Loe Betongelementer er del av en familieeid virksomhet med røtter i området rundt Hokksund og Steinberg utenfor Drammen. Det startet med produksjon av takstein på 1930-tallet, og på 1960-tallet startet de med produksjon av prefabrikkerte betongelementer. Bedriften leverer bæresystemer, søyler, bjelker, trapper og fasader i betong og stål. I produksjonen har de seks betongblandere. Loe Betongelementer har vokst i omsetning de siste årene, og teller i dag cirka 210 ansatte.
Anders Høybråten er én av dem. Han har jobbet i bedriften siden 2005, og tiltrådte nylig stillingen som produksjonssjef etter ti år som avdelingsleder. Med seg har han god erfaring og kompetanse på formstøp og unike løsninger.
Økt etterspørsel
Betong kan tilføres farger og tilslag, og den kan slipes og poleres. Det er ikke nødvendigvis et grått, «kjedelig» materiale. Den siste tiden har Høybråten merket økt etterspørsel etter fargede og mer unike betongløsninger.
– Etterspørselen etter skreddersydde fasadeelementer og betongløsninger har økt, og vi merker at stadig flere får øynene opp for de positive effektene av å velge prefabrikkert fasade, blant annet når det gjelder montering og energiegenskapene til et bygg. En av styrkene våre er god silokapasitet for forskjellige typer tilslag. Det er vi avhengig av, sier Høybråten.
– Betong er grå av natur basert på materialmiksen den produseres av. Men mulighetene for variasjoner er mange, og det hadde vært gøy om flere våget å utforske mer fargerike og unike løsninger, sier Linn Hagtvedt, markedssjef i Loe Betongelementer.
Tønsberg tinghus
Hagtvedt trekker frem Tønsberg tinghus som et godt eksempel på bygg med farget fasade. Loe Betongelementer skal levere elementene til dette signalbygget.
– Tønsberg tinghus er under oppføring, og til dette prosjektet støper vi bærende fasadeelementer i en varm rødlig tone utviklet i tett samarbeid med oppdragsgiver og byggherre Statsbygg, Domstolsadministrasjonen, NCC og Add arkitekter. Fargen har referanse til andre bygg i området. Det ferdigstøpte elementet overflatebehandles i slipemaskinen vår for å fremheve tilslag og skape struktur. Resultatet er en variert og taktil overflate som vil gi en unik visuell opplevelse, sier Hagtvedt.
– Dette blir et veldig stilig bygg, og vi har godt samarbeid med byggherre, arkitekter og entreprenører for å finne løsninger. Prosjektet er komplekst, og krever at vi er skjerpet. Det er ikke ukomplisert, sier Høybråten.
Hemmelighet i ti år
Farging er ikke den eneste måten de skaper flotte fasader på. Loe Betongelementer har de siste årene hatt et unikt instrument tilgjengelig. En slipemaskin som de er den eneste tilbyderen av på det sentrale Østlandet. Den kan slipe eller polere betong for å skape ulike uttrykk og strukturer. Den kan også slipe fasader så de blir blanke som benkeplater. Resultatet er nærmest vedlikeholdsfritt, og gir et unikt uttrykk på betongelementer. Gjennomfarget betong har i tillegg fordelen ved at man unngår synlige grå skader om fasaden skades. Det reduserer behov for vedlikehold på sikt.
– Denne hemmeligheten har vi hatt i snart ti år. Instrumentet kan slipe overflater, buer og sidekanter på alt som er prefabrikkert. Vi sier vel sjeldent nei til et design. Hvis vi blander glass inn i betongen får vi et helt spesielt uttrykk. Man kan også slipe marmor, larvikitt, drammensgranitt. Det er bare fantasien som setter grenser for slike slipte fasader, sier Høybråten.
Lavkarbonresepter
Det er mye positiv utvikling i betongbransjen for å gjøre betongen mer bærekraftig. Løsninger for mer lavutslippssement er på agendaen i nær fremtid. Høybråten er tydelig på at det foregår mye utvikling og innovasjon i kulissene på Steinberg.
– Vi utvikler lavkarbonresepter og går for løsninger som reduserer utslipp der det er mulig. Vi har installert et stort solcelleanlegg som gir energi til produksjonen, og ser på alternative vannkilder. Vi reduserer avfall ved å bruke stål framfor finer, og produkter vi bruker i den daglige produksjonen er oftest lokale, sier Høybråten.
– I likhet med andre bransjer er vi ikke i mål, men ønsker at byggherre, kunder og arkitekter utfordrer oss og i større grad etterspør innovative løsninger som reduserer fotavtrykk. Da utvikler vi og bransjen oss raskere, og det er viktig, sier Hagtvedt.