Foto: Erik Burås / Studio B13
Thor Lynneberg
Publisert: 21.10.2019 

Bygg Reis Deg: En lissepasning til de som ansetter


Norsk byggenæring trenger flere hender og hoder. Et bedre utstillingsvindu for de som skal velge yrke skal du lete lenge etter, sier Gunnar Glavin Nybø i Bygg Reis Deg AS.

16.– 19. oktober kan alle se hva som skjer i byggenæringen. Det er klart for en ny utgave av møteplassen Bygg Reis Deg, som arrangeres annet hvert år. I år finner du arrangementet i Norges Varemesse, like ved Lillestrøm stasjon.

Bedre enn en lapp i unge hender

Siden etableringen i 1954 har Bygg Reis Deg «vært en møteplass for alle som er involvert i en byggeprosess», sier administrerende direktør Gunnar Glavin Nybø. Men han mener én gruppe besøkende er enda viktigere enn «menigheten»:

– Bransjeorganisasjonene bør invitere ungdomsskoleelever, slik at vi får vist hva næringen har å by på. Jeg savner litt mer engasjement. Bygg Reis Deg har et veldig flott utstillingsvindu – som vi gjerne ser at byggenæringen bruker – også til rekruttering. Det er mer inspirerende for barn og unge å besøke Bygg Reis Deg, enn å gå på en utdanningsmesse og få en lapp i hånden: «Dette er norsk byggenæring».

Foto: Erik Burås / Studio B13

Behovet for flere hender i byggenæringen er kronisk. Kronisk er også ønsket om flere kvinner.

– Organisasjonene bør benytte muligheten de har når flere enn 500 utstillere kan inspirere de unge, med presentasjoner av sine ulike yrker og historier knyttet til dem. Rørentreprenørene Norge arrangerer rørlegger-NM, hvor 5 kandidater avlegger svenneprøven. Det er en kjempeidé. Norges Malermestrenes Landsforbund arrangerer Norgesmesterskap i maling og gulvlegging. Vi ønsker oss mer av dette på Bygg Reis deg.

– Hele næringen må sammen tiltrekke seg de unges oppmerksomhet. Da må vi ha lagånd, og samarbeid på tvers av bransjer, sier Nybø – med erfaring fra idretten.

Ingeborg-nettverket har en inspirasjonsdag på hovedscenen torsdag 17. oktober. Nettverket er et viktig sted for alle som jobber for å øke andelen kvinner i en mannsdominert næring.

Fremtiden er grønn...

Nybø satser hardt på bærekraft og digitalisering som tema på seminardelen av Bygg Reis Deg.

– Bærekraft er ikke bare et miljøtiltak. Det er også økonomi i det. 80 prosent av byggene vi skal bruke i 2050 er allerede bygget, ifølge rådgiver i Entro, Solveig Irgens. Den store utfordringen ligger altså i alt det vi skal rehabilitere og tilpasse til morgendagens krav. Klimaet blir det villere, varmere og våtere. Hvordan gjør vi da en bolig fra 1986 bærekraftig over de neste 50 årene?

Foto: Erik Burås / Studio B13

– Mange av løsningene er allerede der ute, men byggenæringen bør bli flinkere til å belyse for både profesjonelle og andre bestillere hvilke bærekraftige løsninger som finnes. Et eksempel er at jeg som huseier må vite når jeg må gjøre noe med min grunnmur. Bygg Reis Deg skal kunne sette meg i kontakt med aktører som driver med slikt, som kan gi god informasjon om hva jeg som forbruker kan gjøre for å sikre meg mot mer vann og nedbør. Vi trenger å bli mer kundeorientert, og bli bedre på å opplyse bestillere.

...og digital

Nybø prioriterer også plass og ressurser til tema tidligfase og planlegging. 50 av 100 byggekroner forsvinner i valg av feil løsninger, feilretting, korreksjoner og ombygging og forsinkelser, viser beregninger utført av professor Martin Fischer ved Stanford-universitetet.

Foto: Erik Burås / Studio B13

– Bedre planlegging, og bruk av digitale verktøy og gode digitalvennlige prosesser, kan bidra til en betydelig effektivisering av byggeprosjekter. Vi skal sørge for at det blir lettere å forstå hvorfor og hvordan vi kan bli mer effektive og bygge raskere og bedre ved å bruke digitale verktøy og etablere digitalvennlige prosesser. På den måten blir det en økonomisk mer effektiv og bærekraftig byggeprosess.

Håper på 50.000 besøkende

– Ideelt sett ønsker vi at alle profesjonelle øker sin kunnskap og konkurransekraft ved et besøk på Bygg Reis Deg. Hos oss skal de oppdatere seg på de siste løsningene og dermed stille bedre forberedt til morgendagens utfordringer. Vi ønsker å være den største og beste møteplassen for utveksling av erfaringer og oppdatering av egen kunnskap.

– Vi hadde 42.500 besøkende sist. Klarer vi å presse inn 45.000 personer i høst, vil jeg si meg fornøyd. Klarer vi 50.000, er jeg godt fornøyd, sier Nybø.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring