Foto: Erik Burås / Studio B13 for Fremtidens Byggenæring
Rita Tvede Bartolomei
Publisert: 11.06.2020 

I 2021 åpner Rebel: Vil IT-bedriftene her skape viktig teknologi for fremtiden?

Ambisjonene til Entra er ikke lave. De er sikre på at Rebel blir et internasjonalt kraftsenter for IT- og teknologibedrifter i Norge: Som kan skape ny teknologi vi alle trenger i fremtiden. Men det 52 meter høye bygget skal bli mye mer enn et gigantisk cowork-fellesskap for IT-folk.

– Vårt mål er å gjøre Norge verdensledende på IT-kompetanse. Intet mindre. Da trenger vi et kraftsenter som Rebel, som samler alle gode krefter. Med Rebel tilrettelegger vi for at de som vil kan møtes og samarbeide om å skape teknologiske løsninger verden trenger, sier Carl J. Onstad, daglig leder for Rebel.

Eiendomsutviklingsselskapet Entra er byggherre, og realiserer Rebel i Tullinkvartalet for over 1 milliard kroner. Totalentreprenør er Skanska.

Samling av kompetanse kan skape nye teknologiske løsninger

Resultatet av den tette samhandlingen og kunnskapsdelingen i Rebel-bygget kan være nye, viktige teknologiske løsninger, mener han.

Foto: Erik Burås / Studio B13 for Fremtidens Byggenæring

– Vi kan ta en internasjonal rolle som spydspiss og innovatør innenfor teknologi som kan bidra til å løse de store utfordringene verden står overfor. Når vi samler de fremste digitale miljøene i Rebel, som er skreddersydd for kompetansedeling og utvikling, får vi mulighet til å ta initiativene ut fra festtalene og Power Point-fremvisningene - og inn i konkrete aktiviteter, sier Carl J. Onstad.

Han sier kunnskapsdeling er essensiell i all utvikling, og mener IT-bransjen forstod dette lenge før alle andre:

– Derfor ble Teknologihuset i Oslo etablert allerede i 2013, og det ligger til grunn for utviklingen av Rebel. Vi har i en årrekke tilrettelagt for kunnskapsdeling i en rekke norske IT-miljøer, og tiden er overmoden for at enda flere kan ta del i og ha nytte av – den kompetansen som finnes i disse miljøene. Samtidig er det gull at vi nå får med internasjonale aktører og akademia inn i miksen, sier Onstad.

Høyblokka fra 1959 var i sin tid hovedkontor for Telenor, og senere for Helsedirektoratet. Arbeidet på tomta startet i august 2019, og jobben med å klarere bygget for innvendige strukturer startet på nyåret 2020. Sommeren 2021 skal høyblokka fylles med aktiviteter fra morgen til kveld: 27.000 kvadratmeter med lokale, fordelt på 17 etasjer over bakken og 3 etasjer under bakken – med rom for 1500 mennesker.

Foto: Erik Burås / Studio B13 for Fremtidens Byggenæring

– Målsetningen er at bygget skal pulsere nesten døgnet rundt. Det skal være et samlingssted for både store og mindre IT-bedrifter. Samtidig skal Rebel være et kurs- og konferansested hvor mange store og sentrale bransje-arrangementer skal kunne finne sted. Det vil bli mye, mye mer enn et stort kontorfellesskap, sier prosjektdirektør for Entra, Per Ola Ulseth.

Han sier at det i Norge i dag er et større spenn i hva ulike leietagere ønsker: Noen ønsker tradisjonelle kontorløsninger, mens andre vil ha det fleksibelt og dynamisk. Kontormarkedet har blitt mer differensiert med årene.

– I et bygg som Rebel vil nok gjennomsnittsalderen på de ansatte i IT-bedriftene være en del lavere, og mange vil ønske kontorer som kan forandres etter behov, 15 etasjer blir kontorer, mens 1. etasje og kjelleretasjene skal brukes til kurs, verdensutstillinger (expos) og konferanser. Under bakken finnes også et eget auditorium. Dessuten blir det restauranter og en bar på bakkenivå. 5 forskjellige typer utsalgssteder for mat vil komme på plass i Rebel, som skal driftes av Fursetgruppen, sier Ulseth.

Flyttbare vegger og jobbmuligheter i hele bygget

Utleiemodellen til Rebel skal hovedsakelig basere seg på fleksible leiekontrakter og fleksible medlemskap – over kortere eller lengre perioder. Ja, til og med fleksible kontorstørrelser vil være del av Rebels konsept. Hvordan gjøres det? Jo, ved å flytte vegger.

– De 15 kontoretasjene er ganske fikserte, men det er mulig å leie en hel etasje for firmaer som ønsker det. Veggene bygges slik at det skal være mulig å demontere og flytte dem etter behov. Vi har laget en planløsning der det vil være 3 til 4 ulike måter å utforme hver etasje på, sier han.

Et par etasjer i høyblokken vil være dedikert til coworking.

– Men hele bygget skal kunne brukes til jobb om man ønsker, siden mange sosiale- og spiseområder vil være gode steder for å jobbe, sier Per Ola Ulseth.

Foto: Erik Burås / Studio B13 for Fremtidens Byggenæring

Det har vært utstrakt bruk av BIM i prosjektet, for å kunne skape et fleksibelt kontormiljø over alle etasjer.

– Kort fortalt scannet vi bygget når det var strippet innvendig, og har brukt dette som utgangspunkt for å bygge opp igjen modellen gjennom prosjekteringen. Når prosjekteringen er ferdig har vi en as-built- modell som samtidig er FDV-dokumentasjon og en modell for videre styring av drift og vedlikehold, sier Ulseth.

Åpen kildekode og kunnskapsdeling: Slik skal det fungere

Digitaliseringssjef for Entra, Frode Bostadløkken, forteller at Rebel skal ha en plattform og løsninger bygd på såkalt «åpen kildekode» eller open source, som gir fleksibilitet i videreutvikling av tjenestespekteret i bygget.

– Det skaper høyere sannsynlighet for innovative løsninger, redusert risiko med hensyn til kostnader, bedre kvalitet og mer engasjement. For innovasjonsmiljøet i huset vil det være mulig å bidra til å lage nye løsninger. Mange av selskapene vi er i kontakt med nå ser på dette som en god mulighet for å drive produktutvikling. Dessuten er det mulig å få et helt annet eierskap til kontorbygget, sier han.

– I plattformen som vi bygger vil all data fra bygget gjøres tilgjengelig, slik at Rebel i stor grad blir brukerstyrt og nye applikasjoner kan utvikles på grunnlag av denne dataen, utdyper Carl J. Onstad.

Foto: Erik Burås / Studio B13 for Fremtidens Byggenæring

Bygget vil helt fra åpningen i 2021 ha en rekke funksjoner som sikrer gode brukeropplevelser, sier Bostadløkken.

– Du vil kunne booke, betale og få tilgang til rom og kontorer, og bestille mat på en smidig måte. Her kan gjester bli veiledet inn til riktig møterom uten at firmaet trenger å hente dem i resepsjonen. Ny teknologi blir først testet på brukeropplevelsen i vår Entra-lab. Med på laget har vi en rekke selskaper som driver innovasjon med oss, slik som Telenor, Cisco, Assay Abloy, Fursethgruppen, Teknologihuset og Schneider, sier Bostadløkken.

Kodemaker, Webstep, NDC Conferences, Areo, Computerworld, Fursetgruppen, Vibbio, Zington og Macsimum har allerede sagt ja til å flytte inn i Rebel. Over 50 firmaer vil til enhver tid ha kontorer her. Entra bygger nå ut flere steder i området ved Rebel, der Tullinløkka, Tullinkvartalet, St. Olavsplass og nærliggende gater inngår.

– Rebel blir likevel det første prosjektet vi kjenner til som kombinerer restauranter, kurs- og konferansesenter, kontorhotell og tradisjonelle kontorer i samme bygg, forklarer Christian Winsnes Rustand, utleiesjef hos Entra.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring