Bruk av offisielle miljømerker kan bidra til å gjøre det enklere for offentlige innkjøpere å møte krav til natur, miljø og klima. Foto: Svanemerket/JM
Publisert: 13.02.2024 

En klar marsjordre om å bevare natur

Det må bli bråstans i å ødelegge natur for å tilfredsstille vårt enorme forbruk. Derfor må vi tenke helhetlig og benytte verktøy som forenkler arbeidet med å beskytte natur.

I går la naturrisikoutvalget frem sin utredning om hvordan norsk næringsliv og andre samfunnsaktører bør hensynta egen naturrisiko. Den kommenterer blant annet at myndighetene ikke bruker innkjøpsmakten sin godt nok i dag, og at statlige virksomheter «synes det er vanskelig å måle og vurdere effekter av klima- og miljøvennlige anskaffelser».

– Det må bli bråstans i å ødelegge natur, og da må det bli enklere å stille miljø- og klimakrav i offentlig anskaffelser. Bruk av offisielle miljømerker kan være garantisten for at anskaffelsen oppfyller strenge krav til natur og miljø. Samtidig vil standardiserte krav gi næringslivet større forutsigbarhet om hva som kreves for å vinne anbud, sier Cathrine Pia Lund, administrerende direktør i Svanemerket.

Det offentlige anskaffer for 740 milliarder hvert år, og kan gjennom sine innkjøp være en motor for bevaring av mer natur. Fra januar i år, må offentlige innkjøpere forholde seg til nettopp strengere krav til miljø og klima. Men dette forutsetter at har innkjøpere har god, relevant kompetanse, og ikke minst tid og ressurser. Bruk av miljømerker som Svanemerket eller tilsvarende kan forenkle arbeidet.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring