Foto: Vedal
Publisert: 16.04.2024 

Takhagen på Økern Portal åpnet for ny sesong mandag 15. april

Nord-Europas største spiselige takpark åpnet for ny sesong mandag 15. april.

På toppen av næringsbygget Økern Portal ligger det som er Nord-Europas største spiselige takhage. Den 7 000 kvadratmeter store takparken inneholder tusenvis av spiselige vekster, løpebane, treningsapparater, bikuber, sitteplasser og store arealer for dyrking av frukt, urter og grønnsaker.

– Vi ønsker alle velkommen til toppen av Økern Portal, sier Richard Groven. Han er forvaltningsdirektør i Oslo Pensjonsforsikring, som eier bygget.

Prisbelønnet for innovativ bruk av takarealer

Visjonen for Økern Portal er å skape et bærekraftig fellesskap mellom næring og nærmiljø. Det mener Groven takparken er et godt eksempel på.

– Taket er åpent for alle, og er en arena for å dyrke grønnsaker og samhold, nyte utsikten og kanskje ta en treningsøkt i høyden. I tillegg fanger vegetasjonen opp regnvann og reduserer risikoen for flom, sier han, og legger til at takhagen ble besøkt av om lag 40 000 personer i fjor.

Takhagen ble for første gang åpnet i 2021, og i 2022 mottok Økern Portal to utmerkelser for innovativ bruk av takarealer; DOGA merket for design og arkitektur og Scandinavian Green Roof Award.

Urbant landbruk i høyden

Det er bybonde og gartner i selskapet U.Reist, Erin Dumbauld, som ivaretar plantene. Hun forklarer at beboere i nærområdet kan ta del i dyrkingen gjennom et samdyrkelag.

– Tilbudet er veldig populært, og vi ser at mange som har vært med en sesong, melder seg på igjen. Vi har noen få ledige plasser igjen for årets sesong, sier Dumbauld.

Bybonden har jobbet som profesjonell gartner i mange år, både i Australia og USA. Hun mener takhagen på Økern Portal er nyskapende, og håper det etableres flere grønne tak i årene som kommer.

– Det er fantastisk at vi har så store arealer for å dyrke frukt, urter og grønnsaker. At takparken i tillegg er åpent for alle og fungerer som en arena for å bygge samhold og kunnskap om matproduksjon er helt unikt, sier hun.

Grønnsakene som dyrkes frem deles ut til medlemmene av samdyrkelaget og brukes av restaurantene i bygget.

Barnehager og skoler inviteres opp til taket

Dumbauld forteller at barnehager og skoler inviteres opp i høyden for en annerledes dag i takåkeren.

– Det syntes barna er veldig moro. Skoler og barnehager bruker takhagen for både lek og læring, sier hun, og peker på «meitemarkhotellet».

– Det er en kompostinstallasjon, som viser barna hvordan meitemarken fråtser i planterester og danner ny næringsrik jord til resten av plantene på taket, sier hun og fortsetter:

– Gjennom to vinduer får barna se med egne øyne hvordan meitemarken arbeider med jorda. Det lærer dem om sirkulære kretsløp, altså at kompost og matrester kan skape næringsrik jord som er viktig for å lage nye grønnsaker.

Hun legger til taket har bikuber og at det i disse dager etableres informasjonsskilt der besøkende kan lære om takparken og viktigheten av planter og levende økosystem i byen.

– Vi gleder oss til en ny sesong med dyrking, kunnskapsformidling, trening og moro på taket. Alle er velkomne, avslutter Dumbauld.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring