Publisert: 06.05.2019 

Setter «drømmebygg» i et helt nytt lys

Lys er mer enn fravær av mørke i Sola Airport Arena. Ateas prisvinnende kontorbygg setter ny standard for moderne belysning, mener Tord Christensen, landssjef hos Signify Norge.

– Atea ønsket et bygg som kunne fôre IT-selskapet med data. Denne informasjonen gir grunnlag for bedre beslutninger om utvikling av tjenester innen smarte bygg. «Smart bygg» har jo vært et motepreget begrep en stund, og Atea ønsker å finne ut hva de kan få til med riktige data tilgjengelig.

Signify er tidligere kjent som Philips Lighting. Hos Atea har de levert belysning, men med veldig mye attåt. Belysning er ikke hva det engang var.

«Digitalt» lys, med sensorer

– Lysene har masse sensorer integrert, og går ikke lenger på strøm, men på datasignaler. Vi kan dermed kommunisere via lysene, og bygge modeller basert på den informasjonen, slik at Atea kan ta beslutninger på det. Dette kan for eksempel være «heat-mapping», slik at Atea kan se hvor folk går og oppholder seg. De kan også lese seg til hvilke rom som blir brukt, og hvor ofte og hvor lenge. Det kan lede til fornuftige beslutninger om endringer – enten av rommet i seg selv, eller bruken av det.

undefined
 
Foto: Erik Burås / STUDIO B13

Signify har også levert lys til «The Edge» i Amsterdam. Bygget er blitt kåret til «Verdens smarteste» flere ganger. Der kan de blant annet måle hvor folk oppholder seg og vise folk hvor ulike plasser og møterom er. Nytenkningen der nede tillater at mange flere kan bruke bygget til samme tid, forteller Christensen.

Hvis du får data, kan du ta bedre beslutninger på bygget. Det er kjernen. Videre kan du gi brukerne mer kontroll.

Gjennom åpne APIer skal også Atea bruke slik informasjon til å utvikle nye tjenester innen «Smarte bygg». Tord Christensen omtaler derfor Sola Airport Arena som et laboratorium.

– Hvis du får data, kan du ta bedre beslutninger på bygget. Det er kjernen. Videre kan du gi brukerne mer kontroll. Hver av medarbeiderne hos Atea har tilgang til en app, slik at de kan stille inn den belysning de ønsker seg. Du kan altså «ta med deg» den type belysning du foretrekker, som for eksempel mer blått eller «mer behagelig» belysning for den det gjelder. Dette er på god vei inn i moderne lysdesign. Vi mennesker er ulike, og vi har forskjellige preferanser. I tillegg kan døgnrytmen spille inn.

LiFi og 3D-printing

Atea-bygget er nå i full bruk, og den offisielle overleveringen fra Signify skjedde forrige måned. Det nye kontorbygget har allerede fått årets «Byggeskikk»-pris i Norge.

– Folk valfarter til stedet hver eneste uke. Bygget har så mange kvaliteter at interessen er fenomenal. Ekstra morsomt for oss er at de også viser frem LiFi - bredbåndsløsningen over lys, forteller Christensen.

undefined
 
Foto: Erik Burås / STUDIO B13

– 3D-printing kommer også for fullt. Noen av armaturene i Atea-bygget er printet slik, etter det designet de ønsket. Det handler både om reduserte kostnader og ønske om et mer miljøvennlig bygg. Det viktigste var å få på plass riktig design. Det åpnet for skreddersydde komponenter. Vi leverer for eksempel til København kommune, og der noen av de nye lampene 3D-printet. Det ble slik, fordi det passet med spesifikasjonene de bad om. Videre er det slik at det er et grønt alternativ, fordi materialet kan gjenbrukes.

– Det vil bli mye mer slik 3D-printing rundt om i verden. «Novelty»-effekten vil forsvinne. I fremtiden vil denne type byggeprosjekter automatisk komme med 3D-printere. Tegningene er digitale dokumenter fra hvor det skulle være, og så blir komponentene printet ut på stedet.

Atea og Signify har inngått en partneravtale om leveranse av avanserte lyssystemer også til Ateas kunder. 

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring