Diffus ventilasjon sikrer at luften som er infiltrert bare er 16-17 grader. Det gjør det lettere å oppnå den optimale romtemperaturen på rundt 20-22 grader jevnt fordelt i rommet. Foto: Rockfon
Publisert: 24.09.2021 

Temperatur, lys og akustikk påvirker helse og trivsel

Et godt inneklima er avgjørende for vår helse og velvære. De tre viktigste faktorer som skal være på plass for å oppnå dette er frisk luft, god belysning og reduksjon av støy og ekko. Her kommer akustikkhimlinger med diffus ventilasjon inn i bildet, og oppfyller nye standarder i byggenæringen.

I Norden tilbringer vi i gjennomsnitt 90% av tiden vår innendørs, og det er veldokumentert at inneklimaet påvirker både produktiviteten og helsen vår. I tillegg har luft, lys og akustikk i et lokale stor innflytelse på stress og trøtthet. Derfor har disse faktorene blitt inkludert i nye byggestandarder, som f.eks WELL, og blir i høyere grad inkludert i prosjekteringen av nybygg.

Hele taket fungerer som et stort armatur, slik at du oppnår jevn luftutveksling og riktig temperaturkontroll i hele rommet til fordel for inneklima og velvære. Illustrasjon: Rockfon

Alle tre faktorer kan krysses av med en hvit akustikkhimling til diffus ventilasjon, og er en løsning som i stigende grad brukes mer i norske byggeprosjekter. Jonny Siig, Teknisk Sjef i Rockfon Norge, forteller:

– Med diffus ventilasjon utnytter du fysikkens lover med varm og kald luft, som betyr at du presser kald luft gjennom akustikkhimlingen ved lavere innblåsingshastighet enn ved tradisjonell ventilasjon. Det skaper en jevnere luftstrømming uten trekk, samtidig som du forbedrer akustikken, sparer i bygningshøyde og du får en enda flottere estetisk himlingsløsning, fordi du sparer på innblåsingsarmaturer.

Akustisk, lys og miljøvennlig løsning

Lufthastigheten siver ned gjennom himlingen med lav hastighet, og derfor er det mulig å bruke den kalde luften utendørs uten forvarming i forhold til tradisjonell ventilasjon. Løsningen er både energibesparende og miljøvennlig. Arkitektkonsulent i Rockfon, Finn Jørgensen, forteller:

– En av fordelene ved å bruke diffus ventilasjon i nybygg er at den tar mindre plass i høyden, og derfor er det mulig å øke høyden i rommet. Det gjør også at man kan lage enda større vinduer, og få mer dagslys inn i rommet.

I tillegg er det heller ingen nedhengte kjølebafler eller synlige innblåsingsarmaturer, som gir en mer visuell løsning. 

– Diffus ventilasjon forbedrer akustikken, fordi den absorberende flaten i himlingen ganske enkelt blir større, da man ikke har noen inaktive, akustiske områder med innblåsningsarmaturer. I tillegg har den ingen direkte støykilder i rommet som ved tradisjonell ventilasjon, forteller Finn Jørgensen og avslutter.

Slik fungerer diffus ventilasjon

Konseptet ble utviklet av Rockfon i Danmark, og her har de stor erfaring med diffus ventilasjon iblant annet skoler og kontorbygg. Nylig ble det installert 20.000 m2 himlinger i CPH highline.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring