Foto: Kristine Tofte
Publisert: 04.07.2024 

– «Smart» er ikke ensbetydende med godt og funksjonelt

Som de første i Norge har Hausmanns Hus blitt tildelt Platinum Smart Building Certificate. Et av smarttiltakene de har innført er skikkelig dristig, ifølge teknisk sjef Martin Almerud i Hathon Holding AS.

– Kvalitet er grunnsteinen. Smarte løsninger er noe som kommer som en følge av kvalitetsfokuset, sier teknisk sjef i Hathon Holding AS, Martin Almerud.

Hausmanns Hus ligger mellom Grünerløkka og Yongstorget i Oslo, og har de siste årene gjennomgått en betydelig renovering. Første leietaker flyttet inn i februar i fjor, den siste kom inn på nyåret i 2024. Som de første i Norge har Hausmanns Hus blitt tildelt Platinum Smart Building Certificate av nederlandske Smart Building Collective, ifølge Almerud.

– Vi hadde litt berøringsangst med begrepet «smart». Vi opplevde at det har mistet troverdighet. «Smart» er ikke ensbetydende med godt og funksjonelt. Det er en ubeskyttet tittel som det er opp til gårdeiere å titulere bygget med. Derfor ville vi undersøke hvilke muligheter vi hadde for at noen vurderte det for oss. Vi vurderte løsninger fra to ulike sertifisører. Den ene opplevde jeg som en markedsføringspakke, som hadde lite fokus på bygg og mer fokus på at smartsertifiseringen skulle pushes ut i store fonter for omdømmes del, sier Almerud.

Færrest mulig dingser

Han forteller at de gikk for Smart Building Collective fordi de ville se på bygget som en helhet, med god brukerdesign, teknisk bunnsolide løsninger og fleksibilitet.

Martin Almerud. Foto: Hathon Holdring

– Smart Building Collective vurderer ikke bare enkelt funksjoner, men hvor godt hver løsning er utnyttet så man unngår mer dingser enn nødvendig. Til slutt vurderes helheten. Der må man forklare og vise hvordan hver enkelt løsning og teknologi er knyttet sammen og skal samspille, sier han.

Platinum Smart Building-sertifikatet er den høyeste standarden Smart Building Collective opererer med. Standardene er basert på benchmark-ordning. Man blir vurdert ut fra andre bygg de har sertifisert. Jo flere som kommer inn i en slik ordning, jo høyere blir kravene. Når bygget skal resertifiseres etter to år, vil alle benchmarkene ha blitt flyttet, forteller Almerud. 

– Og da må dere høyne standarden ytterligere?

– Ja. Det synes jeg er skikkelig moro! Tiden der leietakere har 20-årskontrakter er over. Men for at de skal bli så lenge som mulig, må det mer til enn at bygget er sentralt plassert i Oslo. Det må ha god design, bunnsolide tekniske løsninger, være gjennomtenkt og fleksibelt, sier han.

Integrert design er en nøkkel i Smart Building Collectives sertifisering. Noe av det viktigste Hathon har gjort i samarbeid med Evotec er å tilrettelegge for at teknologi og system samhandler med andre systemer, ifølge Almerud. Det innebærer også at når den teknologiske og digitale utviklingen fortsetter å skyte fart, vil systemene ha muligheter til å følge etter.

– Grunnleggende automasjon fungerer akkurat som den skal og er superbra allerede fra start. De færreste bygg yter som bestilt når du ferdigstiller det. Ventilasjonsanlegg og temperaturregulering er ofte «sånn cirka», sier Almerud.

Dristig strømgrep

Hausmanns Hus er svært behovsbasert, og sparer derfor mye energi. Etasjene kan deles inn i fire soner, der systemet har full kontroll på energiforbruket til enhver tid. Det gjør at brukerne kan få unike energiregnskap. Bruken av sensorer er maksimert. Det er lagt vekt på kamera og adgangskontroll, og disse brukes til arealanalyser og kan koples inn mot ventilasjonsstyring. Kjølesystemene stopper pumpene når ingen soner ber om kjøling, noe som sparer mye pumpeenergi og kjøling. Avtrekkshetten på kjøkkenet styres etter effektene på strømkursene til koketoppene.

Et av de dristigste smarttiltakene er at bygget kutter strømmen i områder som ikke brukes.

– Vi stenger, kutter og styrer bygget ekstremt strengt. Det har vi gjort uten å få brukerklager. For eksempel legger vi sikringer døde der det ikke har vært bevegelse på en halvtime. Pulter, skjermer og alt annet som bruker strøm blir kuttet. Det er et risky grep, men fokus på teknisk design har bidratt til at vi har forutsetninger for å gjøre det uten at brukeren opplever forstyrrelser, sier Almerud.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring