Foto: Erik Burås / Studio B13 for Fremtidens Byggenæring
Ole Peter Galaasen
Publisert: 10.12.2019 

Reduserer klimaavtrykket med bærekraftig isolasjon

Behovet for bærekraftige og energieffektive løsninger har utfordret byggenæringen til å tenke nytt. Glava har lenge brukt resirkulert glass i sine moderne fabrikker for glassullproduksjon i Stjørdal og Askim, og nå satser selskapet på ytterligere reduksjon av miljøavtrykket i hele verdikjeden.

– Den store trenden er økende krav til miljødokumentasjon på isoleringsprodukter både fra utbygger, byggherre og entreprenører. Vi har hele tiden vært langt fremme med å dokumentere produktenes egenskaper knyttet til miljøbelastning, og opplever ofte at våre produkter blir valgt fordi var vi kan dokumentere særlig lave klimagassutslipp, som CO2, i produktenes EPD, sier Tore Bjerkeli, totalansvaret for isolasjon i Glava AS.

Selskapets produserer glassullprodukter i tre ulike energiklasser, Proff 34, Extrem 32 og Økonomi 38, tilpasset alle byggkonstruksjoner, både nybygg og rehabilitering.

«Bedre å spare energi, enn å produsere»

Bjerkeli peker på at isolasjonsprodukter i seg selv er med på å redusere energiforbruket i samfunnet.

Foto: Erik Burås / Studio B13 for Fremtidens Byggenæring

– Utviklingen har vært preget av ønsket om å få til materialer som isolerer bedre. Glava leverer minerallull-isolering med den beste isolasjonsevnen i markedet. Vi gjør det samme som vi gjorde for en generasjon siden, nemlig å sørge for best mulig isolasjon. Isolasjon er miljøvern i praksis, siden det er bedre å spare en Kilowattime, enn å produsere den. Dette er kjernen av vårt samfunnsoppdrag, sier han.

Nå ser de nærmere på reduksjon av energiforbruket i produksjonsprosessene.

– Vi har i en årrekke jobbet med å redusere utslippene fra produksjonen, og bruker i dag 70 prosent resirkulert glass i isolasjonsproduktene. Dette er glass som blant annet kommer fra din lokale innsamlingsstasjon i kommunen. I tillegg til resirkulert emballasjeglass, bruker vi også vinduer fra bygninger, og frontruter fra biler, til å produsere isolasjonsmaterialer. Glass kan resirkulerer mange ganger uten at kvaliteten forringes, og har erstattet mer av de naturlige råvarene vi brukte før, sier han.

Samarbeider tett med myndigheter

Bjerkeli forteller om et kontinuerlig arbeid med å redusere utslippene fra hele verdikjeden.

– For å redusere utslippene ytterligere samarbeider vi med myndighetene og andre aktører i byggenæringen. For at vi skal kunne resirkulere isolasjonen må vi være sikre at vi får rent avfall tilbake, og vi tar imot mye avkapp og retur fra industrien. Mye av denne returisolasjonen males opp og brukes til innblåsningsisolering. Vi har også flere andre prosjekter hvor vi jobber med å bruke avfallet i fabrikken inn i en sirkulær økonomi.

Han peker også på at virksomheten lenge har hatt fokus på energiforbruket i produksjonen.

– Siden vi bruker energi til å smelte glasset har vi valgt å bruke ren elektrisk energi, i tillegg til naturgass i deler av den øvrige produksjonsprosessen. Tidligere brukte man fyringsolje til å smelte glasset, nå er vi en foregangsbedrift i bruk av fornybare energikilder, sier Bjerkeli.

Fortsatt stort potensiale

Foto: Erik Burås / Studio B13 for Fremtidens Byggenæring

I Norge bygges det omtrent 30.000 nye boliger i året. Siden myndighetene allerede stiller strenge krav til isolering i nybygg, mener Bjerkeli at det nå må satses på bedre isolering av eksisterende bygg.

– Foreløpig er det ingen som greier å få utløst større aktivitet på den store bygningsmassen som består av gamle hus og bygninger. Dette er bygninger som bruker mye mer energi sammenlignet med en ny bolig, og dagens støtteordninger er ikke gode nok. Vi ønsker derfor et samarbeid med ENOVA for å finne virkemidler som utløser større aktivitet innen ROT-markedet. Det er åpenbart at det ligger et stort potensial for energibesparelser i dette markedet, sier han.

Reduserer behovet for lastebiler

Bjerkeli forteller at Glava er det eneste isolasjonsproduktet som kan komprimeres til en femtedel av bruksvolum under transport og lagring.

– Norge er et langstrakt land og transport utgjør en betydelig kilde til utslipp. Vi er derfor opptatt av å redusere transporten mest mulig, og med Glava isolasjon bruker man bare en femtedel av transportvolumet sammenlignet trefibermaterialer, som ikke er komprimerbart.

– På lange avstander er transporten viktig, og det å kunne redusere antallet lastebiler er helt avgjørende for å redusere de totale utslippene, avslutter Bjerkeli.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring