Meny
Radon er viktig – også for utleier

Emner
Radon

Publisert
28.november.2017

Radon er viktig – også for utleier

-Det er klart radon er viktig. Både for dem som skal bo i huset eller leiligheten, men også for den som skal leie ut. Man har nemlig plikt til å påse at leietagerne ikke utsettes for påvirkning ut over de tillatte grenseverdiene.

Rune Gulliksen i Byggmesterkontoret AS er en av dem som har spesialisert seg på radonmålinger, og er opptatt av at folk skal kunne bo trygt. Om man ikke har mål, kan det hende man ikke gjør det: Radon er nemlig usynlig – og luktfri. Så det er ikke så enkelt å finne ut om man er eksponert eller ikke. Men det er hjelp å få, fra firmaer som har spesialisert seg på dette.

Målinger

-Hva kan man gjøre for å sikre seg da?

-La meg for det første poengtere dette med hvilken plikt du har som utleier av en bolig: Skal du leie ut en eiendom, må du nemlig forsikre deg om at de som skal bruke den, ikke blir utsatt for farlig stråling fra radongassen. Dette er nær sagt umulig å forutse ut fra rene observasjoner, i og med at den som sagt er både smak- og luktfri. Ikke er det så enkelt å analysere seg fram til faren ut fra å studere terrenget heller, for radonen kan ligge i de massene som ble kjørt på plass i forbindelse med byggingen.

-Så man må altså måle da?

-Nettopp. Det er faktisk den eneste måten man kan finne ut av dette på. Heldigvis er det kommet gode hjelpemidler til dette nå, og det man kan gjøre selv, er å bruke langtidsmålende folier. De fåes i 2-pack, slik at man kan måle påvirkningen flere steder i huset eller leiligheten, og hvem som helst kan gjøre dette selv. Så må man tolke disse i etterhånd, og også det er ganske så enkelt. Men å finne styrken på radonpåvirkningen, det må nesten eksperter gjøre. Her hos oss har vi spesialutstyr og ikke minst kompetanse og erfaring gjennom mange år for å kunne gjøre slike målinger. Vi kan også komme med råd om tiltak, dersom dette trengs. Og skulle det være nødvendig, kan vi også hjelpe til med å fjerne problemet, understreker Gulliksen.

«Her er det nok store mørketall, fordi boligene kan være omsatt før reglene trådte i kraft. Men sakte, men sikkert vil vi få dette under kontroll, etterhvert som stadig nye eiendommer omsettes, og reglene begynner å gjelde.»

– Rune Gulliksen

Eksperthjelp

-Hvorfor må det eksperter til?

-På grunn av at man må sikre seg at målingene er innenfor grenseverdiene satt opp av Statens Strålevern. Når det gjelder radon, skal det være mindre enn 100 becquerel. Det KAN godtas opptil 200 becquerel, men om dette er en utleie-eiendom, må man vise til tiltak for å komme ned mot 100. Aller helst skal man ligge under dette nivået.

-Hvor mange boliger har over slike verdier?

-Her er det nok store mørketall, fordi boligene kan være omsatt før reglene trådte i kraft. Men sakte, men sikkert vil vi få dette under kontroll, etterhvert som stadig nye eiendommer omsettes, og reglene begynner å gjelde. Men selv vil jeg jo legge til at dersom jeg bodde i et hus eller en leilighet der jeg ikke visste om det er målt radongass, så ville jeg snarest sørge for å få det gjort. Man er jo etterhvert blitt ganske så klar over hvilke negative påvirkninger radongassen har på oss mennesker, og spesielt om familien har medlemmer som er spesielt utsatt, ville jeg ha sikret meg ekstra godt, sier han til slutt.

Les Også

Nye anbefalinger for plassering av radonsperre

Byggforskserien gjør rede for kravene og har oppdatert anbefalingene for plassering av radonmembran i gulvkonstruksjoner. Kravene i TEK innebærer at de fleste nybygg må ha radonmembran og radonbrønn.Plassering av radonmembranI bygninger med rom for var…

På Forsiden Nå

Byggenæringen passerer 500 milliarder

Prognoser for byggenæringen viser fortsatt vekst i årene fremover, selv om 2018 ble et hvileskjær. – Etter mange år med sterk vekst roet markedet seg litt i 2018. Mangel på arbeidskraft og høyere rente dempet aktiviteten, sier Jon Sandnes, adm. dir. i BNL.

På Forsiden Nå

​BREEAM-NOR 2016 versjon 1.2 er lansert

Grønn Byggallianse mottar stadig tilbakemeldinger om mindre feil og mangler i BREEAM-NOR 2016-manualen. Flesteparten av disse er nå innarbeidet i en versjon 1.2, som er tilgjengelig for nedlastning fra deres nettside. Manualen er tilgjengelig både på engelsk og norsk.

På Forsiden Nå

BIM-prosjektering sikrer fremtidens suksess i byggebransjen

Allerede i 2025 kommer mer enn 70 % av alle større prosjekter i Skandinavia å bruke 3D-modellering i planleggingen. For å optimalisere kundenes muligheter har Xella gjort flere BIM-objekter tilgjengelige og utnevnt Rasmus Jensen som Digital Transformation Manager for Skandinavia med fokus på BIM og større prosjekter. Satsningen skal gjøre det enklere for kunden å ta del av fordelene med Xellas byggesystem og sikre et vellykket prosjekteringsforløp fra start til slutt.

På Forsiden Nå

Fornyet åremål for statsbyggsjef

Statsbyggs administrerende direktør Harald Vaagaasar Nikolaisen har fått forlenget sitt åremål med en ny seksårsperiode.

På Forsiden Nå

8 nominerte til Byggenæringens Innovasjonspris 2019

Bærekraft, konkurransekraft og verdiskapning står i fokus når juryen til Byggenæringens Innovasjonspris var samlet i forrige uke for å velge ut åtte finalister til Byggenæringens Innovasjonspris 2019.