Foto: Tarkett
Rigmor Sjaastad Hagen
Publisert: 09.01.2023 

Teppefliser kan i noen tilfeller gjenvinnes - det gir klimabesparelse i store monn

Da KLP Eiendom skulle gjøre leietakertilpasning i Schweigaards gate sørget Tarkett AS for å få de eksisterende teppeflisene gjenvunnet. Det er første gang KLP Eiendom er med på en slik prosess.

Teppefliser ligger på gulvet i mange kontorlokaler. Ved renovering er det vanlig at teppefliser rives av og sendes til forbrenning. Men endel teppefliser kan og bør gjenvinnes. Det var tilfellet da KLP Eiendom skulle renovere lokalene i Schweigaards gate i anledning en leietakertilpasning.

Gode kandidater

Salgssjef Thomas Aar i Tarkett AS har vært i bransjen i en årrekke, og kjente til at det lå teppeflis i lokalene. Han tok derfor kontakt med entreprenøren på prosjektet og fortalte om fordelene ved å returnere teppeflisene til Tarkett. Siden teppeflisene bare var ni år gamle, var de gode kandidater for gjenvinning via resirkuleringsløsningen ReStart.

– Ingrediensene i de gamle teppeflisene gjør at de kan gjenvinnes. Garnet blir til nytt teppegarn, og baksiden blir ressurs i sementindustrien. Når de nye teppeflisene tas ut en gang i framtiden, kan både garnet og baksiden gjenvinnes til rene råvarer for nye teppefliser. Produktets levetid avhenger i stor grad av blant annet vedlikeholdet. Teppeflisene i seg har ti års garanti, men vedlikeholdes de på en god måte kan de fint leve i tyve år før de gjenvinnes igjen, sier Aar.

Klimabesparelse

Ifølge rapporten «Klimagassutslipp bygg & anlegg» som Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg har bestilt fra Asplan Viak, står bygg- og anleggssektoren direkte og indirekte for 15 prosent av Norges totale klimagassutslipp. Utskifting av teppefliser i forbindelse med renovering og leietakertilpasning utgjør en stor andel av dette. Det er anslått at klimabesparelsen på å gjenvinne teppeflis kontra å sende på deponi til forbrenning, ligger på mellom seks og ti kg CO2-ekvivalenter per kvadratmeter. Hele 8000 kvadratmeter teppefliser skal byttes ut i Schweigaards gate. Det innebærer et betydelig bidrag for lavere klimagassutslipp.

Timing

Å komme inn på riktig tidspunkt er avgjørende. Man må rekke å si fra at teppeflisene ikke skal kjøres på dyngen.

– Prosjektets tidslinje er kritisk her, fordi vi ofte kommer inn og diskuterer form og farge når gulvene er revet ut og kjørt til dynga. Jo flere som vet om at dette er et alternativ, jo bedre er det. Det er en utfordring å nå ut med budskapet til bransjen i tide, sier Aar.

Enkelte produkter har dårlige etterlatenskaper, og kan ha tungmetaller i seg som man ikke ønsker tilbake i kretsløpet. Derfor er det viktig med korrekt identifisering. Det finnes absolutt garn som er uhensiktsmessig å gjenvinne, ifølge Aar.

– Ved gjenvinning reduserer vi avfall, og vi minsker behovet for uttak av jomfruelige råvarer. Det i seg selv er en mer bærekraftig løsning enn deponi og klimagassutslippene som oppstår i forbindelse med forbrenning. ReStart-løsningen er i dag en kostnadsfri håndtering fra vår side. Den ekstra tiden det tar å rive opp og stable klart gulvmaterialet for opphenting, tas igjen ved at prosjektet slipper transport til deponi og forbrenningsavgifter. I tillegg gir gjenvinning positive resultater i klimagassregnskapene, noe som er viktig med tanke på EU-taksonomien og spesielt da innen finansiering av eiendom. Jeg synes det er fantastisk morsomt at KLP er med på dette, og at de ble så positivt engasjert.

Har ombrukt tidligere

Ingvild Mysen, rådgiver bærekraft i KLP Eiendom, forteller at dette er første prosjekt i KLP Eiendom der eksisterende teppeflis sendes til gjenvinning. Tidligere har KLP Eiendom jobbet for å ombruke teppeflis, og sette krav til andel gjenvunnet råmateriale i nye teppefliser. Muligheten til gjenvinne eksisterende teppeflis fikk hun først kjennskap til via Tarkett AS som kom inn i en tidlig fase av prosjektet.

Mysen forteller at KLP Eiendom alltid vurderer klimagassutslipp i sine prosjekter. Hun vedgår at det i utgangspunktet ikke er et klimavennlig tiltak å bytte ut teppefliser som bare er ni år gamle. Når det først skal gjøres, er hun svært fornøyd med at det kan gjøres på en måte som etterlater et mindre klimaavtrykk.

– Det er helt fantastisk at vi fikk det til. Vi prøver hele tiden å gjøre leietakertilpasningene våre mer miljøvennlige, og jeg synes det er positivt at vi får gjennomført det på et så stort prosjekt. Det utgjør en betydelig klimagassbesparelse når det er snakk om 8.000 kvadratmeter. I tiden fremover vil vi kartlegge tilstanden til dekker på eiendommene våre, så vi har informasjon om de kan gjenvinnes før vi foretar en leietakertilpasning.

Prosjektet skal være ferdig til sommeren 2023.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring