Administrerende direktør i Innovasjon Norge, Håkon Haugli. Foto: Innovasjon Norge/Tom Hansen
Publisert: 16.11.2023 

Mapei AS får 25,6 millioner kroner fra Innovasjon Norge

Mapei AS får 25,6 millioner kroner i finansiering fra Innovasjon Norge til forskning og utvikling av ny bærekraftig og klimareduserende betongteknologi og resirkuleringsløsninger.

På Sand i Nord-Odal kommune ligger Mapei AS, som produserer sementadditiver og tilsetningsstoffer til sement og betong. Her skal Mapei nå etablere et forskningssenter for bærekraftig betongteknologi.

– Norge kan bli verdensledende på bærekraftig betong for våte og kalde klima. Det planlagte forskningssenteret skal utvikle kompetanse på betong, særlig for våte og kalde klima, i tillegg til å utvikle løsninger som vil gi kraftige CO2-kutt. Det er viktig, sier administrerende direktør i Innovasjon Norge, Håkon Haugli.

Mapei AS er hovedkontor for Norden og Baltikum med om lag 200 ansatte, og er et datterselskap av Italienske Mapei Spa, som er et globalt ledende selskap innen sement- og betongteknologi. Konsernet har et av de mest avanserte internasjonale forskningslaboratoriene innen betongteknologi ved hovedkontoret i Milano. Forskningssenteret i Nord-Odal vil fungere som Mapeis internasjonale knutepunkt for utvikling av sirkulære og bærekraftige løsninger.

Vil kutte klimagassutslipp

Produksjon av sement krever betydelige mengder energi og er en kilde til store klimautslipp. Betongproduksjon står alene ansvarlig for 7-9 prosent av verdens klimagassutslipp. Dette prosjektet forventes å bidra til en reduksjon på mer enn 450.000 tonn CO2, og vil med det kunne bidra til kutt tilsvarende ca. 7 prosent av den norske fastlandsindustriens planlagte utslippskutt i 2030.

– Vår ambisjon er å utvikle verdens mest bærekraftige betong. Vi er glad for støtten til å kunne teste ut og iverksette løsninger for å kunne produsere høykvalitets betong med over 50 prosent redusert CO2-utslipp. Vi håper å utvikle nye produkter som kan øke levetiden for bygg og annen infrastruktur med 10-50 år, sier administrerende direktør Trond Hagerud i Mapei AS.

Teknologien som utvikles ved det nye senteret i Nord-Odal vil etter hvert rulles ut internasjonalt.

– Mapeis ambisjoner for denne satsingen strekker seg langt utover landets grenser. Vår kompetanse på sement og betong er allerede høy, og med et slikt senter vil vi også tiltrekke oss internasjonal kompetanse, sier Hagerud.

Viktig for distriktsutviklingen

De planlagte forskningsprosjektene som nå får støtte fra Innovasjon Norge vil være en viktig satsing for at hjørnesteinsbedriften kan styrke kompetansearbeidsplassene i Nord-Odal.

– Mapeis prosjekt tikker av på alle våre kriterier for å tildele finansiering. En slik innovasjon i bransjen er viktig for å få kuttet store klimagassutslipp, det bidrar til flere kompetansearbeidsplasser og eksport. Dette kan gi store positive ringvirkninger i distriktet, sier direktør i Innovasjon Norge Innlandet, Sverre Bjørnstad.

Totale kostnader for prosjektet er på 126,8 millioner kroner. Dette inkluderer et eget bygg til 24,3 millioner kroner. Finansieringen til Mapei fra Innovasjon Norge gis i form av et miljøteknologitilskudd på inntil 13,1 millioner kroner og et distriktsrettet bedriftsutviklingstilskudd på inntil 12,5 millioner kroner.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring