket man ønsker å oppnå uten synlig skjøter. De rene og glatte overflatene gjør at vegger og tak ikke tar oppmerksomheten fra kunsten på Munchmuseet, forteller Steinar Nygård.

I gjennomgangslokaler, kantine, restauranter og saler er det benyttet fargerike akustikkløsninger med Color all Activity fra Rockfon. Her har arkitektene fått mulighet til å sette sammen fargerike himlinger til ønsket design.

Montering av flere tusen kvadratmeter med akustikkløsninger

Det er Isoteks Bygg AS som har montert flere tusen kvadratmeter med Mono på Munchmuseet. De har spesialisert seg på himlingssystemet:

– Vi var de første i Norge som begynte å montere Rockfon Mono Acoustic. Himlingssystemet har gode lydegenskaper, samtidig som det gir en overflate som flere og flere arkitekter etterspør, forteller Anders Flågen som er daglig leder i Isoteks Bygg AS

I tillegg har Oslo Bygginnredning stått for montasje av de resterende Rockfonløsningene på museet.

Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Legg igjen en kommentar