Foto: NCC
Tekst
Rita Tvede Bartolomei
Publisert
23.aug.2019

Lyngården har blitt et av Norges mest bærekraftige bygg

Lyngården i Trondheim har smarthusteknologi som sørger for behovsstyrt ventilasjon, lys og varme. Dessuten har bygget solcellepaneler som gir strøm til 25 elbil-ladestasjoner. Men Lyngården ble bærekraftig lenge før det stod klart. Til og med kildesorteringen på byggeplassen var så god at den fikk innovasjonspoeng i BREEAM.

Byggetiden gikk fra september 2017 til april 2019, med en totalentreprisekostnad på 205 millioner kroner. KLP planla Lyngården i rundt 20 år før det endelig ble en realitet i vår.

– Det var viktig for både oss og byggherren at vi tenkte bærekraft i hele byggeprosessen. Ja, også før bygget i det hele tatt begynte å reise seg. I stedet for å plassbygge ytterveggene på byggeplassen, rasjonaliserte vi materialbruken betraktelig ved å prefabrikere dem ved Talgø Møretre. Svært mange av materialene ble prekuttet for å unngå for mye svinn på byggeplassen: Stendere, gipsplater med mer. For å sørge for bærekraft i avfallshåndteringen, klarte vi å oppnå 94 prosent gjenvinningsgrad av alt avfall generert på byggeplassen. Kravet fra myndighetene var 60 prosent, mens kravet fra BREEAM var 90 prosent. Den høye kildesorteringsgraden på Lyngården-prosjektet, ga bygget innovasjonspoeng innenfor BREEAM. I tillegg har all byggeplassbelysning vært LED, for å sørge for mer energieffektivitet, sier Thomas Giertsen, prosjektleder for Lyngården, hos NCC Building i Trondheim.

Foto: NCC

NCC er et av Nordens ledende virksomheter på bygg- og anlegg, infrastruktur og eiendomsutvikling. Lyngården er NCCs tredje miljøbygg for KLP Eiendom. NCC overleverte miljøfyrtårnet Abels Hus i mars 2017, og Dokken på Solsiden blir bygget nå. PIR II er arkitektfirmaet bak Lyngården.

Bærekraftige bygg: Mer en selvfølge enn et alternativ

De siste 5 til 8 årene har det skjedd et skifte i holdningene rundt bærekraft og miljø hos byggebransjen, forteller prosjektingeniør Andrea Nes hos NCC Building i Trondheim.

– Når man jobber i en konkurranseutsatt bransje, så må man tenke bærekraft i alle ledd av driften: Fra produksjon av materialer til håndtering av avfall på byggeplassen. Bærekraftig er egentlig mer en selvfølge, enn et alternativ, sier Andrea Nes, prosjektingeniør og BREEAM-koordinator.

BREEAM Nor-sertifiseringer er etterspurte: Andrea Nes og Thomas Giertsen sier mange byggherrer og leietagere i Norge ønsker bygg som kan skilte med en sertifisering.

– Selv om det koster mer på kort sikt å investere i miljøbygg som holder den høyeste standarden, så lønner det seg. Byggene blir energieffektive, og her ligger det også et konkurransefortrinn for å gjøre seg attraktive for leietagere. Helhetlige miljøbygg som er bygget for fremtidig flerbruk, vil i tillegg ha et lengre livsløp, sier Nes.

Formet som et lyn: Har fasade som skifter farge, takterrasse med egen bar og sykkelverksted i kjelleren

Med fasadelys som skifter farge, grønt tak med bar og sykkelverksted i kjelleren. Trondheim vil se at bygget har humør: For på Lyngården har NCC montert RGB-lys på utvendige lysmaster som sørger for at fasaden skifter farge.

Foto: NCC

– Fargen på fasaden vil variere med utetemperaturen og sesongene. Du skal ikke se bort fra at det blir rosa på rosa sløyfedager og veldig fargerikt på pride-dager, sier Thomas Giertsen.

Taket er konstruert for flerbruk, med kantine i 5. etasje som leder ut til en 300 kvadratmeter stor takterrasse: Den har egen utebar for servering. På takterrassen er det lagt opp til flere aktiviteter for brukerne.

– På taket er byggets beste utsikt, utover fjorden og Fosenalpene, sier Giertsen.

900 kvadratmeter av taket er dekket med sedum

Hovedfunksjonen til sedumtaket er å tilføre fauna til lokale fugle- og insektsarter, men også for å forlenge levetiden til taket, og håndtere overvann.

– Sedum sørger for at regnvann slippes ut saktere. Bonusen er at det også binder støv i lufta, sier Andrea Nes hos NCC.

Solcellepanelet dekker 450 kvadratmeter av taket til Lyngården, som forsyner de 25 ladestasjonene til el-bil som er plassert i kjelleren.

KLP har satset på å tilrettelegge for økt sykkelbruk: Lyngården har et eget kjellerrom med 160 sykkelparkeringer. Her er også sykkelverksted, vaskestasjon og ladestasjon for elsykler.

All luft og varme i Lyngården er behovsstyrt ned til arbeidsplassnivå, som involverer hele 500 bevegelsessensorer.

– Bygget har desentralisert ventilasjon med 14 ventilasjonsaggregater, som sørger for at kun mindre deler av bygget er i drift de gangene det trengs, sier prosjektleder Thomas Giertsen.

Lyngården i tall og fakta Byggtype: Kontorbygg til 450 personer. BREEAM-sertifisering: Very Good. Passivhus, energiklasse A. Bygget er Trondheims første kontorbygg bygget etter ny byggteknisk forskrift av 2017 (TEK17). Dimensjoner: Rundt 10 000 kvadratmeter kontorlokale til utleie over 5 etasjer. 3 600 kvadratmeter kjellerareal (P-kjeller, lager og garderober). Energi-kilde: Luft/vann-varmepumpe til varme. Fjernvarme som topplast ved ekstra behov for oppvarming. Overskudd fra solcellepanel går til bygg. Smarthus-teknologi: Behovsstyring av ventilasjon, varme og lys. Energistyring og sikringsmåling. Berøringsfrie skjermer for styring av lys, varme, solskjerming og adgangskontroll. Fullintegrert SD-anlegg basert på IP-nett, dagslyssensorer, vindmålere og bevegelsesstyring. God blending og nedkjøling: Bygget har en arkitektonisk utforming som skaper naturlige skyggeforhold, men 90 prosent av bygget har likevel solskjerming. Dagslyssensorer justerer lysstyrken basert på lysinslippet.
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring