Etter at støpen har herdet lenge nok blir forskalingen fjernet og betongen sandblåst til steinene kommer tydelig fram i overflaten. Foto: Statsbygg
Publisert: 15.12.2021 

Gjenskaper unik teknikk i Høyblokken

For første gang på over 60 år støpes det med naturbetong i regjeringskvartalet i Oslo. På taket på Høyblokken har Statsbygg hentet den gamle metoden frem fra glemselen.

Støp med naturbetong ble utviklet av Høyblokkens arkitekt, Erling Viksjø. Etter byggingen har metoden knapt vært brukt – frem til nå.

I dialog med Riksantikvaren har Statsbygg, entreprenøren Skanska og arkitektene i Team Urbis gjenskapt metoden, for å sette blokken tilbake til sitt opprinnelige utseende fra 1958.

– Vi har fjernet blokkens to øverste etasjer, som ble påbygd i 1990. Da blir det gamle heismaskinrommet synlig igjen. Under byggingen av to øverste etasjene ble det saget hull i veggene. For å støpe igjen hullene måtte vi finne fram naturbetong-oppskriften, sier kommunikasjonsleder Pål Weiby i Statsbygg.

Når man lager naturbetong fylles først forskalingen med ulike typer singel og grus. Deretter blir sementmørtel presset inn mellom steinene til alle hulrom er fylt. Etter at støpen har herdet lenge nok blir forskalingen fjernet og betongen sandblåst til steinene kommer tydelig fram i overflaten.

Metoden skiller seg dermed fra tradisjonell betongproduksjon hvor singel og grus blandes inn sammen med sand og sement før den blir støpt ut.

–  Resultatet blir riktig så bra! I det nye regjeringskvartalet er Høyblokken sylbolet på gjenoppbygningen etter andre verdenskrig. Da er det viktig at vi finner løsningene og metodene som gjør at vi ivaretar uttrykket fra den tiden, sier Weiby.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring