Foto: Ambita AS
Publisert: 06.01.2020 

Høyere handicap med bedre byggesøknad


Byggesøknad er blitt som en golfbane full av jordrotter. Nå skal plageåndene ut av byggenæringens baner, varsler teknologiselskapet Ambita.

– Byggesøknader har historisk vært alt for omstendelige. Mange har nok latt seg frustrere over alt kommunene skal ha av detaljer. Mye av dette har vi løst, fordi vi har hatt tilgang til mye av kommunenes og Kartverkets data, forteller salgssjef Eiendomsutvikling, Dag Øyvind Lien, hos Ambita.

Det norske leverer digitaliseringsløsninger for eiendomsmarkedet. I fjor allierte de seg med Norconsult for å utvikle www.Byggesøknaden.no – et digitalt system for profesjonelle som regelmessig sender inn byggesøknader til kommunen.

Løsningen skal optimalisere effektiv masseutsendelse av nabovarsling – direkte til alle nærliggende eiendommer – via Altinn. Integrasjonen mot Altinn og sikrer at du til enhver tid har oversikt over saksbehandlingen fra kommunens side.

– Kommunens jobb er jo i bunn og grunn å være en serviceinstitusjon som godkjenner, og som sier at «her er ting på stell, så bare kjør på». Men det blir vanskelig når cirka 60 prosent av byggesøknadene som kommer inn til kommunene har en eller annen feil eller mangel. Det er min erfaring. Årsakene kan være at skjemaene er fyllt ut feil, det mangler dokumentasjon, eller det er lite eller mangelfull informasjon. Disse søknadene går da tilbake til søker.

Bedre og billigere

Dag Øyvind Lien bruker metaforer fra golfsporten:

– Med en digital byggesøknad blir det færre jordrotter. Og det blir færre som hopper opp midt på «greenen», for å si det sånn. Det er jo gjerne de slagene som teller. Fra tee til greenen er det OK med litt humpete bane, men på greenen skal det være en fair put.

Billigere blir det også, med digitalt nabovarsel.

– Direktoratet for byggkvalitet (Dibk) har beregnet at kun på nabovarsling kan besparelsene på nasjonalt plan dreie seg om et sted mellom 250 til 300 millioner kroner årlig, dersom alle sender nabovarsel via Altinn. Og det er bare hva vi sparer i tid og porto. All nabovarsling skal sendes rekommandert, så da kan du legge til 272 kroner per utsendelse, per nabo.

Lanserer digitalt nabovarsel

– De fleste fyller ut nabovarsling i skjemaform i dag. Det innebærer at du må hente ut en liste over hvilke naboer som skal ha informasjonen. Så må du sende varselet til de det gjelder, med tilhørende dokumenter og tegninger. For en arkitekt som skal varsle 100 eiere av eiendommer tar dette veldig lang tid. Det skal printes, det skal pakkes og det skal sendes. Arkitekten kan fort bruke et dagsverk på å sende ut nabovarsling.

– Med løsningen vi har, bruker du 10 til 15 minutter på å fylle ut nabovarselet. Du får en forhåndsvisning ut fra et kartutsnitt, og velger du bare din tiltakseiendom – eller der du skal bygge – finner løsningen automatisk naboene rundt. Når du sender inn varselet, går informasjonen til Altinn. Når du skal lese nabovarselet fra meg, er alt tilgjengelig for deg, inkludert muligheten for ulike svar og tilbakemeldinger.

– Vi snakker om en 80.000 byggesøknader i året på nasjonalt nivå. Ambita har som mål å ta noen tusen av dem, gjennom vår portal. I tillegg til nabovarslingen har du med selve byggesøknaden, igangsetting, ferdigstilling eller midlertidig bruksattest i slutten av prosessen. Samtidig blir du minnet på tidsfrister, noe som kan være godt å ha i prosjekter som kanskje varer et år eller to. Alt ligger allerede inne i prosjektet, og du kan gå rett inn og hente dokumentasjonen du trenger etter hvert som prosjektet modner.

Faser ut gamle Byggsøk

Initiativet kom etter at Dibk lanserte en digital regelverksplattform, Fellestjenester BYGG, som kontrollerer og sender inn byggesøknader til riktig kommune. Målet er raskere og enklere byggesøknader. Fem leverandører har siden i fjor høst lanserter nye søknadsløsninger.

– Dagens byggesøknader er et skjemavelde som Dibk har klattet på gjennom mange år. Dibk mener det private kan gjøre det bedre enn det offentlige. Dermed utlyste de en konsesjon til de som valgte å bli med på dette løpet. Det gamle systemet skal etter planen stenges ned. Vi ble fortalt for tre år tilbake at det skulle skje i 2019, men vi ser nok for oss en nedstenging i 2021.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring