Foto: Erik Burås / Studio B13 for Fremtidens Byggenæring
Thor Lynneberg
Publisert: 13.08.2020 

Snø: Krevende forhold i ny innendørsbakke

Snøporten ble en av verdens største innendørs skianlegg, når det åpnet i januar. Løypa viste seg krevende, også for de som konstruerte den.

Arenaen Snø på Lørenskog blir Norges første komplette innendørstilbud for snøopplevelser. Anlegget rommer 50 000 kvadratmeter helårsvinter, og ble nøkkelferdig før tiden. Prisen er drøyt én milliard kroner. Totalentreprenør for byggeprosjektet er Betonmast.

– I et så spesielt og utfordrende prosjekt er vi helt avhengig av dyktige samarbeidspartnere og et sterkt team i egen organisasjon. Samarbeidet med byggherre, rådgivere og underentreprenører har vært veldig bra. Byggherre er fornøyd med produksjonen, og de har stolt på oss. Nå er vi ferdige, og kan se tilbake på et meget vellykket prosjekt, forteller prosjektleder hos Betonmast Erlend Nicolaisen.

Komplisert byggeprosjekt

Byggherre er Snøporten, et nyskapende bydelsprosjekt som skal samle sportsrelatert næringsvirksomhet rundt det som blir verdens eneste innendørs helårs ski- og snøarena med alpin-, freestyle- og langrennsløyper under samme tak. I tillegg skal det bygges hotell, serveringssteder og butikker, en kunnskaps- og næringsklynge på eiendommen.

Foto: Erik Burås / Studio B13 for Fremtidens Byggenæring

– Betonmast har gjort en fin jobb. Én ting er skalaen på dette prosjektet. Vi hadde effektivt tre byggeplasser parallelt, da vi reiste stålet. Hele logistikken ble dermed en utfordring i seg selv. De måtte etablere egne, interne veier for å frakte materialer og utstyr opp, sier administrerende direktør Erik Hammer hos Snøporten.

Erlend Nicolaisen hos Betonmast legger ikke skjul på at prosjektet var utfordrende. Behovet for et godt HMS-arbeid var stort.

– Vi bygget en bakke inne i et hus, for å si det sånn. Vi hadde betydelige høydemetere vi skulle bygge i, og en tilkomst i bunnen. Vi hadde aldri flatt gulv å stå på, og det var mye arbeid i høyden – og i skrånende terreng. Vi brukte mobile kraner, og alle flytter seg jo hele tiden rundt. I tillegg har vi en høyspentlinje som ligger veldig tett på bygget. Jeg er godt fornøyd med at vi gjorde dette ferdig uten noen alvorlige skader.

Foto: Erik Burås / Studio B13 for Fremtidens Byggenæring

– Tidsplanleggingen var også komplisert. Vi måtte finne en fremdriftsplan som kunne fungere. Vi så på konseptet, og regnet litt på hvor mange angrepspunkter vi ville trenge på samme tid, sier Nicolaisen.

Anlegget er et plusshus, forteller Erik Hammer:

– Vi kjøler ned hallen. Det krever energi. Det gjør vi med strøm, og et ganske avansert co2-anlegg. Produksjonen gir et stort overskudd av varme, litt på samme vis som et kjøleskap hjemme. Normalt er dette noe som bare blir sluppet ut. Vi har investert titalls millioner i en energisentral, som fanger opp overskuddsenergien. Den blir levert tilbake til fjernvarmenettet til Akershus Energi. Det er en veldig fin løsning, som vi er stolte av.

Skal gjøre skisport mer tilgjengelig

Selvaag-gruppen hadde i 2012 et stort boligområde tilgjengelig i Lørenskog-området, nå Lørenskog stasjonsby, hvor de satt igjen med et restareal – et område som ikke direkte var egnet for boliger. Problemet var høyspentledninger og støy fra E6, sier Erik Hammer. Det gjorde at de trakk frem planene om et innendørs skianlegg.

Foto: Erik Burås / Studio B13 for Fremtidens Byggenæring

– Vi gjør dette av mange årsaker. Det ene er samfunnsdimensjonen. Dette gjør at flere kan komme seg på ski, og den «norske» gleden det bringer med seg. Nybegynnere, og de som bare vil prøve seg litt, kan komme hit og prøve seg – når som helst, hele året. Det er sånn sett et lavterskeltilbud. Familien trenger ikke reise til Juvasshytta eller Sölden.

– Dette kan også tilgjengeliggjøre alpint, som er en ganske krevende idrett for foreldre rent økonomisk. Det koster, både i tid, reising og utstyr. Vi bygger en arena som kan gjøre det enklere og billigere for de som ønsker å satse på disse idrettene.

– Også næringsliv og arbeidsplasser bør se på dette. Det kan bli et fantastisk miljø for de som jobber i området rundt Snøporten. Du kan stå på ski i lunsjen, om du ønsker.

Snøporten skal investere flere milliarder i den fremtidige bydelen, kalt Snøbyen. Samlet investering havner et sted mellom 3,5 og 4 milliarder kroner,

– Men da snakker vi om hele området fullt utbygget. Det er en bydel på størrelse med Tjuvholmen, sier Hammer.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring