Publisert: 24.apr.2018 

International Noise Awareness Day: Fjern akustikkutfordringer med flott design

Den 25. april markeres «International Noise Awareness Day» over hele verden. Målet er å sette fokus på viktigheten av god...

Den 25. april markeres «International Noise Awareness Day» over hele verden. Målet er å sette fokus på viktigheten av god akustikk for helsa vår, og oppfordre folk til å fikse støyproblemene. For arkitekter finnes det gode designløsninger.

«International Noise Awareness Day» er en global kampanje dannet i 1996 for å skape mer oppmerksomhet omkring støys betydning for folkehelsen. Verden over blir folk invitert til å komme på forelesninger og debattarrangementer med akustikere om støy.

For støy gir stress, og som alle vet, stress er ikke godt for helsa vår. Forskning viser blant annet at pasienter som opplever «uønskede lyder» kan øke hjertefrekvens, blodtrykk og respirasjonsfrekvensen[1].

Enkelt å sikre god akustikk

På skoler og kontorer er ikke situasjonen bedre. Ifølge forskning har elever problemer med å høre opptil 70% av konsonantene som lærerne bruker, og i åpne kontorlandskaper sier 60 % av de ansatte at støy er den faktoren som forstyrrer mest[2].

«International Noise Awareness Day» er en god anledning til å ta støyproblemene på alvor, mener Jonny Aas, daglig leder for Rockfon, førende leverandør av akustiske steinull- og metalliske himlingløsninger:

– God akustikk kan enkelt fikses, men vi ser hele tiden at en løsning på problemet blir utsatt. «International Noise Awareness Day» er derfor en god mulighet for å få fokus på problemet og sette i gang med arbeidet.

Akustisk stilrent design

Den mest effektive måten å unngå støy i skoler, sykehus, kontorer og museum er å installere akustikkhimlinger, forteller Aas:

– Du trenger ikke å gå på kompromiss med vakkert design for å sikre god akustikk. Med himlingsystemer fra oss blir støy absorbert i rommet og samtidig stoppet fra å forplante seg til rommet ved siden av. Våre himlinger reduserer dessuten brannspredning og gir en bærekraftig løsning. For å få en enda bedre absorbering av lyd har vi også løsninger til vegger, hvor du kan finne akkurat den formen og fargen som passer best til din virksomhet.

Uansett hvilken løsning man går for, bør «International Noise Awareness Day» være en dag for oppmerksomhet rundt nettopp støy, understreker Aas:

– Forskningen snakker for seg selv, og vi har jo løsninger. Jo før vi setter i gang med å fikse støyproblemene, desto bedre. God akustikk er viktig for både barn og voksne, og er et viktig tiltak for folkehelsen. Her har både arkitekter, byggherrer, og vi som produsenter og leverandører et ansvar å sette viktigheten av god akustikk i fokus. Denne dagen gir en god anledning for å gjøre nettopp det, avslutter han.

[1] Health Technical Memorandum 08-01: Acoustics.

[1] "Speech Intelligibility in Classrooms" forskningsprosjekt gjennomført av The Department of Building Engineering & Surveying of Herriot-Watt University i Edinburgh & Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø: "Noise from human activity".

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur