Trebyen Steinkjer – attraktivt byrom for alle. Illustrasjon: Nordic Office of Architecture
Publisert: 21.10.2022 

Oslo Arkitekturtriennale 2022 – Nabolag for alderdommen

Hvordan skaper vi gode nabolag som gir trygge rammer livet ut? Dette blir et stadig viktigere spørsmål, både politisk og på det personlige plan, ettersom Norges befolkning eldes og lever lenger enn noen gang før. Det er i alles interesse at eldre kan bo i egen bolig lengst mulig.

Hvordan kan vi som samfunn og som planleggere skape bærekraftige nabolag som får alle til å føle seg trygge og delaktig i fellesskapet, på tvers av aldersgrupper? Bli med på Nordic Office of Architectures frokostseminar for å lære mer om dette. Flere ledende og engasjerte fagpersoner fra ulike fagfelt vil sammen med våre arkitekter og urbanister presentere tanker og ideer om et aldersvennlig samfunn.

Tidspunkt: 27. oktober 2022
Sted: Nordic Office of Architecture, Telegrafen, Kongens gate 21 (inngang Prinsens gate)

Agenda
8:30 / Dørene åpner for registrering i resepsjonen, mingling og lett servering
9:00 – 10:30 / Frokostseminar med paneldebatt
10:30 – 11:00 / Filmfremvisning: Greymatter

Innledning / Tone Bye
Tone Bye er generalsekretær i Livsglede for Eldre og er et sterkt talerør for eldreomsorg, blant annet på Stortinget. Et av deres slagord er “God eldreomsorg skaper gode lokalsamfunn for alle”, som hun baserer sitt innlegg på. Med et stort engasjement for brukerne, er hun klar på at løsninger ligger i samhandling mellom enkeltindividet, det offentlige, ideelle og private samfunnsaktører. Et aldersvennlig samfunn krever at vi ser på utviklingen med helt nye blikk.

Om boliger og fysiske løsninger / Marianne Lommerud
Marianne Lommerud leder Nordics boligavdeling og har et stort engasjement for bokvalitet og sosialt bærekraftige nabolag. Hun er opptatt av at dagens boligløsninger skal gjenspeile demografien og husholdningenes sammensetninger og være egnet for alle aldre og livssituasjoner. Boliger og nærmiljø må utformes slik at de gir trygge og stabile boforhold hvor den enkelte føler seg inkludert og bidrar i lokalmiljøet.

Om by- og nabolagsutvikling / Diana Cruz
Diana Cruz er leder for urbanismeavdelingen i Nordic. Hun er brennende opptatt av hvordan byggeprosjekter og byplaner påvirker samfunn og nærmiljøer. Med utgangspunkt i individets helse har hun utviklet planer for varierte, levende bydeler, med strategier for blant annet bofelleskap (co-living), generasjonshus, modulære byggeprinsipper og naturbaserte møteplasser i bystrukturen.

Om steds- og samfunnsutvikling / Karin Høyland
Karin Høyland er seniorforsker ved SINTEF Community og medforfatter av NALS håndbok Aldersvennlig stedsutvikling, som ble laget på oppdrag fra Helsedirektoratet. Hun har gjennom en årrekke jobbet med forskningsprosjekter som setter brukerperspektiver i fokus. Sentrale spørsmål er hvordan lager vi bygg, byer og steder som legger til rette for gode hverdagsliv. Hun har jobbet med eldre, barn og ulike sårbare grupper, og er opptatt av å etablere mangfoldige og inkluderende steder.

Paneldiskusjon
10:30 – 11:00: Filmfremvisning – Grey Matter
Jérome Picard er partner i arkitektkontoret LOCAL og skal vise dokumentarkortfilmen Greymatter – Gråttgull Bergen, om møtet med seniorer i Bergen, der man undersøker nye former for hvordan man kan bo sammen og bli eldre i bofellesskap. Denne filmen er en lykkepille, og ble vist under Biennalen i Seoul i 2021, der den ble valgt som vinner av Cross Roads-prisen. Greymatter er en del av et bredere arbeid som spenner fra arkitektur og urbane prosjekter, til akademiske kurs og kommende bokpublisering, med stipend fra Pratt University i NYC.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring