Lysgården i Sluppenvegen 19 i Trondheim er et hypermoderne bygg som satser på nye løsninger og kunnskapsutvikling. Foto: Veidekke
Publisert: 28.02.2022 

Prestisjeprosjektet Lysgården

I Veidekke Trøndelag sitt nye hovedkontor har verdenskonsernet Siemens stått for nyskapenede teknologi.

– Det er jo et BREEAM-NOR Excellent bygg, som gjør det veldig bra. Det er veldig tett, fint og billig i drift, sier eiendomssjef i R. Kjeldsberg Eiendom, Morten Forbord.

R. Kjeldsberg og Veidekke har vært sammen om prestisjeprosjektet Lysgården i Sluppen i Trondheim.

Hovedkontor for Veidekke Trøndelag

Da Veidekke Trøndelag skulle få nytt hovedkontor var det viktig at det både viste hva bedriften er god for og var et effektivt driftet kontorbygg. I alt har Veidekke 150 av de 500 kontorplassene i det seks etasjer høye bygget.

Fra E6 kan man nå se signalbygget Lysgården, som er BREEAM-NOR-sertifisert Excellent. Bygget er oppført i betong, tre og glass, der store deler av betongkonstruksjonen er eksponert.

I tillegg kan man fra utsiden se inn i for eksempel asfaltlabben til Veidekke, og slik få bedre innsikt i hvordan arbeidet foregår.

Nyskaping og kunnskapsutvikling har vært sentralt hele veien i Lysgården, som har vært en del av +CityxChange prosjektet under EU-programmet Horizon 2020. Det innebærer at Trondheim har vært en av fire europeiske byer som jobber mot å bli netto energipositive.

«Kontorbyggenes Tesla»

Lysgården har blitt omtalt som «kontorbyggenes Tesla», mye på grunn av all teknologinyvinningen.

I det hypermoderne kontorbygget Lysgården i Trondheim har Siemens fått bruke all tilgjengelig teknologi fra verdenskonsernet. En app basert på teknologi fra Siemens kalt Mindsphere, viser deg hvor møterommet er og klargjør dette med både lys, luft og varme. Teknologien er koblet på vær, strøm og trafikk og skal derfor ikke bruke mer energi enn det som er høyst nødvendig.

– Bygget fungerer veldig bra i praksis, men vi har valgt bort innstillingen om at alle kan styre luft og lysstyrke via appen. Kostnadene for dette er i dag for høye og det er ikke behov for det, men det behovet kommer, sier Forbord, som understreker at man kan styre luft og lys når man er i rommet.

Lysdesign

I de 10 kvalitetsprinsippene for gode bygg og områder løftes blant annet gode lysforhold og utsyn, samtidig skal det utnytte energien godt og ha lave drifts- og vedlikeholdsutgifter.

Som navnet tilsier er lys et bærende element i Lysgården. Fasaden endrer seg i løpet av døgnet og med årstidene. Microshades med nesten usynlige mikrolameller integrert i glasset stopper rundt 90 % av solens uønskede oppvarming, men lar lyset slippe gjennom glassfasaden.

Bygget er også isolert med løsull, en løsning Veidekke har uttalt at de hadde gode erfaringer med.

– Økonomisk sett var det ingen stor forskjell, og vi har sett flere fordeler. Vi har for eksempel ikke trengt å lagre isolering i hver etasje, og vi har heller ikke trengt å ta hånd om restene etterpå. I stedet kom Isoenergi med lastebil og blåste i isoleringen både raskt og effektivt, sa produksjonsleder Maria Venås i en pressemelding under byggeprosessen.

Lave strømutgifter

Eiendomssjef i R. Kjeldsberg, Morten Forbord, er spesielt fornøyd med temperaturen, adgangskontrollen og solcellene i prestisjebygget.

– Jeg har ikke eksakt øre per kilowattime foran meg, men det ligger lavt. Enkelte dager på sommeren ligger det i null, sier Forbord.

Fakta Lysgården:

Adresse: Sluppenvegen 19

By/sted: Trondheim

Funksjon/Bygningstype: Kontor

Leietakere: Sweco, DNV GL og Kinly

Oppvarmet BRA: 12 000 m2

Kontraktsum: 255, 8 mill

Byggherre/utvikler: Sluppenvegen 19 AS (R. Kjeldsberg og Veidekke Eiendom)

Byggledelse: R. Kjeldsberg

Entreprenør: Veidekke Entreprenør

Arkitekt: HUS Arkitekter

Landskapsarkitekt: Selberg Arkitekter

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring