Illustrasjon: One Click
Inge Fosselie
Publisert: 05.01.2024 

Informasjonsdeling avgjørende for bærekraftig bygging

Digitalisering gjør det mulig å gjøre det enklere å bruke livsløpsanalyser (LCA), og gjøre det mulig for alle aktører i verdikjeden å bidra til å redusere utslippene. LCA og klimagassregnskap etterspørres i stadig større grad i byggebransjen. Det er behov for å kartlegge og redusere utslippene raskere.

– Historisk sett har arbeidet med å gjøre byggebransjen mer bærekraftig vært ganske komplisert, fordi det har vært manuelt og ganske tidkrevende, sier Nikita Chhajer, forretningsutvikler hos One Click.

– Avkarbonisering av konstruksjons- og industrisektoren krever en svært bred base av fagfolk med forståelse for klimaproblemet. De må tilhøre et forretningsmiljø som mottar investeringer og som sikrer at lavkarbonløsninger blomstrer, forklarer hun.

Kompetanseutvikling

– Kompetansen innen LCA er ikke tilstrekkelig og tiden er presset, legger hun til.

Chhajer forklarer at digitalisering kan effektivisere hele prosessen for å vurdere karbonutslipp ved å automatisere omfattende beregninger. EU og grønn byggsertifisering gir umiddelbar tilbakemelding, noe som øker effektiviteten betydelig.

– One Click LCA bygger effektivt bro over kompetansemangelen, og hjelper alle i byggebransjen med å komme i gang med å kartlegge utslipp og reduksjon av utslipp på en enkel måle, forklarer hun.

Programvaren som brukes gir brukerne tilgang til verdens største database for materialutslipp, lesbart i BIM-integrert format. Programvaren kan også brukes til å lage EPDer for produkter. Det finnes nesten over 150 tredjepartsverifiserte EPD-generatorer i systemet.

– Nå har vi nesten 200 000 datapunkter i systemet, sier Nikita Chhajer.

LCA står for Life Cycle Assessment, på norsk klimagassregnskap; evaluering av utslipp fra for eksempel et bygg fra start til slutt. EPD står for Environmental Product Declaration (miljødeklarasjon), en oppsummering av miljøprofilen til produkter.

Verden rundt

One Click LCA krever ikke ekspertkunnskap om livssyklusanalyse (LCA) for å vurdere og redusere karbonutslipp. Det gjør at alle aktører kan være aktive deltakere i planleggingsprosessen for å ta informerte beslutninger om utslippsreduksjoner i sine prosjekter.

– One Click LCA støtter med effektiv BIM-integrasjon mot alle de mest kjente BIM-verktøyene. Dette er spesielt viktig i et marked der bærekraft blir en stadig viktigere faktor i beslutningsprosessen. Med samarbeid mellom fagene, gir vi brukerne selvtillit til å arbeide med LCA, og sørger for at programvaren fyller LCA kompetansegap, forklarer Chhajer.

Hun opplyser at One Click LCA støtter med gratis opplæring, for å styrke beslutningstakerne.

– One Click LCA er det mest brukte LCA- og EPD-verktøyet i byggebransjen. Vi er nå i mer enn 150 land og støtter alle aktører i markedet med å kartlegge og minimere utslipp, opplyser hun.

– Alle må være med, ellers når vi ikke Norges klimamål om å være karbonnøytral innen 2050. Vi trenger at alle i byggebransjen, arkitekter, ingeniører og entreprenører, jobber sammen for å få dette til, understreker hun.

Kompetanse

– LCA er egentlig et nytt område, men nå stiller stadig flere land krav om å minimere utslipp, og man må kunne dokumentere dette, sier Nikita Chhajer. Som forretningsutvikler hos One Click, ser hun etter det norske og danske markedet.

– Sammen med NAL ønsker vi å hjelpe arkitekter med å ta tak i utfordringene med utslippsreduksjoner i byggebransjen. Vi tilbyr alle NAL-medlemmer gratis webinarer og kurs via One Click Academy. Formålet er å gi arkitektene et fortrinn for å utvikle kompetansen og få et konkurransefortrinn i markedet, sier Chhajer.

Det handler om kompetanseutvikling:

– Vi trenger mange fagfolk som kan jobbe med dette, med klimagassberegninger, med å minimere utslipp. I One Click LCA tilbyr vi flere gratiskurs, opplyser hun.

– Hittil har nesten 20 000 personer fra hele verden gått på disse kursene for å øke kompetansen og få bedre forståelse av klimaproblemet. Vårt mål er å gi gratis kurs til 1 million personer innen 2030. Byggebransjen trenger bedre kunnskap om hvordan de kan være med og skape en bærekraftig fremtid, mener Chhajer.

– Vi jobber veldig mye med gratis kompetanseutvikling, legger hun til.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring