Illustrasjon: Snøhetta
Tekst
Jørn Wad
Publisert
08.aug.2019

Snøhetta tegner Shanghai Grand Opera House

– Vi er glade og stolte over å ha blitt engasjert til å designe «Shanghai Grand Opera House». Dette skjedde etter en internasjonal konkurranse, hvor vårt forslag ble foretrukket. Prosjektet tar sikte på å tiltrekke seg et bredt publikum gjennom å tilby både tradisjonell kinesisk opera og klassiske oppsetninger.

Arkitekt Zenul Kahn i Snøhetta er prosjektleder, og forteller til Fremtidens Byggenæring at det også vil bli plass for mer eksperimentelle oppsetninger i den nye operaen, noe som skjer for å tiltrekke seg et yngre publikum. Snøhetta har designet eksteriør og interiør, landskap og visuell profil for operaen, og prosjektet vil bli gjennomført i samarbeid med det Shanghaibaserte arkitektkontoret ECADI.

Masterplan

– Det nye operahuset er en del av en helt ny «masterplan» for Shanghai som tar sikte på å stadfeste byens globale posisjon, både økonomisk, vitenskapelig og kulturelt. Operahuset er forventet å bli et av de viktigste kulturelle landemerkene i byen. Dette er landets 13. femårs utviklingsplan, og denne stadfester at bygget er det viktigste initiativet som er tatt hittil for å styrke Shanghais kulturelle og globale betydning.

Fra Snøhetta blir det fremholdt at Shanghai Grand Opera House er en naturlig fortsettelse av selskapets tidligere arbeide med å designe kunstsentre. Det er en kulminasjon av kompetansen og innsikten som selskapet har opparbeidet seg gjennom prosjekter som Operahuset i Oslo, Busan Opera House i Sør Korea, Isabel Bader Centre for Performing Arts i Canada og Théathre Nanterre-Amadiers i Paris. Shanghai Grand Opera House er en manifestasjon av vår kontekstuelle forståelse og våre verdier, og er designet for å gi publikum eierskap til bygget, både for befolkningen i Shanghai og de som kommer mer langveis fra.

Det nye operahuset vil bli bygget i nærheten av Expo Houtan, som ligger ved bredden av Huangpu-elven. Nabolaget har en økologisk lavkarbonprofil og skal legge til rette for operahuset som et åpent og tilgjengelig bygg.

 

Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring