Illustrasjon: Spilka Building Solutions
Emner
Tekst
Lars Holm
Publisert
21.okt.2021

Fixade: Fasadeløsning designet for ombruk

For 60 år siden revolusjonerte Spilka vindusmarkedet med H-vinduet. Nå vil de gjøre det samme med fasademarkedet gjennom et bærekraftig og revolusjonerende festesystem for fasader. Gjenbrukbare fasadeplater til alle typer bygg festes med klips i stedet for skruer, noe som gjør det enkelt å demontere og gjenbruke fasadeplatene.

Spilka ønsket å finne nye markeder utenfor de tradisjonelle vindusløsningene de har produsert i flere tiår, og dermed ble datterselskapet Spilka Building Solutions etablert og utviklingsarbeid iverksatt.

– Vi begynte prosessen med å spørre arkitekter, entreprenører og byggherrer om det finnes områder innenfor bygg og anlegg der man opplever problemer, sier Lars Erik Vinje, Daglig leder i Spilka Building Solutions.

– Mange pekte oss i retning av fasademarkedet og utfordringer de har slitt med som råte, brekkasje, materialsvinn og lang monteringstid. Dessuten designes jo fremtidens bygg for å kunne demonteres, og ikke rives. Vi satte dermed i gang, og etter to år utviklingsarbeid har vi nå systemet klart.

Skinnebasert festesystem

Resultatet har blitt Fixade som er et innfestingssystem for fasadeplater på bygg.

Foto: Spilka Building Solutions

– Festesystemet i Fixade består av korrosjonsbestandige stålkomponenter, og vi bruker resirkulert stål i produksjonen, forteller Vinje.

– Systemet er skinnebasert der horisontale skinner festes på underlaget, og når du har festet disse kan du slenge fra deg drillen. Vertikale skinner med klips ligger bak fasadeplatene og sikrer tett konstruksjon som eliminere kilder til råteskader. Den enkle måten å montere systemet på halverer monteringstiden, sikrer presisjon, reduserer mengden kapp, fjerner problemer og feil som oppstår i forbindelse med termiske bevegelser, og sørger for en fasade som holder hele byggets levetid. I prinsippet kan festesystemet brukes med flere forskjellige fasader, nå i en innledende fase samarbeider vi imidlertid med STENI som produserer fasadeplater i steinkompositt.

Ekstremt værbestandig

Fixade er dimensjonert for å stå imot alt av vær og vind, og er det første reelle alternativet for å sikre en platefasade som står skadefritt i 60 år.

– Fixade er kort sagt et sterkt dimensjonert værtett system som kan monteres på selv de mest værutsatte stedene uten at dette vil medføre problemer, sier Vinje.

– Ettersom vi stoler på at systemet holder gir vi også 60 års garanti på det.

Solid og tett

I dag koster reklamasjoner på fasader i Norge milliarder av kroner for samfunn og næringsliv, mesteparten av dette skyldes fuktinntrenging bak fasadeplater som medfører råteskader på bygg. SINTEF sier at hvert tredje bygg de besøker har problemer koblet til råte i fasaden.

– At fasadeplatene har svært lang holdbarhet har ingenting å si hvis resten av løsningen ikke har det, sier Vinje.

– Med vårt system vil ikke råteskader være et problem. En annen viktig fordel er at klipsene som fasadeplatenes monteres i tillater termiske bevegelser, og platene blir dermed ikke skadet av dette.

Bærekraftig system

For Spilka er det viktig å kunne å bidra til bærekraftig næringsutvikling og de arbeider aktivt med mer effektiv bruk av ressurser, miljøvennlig teknologi og optimalisert materialbruk som gir ​redusert svinn.

–  Levetiden i seg selv er jo et bidrag til økt bærekraftighet i byggenæringen, sier Vinje.

– Vi bruker resirkulert stål i produksjonen. Stål i seg selv er 100% multiresirkulerbart, det vil si at stålet kan brukes igjen og igjen i det uendelige med minst like god kvalitet. Dette fører til lavere uttak av naturressurser og mindre påvirkninger på miljøet.  Selve festesystemet er gjenbrukbart, komponentene er multiresirkulerbare og demontering kan gjøres raskt og effektivt. Ettersom fasadeplatene ikke har skruehull, kan de også enkelt gjenbrukes.

System for fremtiden

Spilka Building Solutions har store ambisjoner med fasadesystemet Fixade.

– Vi vil tilby konseptet der vi selv tilbyr å montere det, noe som medfører svært kort monteringstid. Entreprenører kan også utføre monteringen. Systemet er utviklet og blir produsert her i Norge. Det sikrer norske arbeidsplasser og energieffektiv produksjon. Dette er rett og slett starten på et nytt norsk industrieventyr, avslutter Vinje.

Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring