Foto: SAPA
Publisert: 24.11.2022 

Kulturhuset Bergsjön – En møteplass som inviterer til kreativitet og inspirasjon

Kulturhuset i Bergsjön er den nye møteplassen i Gøteborg med stort fokus på sosial bærekraft og integrasjon. Her oppmuntres egen kreativitet gjennom ulike aktiviteter, og stikkordet er kultur. Arkitekturen er nysgjerrig og leken, og som sammen med omgivelsene er inspirerende. Store glassfasader åpner bygget og lar det kreative innemiljøet spille sammen med utendørsmiljøet. SAPA har via GlasLindberg Fasad AB levert glassfasader og aluminiumdører til prosjektet.

Bergsjön i Gøteborg har lenge hatt et ønske om et kulturhus som skal være en møteplass for alle. Etter flere år med venting og utredninger ble det i 2013 bestemt at prosjektet skulle gjennomføres. Kulturhuset sto ferdig høsten 2022, og her samles nå alt fra atelierer og bibliotek til musikkstudio og kafé.

En kurv full av kultur

Kulturhuset er en del av storsatsingen «Program Bergsjön», der kulturhuset er en del av programmets satsing på «sosial bærekraft og integrering». Da valget av arkitektfirma og hvem som skulle få i oppgave å utforme prosjektet skulle gjøres, arrangerte bykontoret en arkitektkonkurranse hvor vinneren ble «kulturkurven» til Sweco Architects. Oppgaven var å utforme et bærekraftig kulturhus som er funksjonelt, men som samtidig har høy arkitektonisk kvalitet.

– Stikkordene for arbeidet vårt har vært lekenhet, nysgjerrighet og oppdagelsesglede. Vi så for oss at Kulturhuset skulle ha karakter av en fargerik og imøtekommende stue som beriker og tar vare på nærmiljøet på en gjennomtenkt og leken måte. Kulturhuset er som en kurv for kultur som skal forgylle hverdagen. En kurv som samler og bærer kulturelle uttrykk i reell og symbolsk forstand, sier Margareta Diedrichs, ansvarlig arkitekt i Sweco.

Bidraget til Kulturhuset i Bergsjön vant i 2017 kategorien ”Future projects – Culture”, på World Architecture Festival (WAF) i Berlin. Et tydelig bevis på at kreative og inspirerende miljøer er viktig for kulturhus.

Kreativitet og åpenhet for alle besøkende

Kulturhuset Bergsjön har med sine tre etasjer et areal på nesten 3.000 m2. Her bobler lekenhet og nysgjerrighet. Målgruppen er både store som små, og bygget er fylt med aktiviteter som kan gjøres både individuelt og sammen med andre. Det er atelier, bibliotek, grupperom, keramikk- og musikkstudio, kafé, utstillingshall og en storslått scene for konserter, dans og teater. Kulturhuset har også et lokale for filmvisning og selskaper for inntil 150 personer. Her er det rett og slett en rekke muligheter for kreativitet.

– Allerede på konkurransestadiet jobbet vi i et team med ulik kompetanse, noe som var viktig for å få med alle aspekter. For Kulturhuset Bergsjön handler det ikke bare om en bygning, men også om torg, oppholdsrom, sosiale rom og rom for kreative aktiviteter. Det at Kulturhuset nå er ferdig og åpent for publikum er veldig spesielt og morsomt, sier Margareta Diedrichs.

Kulturhuset Bergsjön er et av tre prosjekter som er en del av Gøteborgs 400-årsjubileum. Higab (som eies av Gøteborg by) er byggherre for Kulturhuset. Jubileumssatsingen har stort fokus på å skape levende, attraktive og inspirerende møteplasser i Gøteborg.

Glassfasader inviterer til åpenhet

SAPA har via GlasLindberg Fasad AB levert fasadepartier og dører til Kulturhuset Bergsjön. Magnus Johansson i GlasLindberg husker spesielt det store entréen:

– De store entrépartiene er en SAPA 4150 structural glazing fasade som er skjøtet sammen uten innvendige profiler. Det ble veldig fint, sier Magnus Johansson.

Ved å velge store glassflater har man lykkes i å skape en innbydende og transparent følelse for Kulturhuset Bergsjön. Innsiden kan samhandle med utsiden gjennom sjenerøse glass, og fargene på aluminiumprofilene gir et livlig uttrykk med sine ulike paletter. I bibliotekdelen kan du også nyte utsikten fra glassbåser som stikker ut fra bygningen. Disse består av glass og aluminiumprofiler og slipper mye dagslys inn i lokalene.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring