Publisert: 22.01.2019 

Fremtidens kontorbygg er smarte

Da Atea tok i bruk sitt nye avdelingskontor i Stavanger-regionen 1.oktober, var det ikke bare et kontor som åpnet, men...

Da Atea tok i bruk sitt nye avdelingskontor i Stavanger-regionen 1.oktober, var det ikke bare et kontor som åpnet, men verdens smarteste lab. Bygget skal fungere som en levende lab hvor de kontinuerlig vil implementere den nyeste teknologien og fungere som et levende testmiljø i størrelse 1:1.

– Armaturene i bygget er tilknyttet løsningen Interact Office, som er en del av vår IoT-plattform. Løsningen er basert på Power-over-Ethernet, noe som betyr at strøm tilføres via ethernet kabelen til hvert armatur. Switcher fra Cisco bidrar til å forsyne armaturene med strøm og kommunikasjon, og er en del av byggets IT-nettverk. Dermed blir det en enklere installering og LED-teknologien bidrar til et veldig lavt strømforbruk, forteller Tord Christensen.

Skaper det mest optimale arbeidsmiljøet

Sola Airport Arena har implementert mange av de aller siste teknologiene som er på markedet, og belysningen skiller seg også ut. Det er Signify (tidligere kjent som Philips Lighting) som har stått for levering av den, og de har blant annet brukt 3D printede armaturer for å oppfylle Ateas ønsker til kontorbelysningen.

– Ved å 3D printe en del av armaturene forkorter vi design- og produksjonstiden betraktelig, og sikrer at armaturet lever opp til de ønsker og behov som Atea har, uttaler Tord Christensen, Country Manager hos Signify i Norge.

Armaturene har sensorer med funksjonalitet som samler data, og kan bidra til å skape det mest optimale arbeidsmiljøet for medarbeiderne. Ved hjelp av en app kan medarbeiderne selv tilpasse lyset til sine personlige behov, takket være den intelligente belysningsløsningen.

I tillegg vil lyset selv regulere seg ut fra mengden dagslys som strømmer inn gjennom vinduene. I piazzaen, eller fellesområdet som huser kantinen og avslappingsområder, er det installert Human Centric Lighting, som betyr at lyset tilpasses menneskets døgnrytme. Lyset avspeiler hvilken tid på dagen det er, og øker produktivititet og konsentrasjonsevne. De forskjellige sonene for arbeid og avslapping er tydelig markert ved hjelp av belysningen.

Koblingen mellom Smart og miljøvennlig

Løsningen gir også mulighet for å optimalisere utnyttelsen av kontorene. Systemet kan også integreres med Outlook og bookingsystemer, slik at man for eksempel kan se hvilke rom som er ledige og kan reservere møterom via en app. Wayfinding kan også tilbys via sensorer i armaturene, for å hjelpe medarbeidere til å finne frem i bygget med hjelp av appen, for eksempel til nærmeste ledige møtelokale eller kantinen.

– Brukerne skal alltid være i fokus, og i et smart bygg vil det være overordnet enhver teknologisk installasjon. Vi er derfor veldig fornøyde med lyset i vårt nye kontorbygg, og evnen det har til å skape ’rom i rommet’. Det er viktig for oss at bygningen har den beste og nyeste teknologien, og at den er grønn. Koblingen mellom Smart og miljøvennlig/bærekraftig er tett slik vi ser det, og det at bygget vårt sertifiseres som BREEAM Excellent bekrefter nettopp dette. LED-lyset og den intelligente styringen av lyset hjelper oss ytterligere til å oppnå dette. Ved å ha en konvergert infrastruktur sikrer vi at bygningen også i fremtiden kan holdes oppdatert og tilpasses nye teknologier, forteller Espen Riska, direktør i Atea Stavanger.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring