Publisert: 02.02.2018 

Passivhus i massivtre krever en brannsikker fasadeløsning

Bygninger i massivtre er en økende trend i Norden, og Sverige er intet unntak. Nå på nyåret vokser et nytt...

Bygninger i massivtre er en økende trend i Norden, og Sverige er intet unntak. Nå på nyåret vokser et nytt bygg i massivtre frem i Linköping. Valg av tre stiller store krav til brannsikkerheten, og det gjør at byggherrer bruker isolasjonsløsninger med steinull fra Rockwool.

Linköping i Sør-Sverige får i løpet av kort tid et nytt og bærekraftig landemerke. Dette skjer når byggingen av byens første flerfamiliehus i massivtre, Valla Berså, blir ferdig. Bygget er rundt; noen sier det ligner på en UFO, andre mener det ser ut som en smultring, men alle er enige om at formen på bygget er helt spesiell. Utover den unike formen er bygningen også et passivhus i massivtre. Det vil si at det er energieffektivt tvers i gjennom og bygget med en massiv treramme. Dette stiller også høye krav til brannsikkerheten i bygget.

Unike bygg stiller store krav til byggematerialene

Fordi bygget er av massivtre og på hele seks etasjer, har brannsikkerheten vært høyt prioritert av byggherren Peter Lindstén fra Lindstén Fastigheter AB. For Peter Lindstén var det avgjørende at brannsikkerheten var best mulig for å beskytte både beboerne og bygningen i tilfelle brann. Og her var det avgjørende hvilken type fasadeisolasjon som ble brukt.

- Når vi bygde Valla Berså stilte vi høye krav til brannegenskapene i de produktene vi brukte fordi bygningen er i massivtre. Som isolasjon valgte vi derfor fasadeløsningen REDAir FLEX fra Rockwool. Løsningen er både brannsikker og utrolig lett å montere, forteller Peter Lindstén, med henvisning til bygningens spesielle form, som krever produkter som er enkle å arbeide med.

I tillegg til at fasadesystemet REDAir FLEX er brannsikkert og gir en effektiv byggeprosess, bidrar det også til et optimalt inneklima.

En naturlig løsning for bærekraftige trebygg

I takt med at det oftere og oftere føres opp bygg i massivtre, slik som Valla Berså, stilles det også strengere krav til de materialene som skal inngå i bygget. I den sammenheng kan spesielt steinulls-løsninger, bidra til å gjøre bygget sikrere og mer bæredyktig.

- Steinull passer naturlig inn i fremtidens bæredyktige bygninger i massivtre på flere områder. Steinull er basert på stein og er dermed like naturlig som selve massivtreet. Det er brannsikkert og beskytter beboerne og konstruksjonen. Dessuten er steinull fornybart og bevarer sin funksjon i hele byggets levetid, sier Magnus Kamstedt, konsulent hos Rockwool Sverige.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring