Foto: Bergensgruppen
Publisert: 30.11.2023 

Lavere leiekostnader og CO2-utslipp med innovativ byggteknologi

– Som et fremoverlent eiendomsselskap er det naturlig å satse på fremtidsrettet teknologi for å redusere CO2-utslipp og kostnader for leietakerne, sier Thomas Taklo.

Bergensgruppen har nylig inngått et samarbeid med Adaptic, et teknologiselskap som digitaliserer manuelle prosesser i eiendomsbransjen. Selskapet har utspring fra Kokstad og får stadig flere lokale og nasjonale eiendomsaktører på kundelisten.

Enkelt forklart samler Adaptic inn data om energi- og vannforbruk og avfall i næringsbygg. Forbruksdataene overvåkes digitalt slik at systemet automatisk oppdager energityver og andre driftsavvik. Videre kan rapporteringsbehovene digitaliseres, og man sikrer en helt rettferdig og automatisk fordeling av energikostnadene til leietakerne. Teknologien er nylig tatt i bruk i Kokstadflaten 19a og b i form av en utbedret strømmålerstruktur som samhandler med Adaptics programvare.

– I mange næringsbygg er det utfordrende å skille leietakernes strømforbruk og ofte betaler de for mye eller for lite. Nå kan vi til enhver tid dokumentere den enkeltes energiforbruk slik at alle betaler for reelt forbruk og riktig andel av felleskostnadene, forteller Thomas Taklo, daglig ledere i Bergensgruppen.

Teknologien bidrar også til å redusere leiekostnadene, ifølge Taklo.

– Nå får vi varsler ved overforbruk av energi og kan gjøre tiltak raskt, eksempelvis hvis ventilasjonsanlegget feilaktig går for fullt når det ikke er folk i byggene. Dette bidrar til lavere strømforbruk og følgelig mindre CO2-utslipp, forklarer han.

Bergensgruppen ser allerede positive effekter og både strømforbruket og nettleien er redusert med ti prosent.

Kokstadflaten 19b er et kontor/lager/logistikkbygg på 2100 kvm og har 30 parkeringsplasser. Nabobygget Kokstadflaten 19a er et totalrehabilitert kombinasjonsbygg på tre etasjer for lager, butikk og kontor. Byggene har sentral beliggenhet på Kokstad, som er bergenregionens største næringsområde, og umiddelbar nærhet til bybanestopp. Det er fortsatt noen ledige arealer for leie i byggene.

– Det er gledelig at nok en eiendomsaktør ser fordelene med vår digitaliseringsteknologi. Den er allerede i bruk i flere av byggene til WCI og Odfjell Eiendom på Kokstad og vi opplever at eiendomsaktørene her er veldig opptatt av det grønne skiftet, og at de ønsker å ligge foran på digitalisering, sier Mathias Pedersen, leder for forretningsutvikling i Adaptic.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring