Jan Peter Amundal. Foto: ENOVA
Kjetil S. Grønnestad
Publisert: 08.01.2024 

Mer bærekraftig belysning

Når lysstoffrør fases ut og erstattes med LED reduseres strømforbruket på belysning. Det blir også slutt på bruk av miljøgifter i lyskilder og lysarmatur.

– LED-belysning er det klart mest energieffektive alternativet. Konverteringen av energi til lys er langt mer effektiv fordi LED er konstruert for å avgi lys, i motsetning til glødetråder og halogen som varmes opp, og der lys blir en bieffekt av denne oppvarmingen, forklarer Lyskultur, medlemsorganisasjonen og kompetansenettverket for lys og belysningsbransjen i Norge

Styr lyset

Selv om overgang til LED sparer energi, er det fortsatt mer å hente. Blant annet ved å styre belysningen med sensorer for bevegelse og tilstedeværelse sier Lyskultur.

Illustrasjon: Lyskultur

Sensorstyring av lyset sparer opp mot 50 prosent på energien til belysning. Lyskultur anbefaler at alle lysanlegg utstyres med styring og sensorer. Likevel prosjekteres ikke alle anlegg med dette. Det kan skyldes kostnader, og i noen tilfeller også kompetanse. Hvis man ikke planlegger og prosjekterer godt nok, og ikke gjør en grundig behovsanalyse, ser man kanskje ikke verdien av å automatisk styre belysningen.

Styringen av belysningen kan ofte integreres i byggets sentraldriftsanlegg som overvåker annen automatikk.

Lysstoffrøret slukkes for godt

Lysstoffør fases ut fordi de inneholder kvikksølv. RoHS-direktivet fra EU (Restriction of Hazardous Substances Directive) forbyr bruk av miljøgifter i elektriske og elektroniske produkt. Kvikksølvet brukt i lysstoffrør gjør at de faller inn under dette direktivet.

På grunn av mangel på gode nok alternativ, hadde lysstoffrør et unntak fra RoHS-direktivet. Det siste unntaket fra direktivet ble opphevet 25. august 2023. Nå er det forbudt å produsere og importere lysstoffrør og kompaktlysstoffrør i land i EU og EØS.

Så når lagrene er tomme, må lysstoffrøret erstattes med LED.

Lyskultur har estimerer at det er over 10 millioner lysarmatur må byttes ut eller oppgraderes til LED de nærmeste årene bare i Norge.

Bærekraftig armatur

Jan Peter Amundal, seniorrådgiver i ENOVA, har jobbet med energieffektivisering av bygg siden 1990-tallet.

– Det er mye materialer i armaturene, deriblant metaller. Det kan blir et marked for ombruk av armatur i fremtiden, men det vil i stor grad bestemmes av markedet. Alternativt kan materialene gjenvinnes og brukes på nytt i andre produkter. Noen kan se nye forretningsidéer i gamle armatur, men det er vanskelig å spå i fremtiden, sier Amundal.

Hvis man vil ha bærekraftig belysning utover lavt strømforbruk, for eksempel med ombrukte armatur, kan man sjekke klimaavtrykket ved å titte på lampas EPD (Environmental Product Declaration).

EPD gjør at man kan gjøre mer bærekraftige valg ved innkjøp av belysning. Flere produsenter tar klimaansvar og bruker gjenvunnet materiale. Flere produsenter flytter også produksjonen nærmere Europa. Det reduserer klimagassutslippene knyttet til transport, forteller Lyskultur.

Bruk solen

Ifølge Amundal bør man i mange nye næringsbygg legge til rette for mer dagslys. Dette gratis lyset reduserer behovet for innendørs belysning. Dagslys bidrar også til trivsel på arbeidsplassen, men må vurderes opp mot varmebehov siden glass isolerer dårligere enn en tett vegg.

– Selv sitter jeg i Powerhouse i Trondheim. Det er et tykt bygg, som kunne fått lite dagslys inn til kontorene. Men siden vi har en åpen sone midt i bygget, får vi dagslys inn fra begge sider, sier han.

Næringsbygg brukes mest på dagtid, når tilgangen på dagslys er best. En liten bieffekt, forutsatt riktig solskjerming, er at mer bruk av dagslys kan redusere behovet for kjøling siden færre lyskilder innendørs trenger å være påslått.

Ny støtteordning

Næringslivet trenger ofte et offentlig incentiv for å dyttes i mer bærekraftig retning. Som for eksempel da energibehovet falt da glødepærene ble byttet ut til fordel for LED-belysning, eller når kvikksølvutslipp kommer til å reduseres ved at lysstoffrør blir borte.

Nå kan Amundal fortelle at ENOVA forbereder en ny støtteordning i løpet av høsten 2023 som kan gi et puff i retning av enda mer bærekraftig belysning.

– Man skal kunne søke støtte til å redusere levert energibehov til bygget, altså energien du kjøper. Det henger sammen med energimerkeordningen for næringsbygg. Dersom tiltak for belysning kan bidra til å redusere levert energi til bygget, kan det inngå i den nye ordningen, sier Amundal.

Amundal vil ikke røpe flere detaljer, og har ikke noen dato for når ordningen er klar, men sier den skal være søkbar i løpet av høsten.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring