Illustrasjon: Skanska/Metier OEC
Publisert: 12.08.2021 

Første komplette sykehusbygg i Norge med miljøsertifisering

Sykehuset i Vestfolds nye psykiatribygg er det første komplette sykehusbygget i Norge som er miljøsertifisert etter BREEAM-NOR-standarden.

Psykiatribygget med sine 12.000 kvadratmeter, er det første komplette sykehusbygget i Norge som har blitt sertifisert etter BREEAM-NOR-standarden. Bygget oppnådde nivået «Very Good». Den endelige sertifiseringen ble ferdigstilt av Grønn Byggallianse rett før sommeren 2021.

– Sykehuset i Vestfold var det første sykehuset i landet som ble sertifisert som Grønt Sykehus. Miljøsertifiseringen av det nye psykiatribygg etter BREEAM-NOR-standarden er ett eksempel på hvordan Sykehuset i Vestfold praktiserer vårt samfunnsansvar. Det er viktig for oss å skape helse- og miljøvennlige bygg for pasienter og ansatte, og BREEAM-NOR-sertifiseringen dokumenterer dette, sier administrerende direktør Stein Kinserdal ved Sykehuset i Vestfold.

Miljøsertifiseringen markeres 12. august ved at Kinserdal og Skanska Norges konsernsjef Ståle Rød i fellesskap avduker den nye BREEAM-NOR-plaketten, som skal henge i inngangspartiet i det nye psykiatribygget.

– Skanska skal være den ledende grønne prosjektutvikleren og entreprenøren i Norge, og det er gjennom prosjektene vi realiserer at vi bidrar til å løse klimakrisen. Vi har høye klima- og miljøambisjoner, og miljøsertifisering er et viktig virkemiddel for å gjøre bygg mer energieffektive. Samarbeid er helt avgjørende hvis vi skal lykkes med å nå klimamålene, og det er derfor svært gledelig at vi sammen har bygget Norges grønneste sykehusbygg, sier Rød.

Psykiatribygget er en del av sykehusets pågående utbygging.

– Et prosjekt som skal miljøsertifiseres må ta hensyn til dette fra starten av. De store linjene i prosjektet blir lagt tidlig, før man starter å grave og bygge. Det er derfor viktig å sikre at prosjektet har kompetanse på dette området fra oppstarten. Det har vært en glede å kunne samarbeide med Skanska og Cura-gruppen for å nå dette målet i planleggingen og byggingen av nytt psykiatribygg, sier prosjektdirektør Tom Einertsen for Tønsbergprosjektet.

– Vi er stolte av hva vi har fått til i samarbeid med sykehuset i Vestfold og Skanska. Gjennom god planlegging, prosjektering og involvering av alle aktører tidlig har vi sammen utviklet og bygget et psykiatribygg med gode kvaliteter og miljøvennlige løsninger, sier leder i CURA-gruppen, Hans Ole Haugen fra Multiconsult.

Grønt Sykehus

Sykehuset i Vestfold var det første sykehuset i landet som ble miljøsertifisert etter ISO14001 som Grønt sykehus. Det skjedde i 2013. På bakgrunn av dette var det naturlig at Tønsbergprosjektet også har hatt tydelige målsettinger knyttet til miljøet under utbyggingen.

–Vi gratulerer Sykehuset i Vestfold og Tønsbergprosjektet som er det første offentlige sykehusbygget som er miljøsertifisert etter BREEAM-NOR. Helseforetakene er viktige samfunnsaktører som forvalter store eiendommer der de tar vare på helsen vår, derfor er det viktig og riktig at de ivaretar helse- og miljø også i bygningsmassen, sier Viel Sørensen leder for BREEAM i Grønn Byggallianse.

Tønsbergprosjektet

Tønsbergprosjektet er Sykehuset i Vestfold HFs store utbyggingsprosjekt på totalt ca 45.000 m2. Utbyggingen koster drøyt tre milliarder kroner. Nytt psykiatribygg (12.000 m2) ble overlevert i mai 2019 og nytt somatikkbygg (33.000 m2) overleveres 12. august 2021. Prosjektet ble startet i 2015 og måtte bygges i to etapper på grunn av at utbyggingen skjer på den eksisterende sykehustomten i Tønsberg, hvor sykehuset har vært i full drift i hele prosjektperioden.

Det nye somatikkbygget er også planlagt og bygget for å oppnå miljøsertifiseringen BREEAM-NOR-nivå Very Good. Så langt ser det ut til at dette bygget også vil oppnå dette nivået.

Cura-gruppen (Multiconsult, LINK arkitektur, Bølgeblikk Arkitektur og Erichsen Horgen) har vært engasjert som rådgivningsgruppe og Skanska Norge / Skanska UK har vært engasjert som hovedentreprenør, hvor Bravida Norge (elektro), Assemblin (rør, sanitær) og Haaland Klima (ventilasjon) er de mest sentrale underentreprenørene. Alle de nevnte partene har inngått en felles samspillskontrakt kalt IPD-kontrakt (som også er en nyvinning i Norge) for gjennomføring av dette prosjektet.

Tønsbergprosjektet har hatt stor fokus på innovasjon, og BREEAM-NOR-sertifiseringen føyer seg inn i dette mønsteret. I tillegg har Tønsbergprosjektet fått to internasjonale priser i 2017 og 2020 knyttet til bruk av BIM og en nasjonal pris knyttet til Beste Praksis.

Nytt sykehusbygg ferdig ved Sykehuset i Vestfold

Torsdag 12. august overleverer Skanska og CURA-gruppen et nytt somatikkbygg på 33.000 kvadratmeter til Sykehuset i Vestfold, før planlagt tid og til budsjett.

Somatikkbygget er en del av utbyggingen ved sykehuset, kalt Tønsbergprosjektet. De siste månedene har somatikkbygget blitt testet, og det er nå så ferdig at man kan starte prøvedrift og virksomhetstester i bygget. Sykehusets innflytting er planlagt i slutten av 2021.

Overtagelsen skjer klokken 12.00 – 14.00 torsdag 12. august. Oppmøte i prosjektriggens Big Room. Følgende vil være tilstede:

  • Administrerende direktør Stein Kinserdal ved SiV
  • Prosjektdirektør Tom Einertsen for Tønsbergprosjektet
  • Prosjektdirektør Hans Thomas Gaarder i Skanska Norge

– Dette markerer en stor milepæl for Sykehuset i Vestfold, og etter 30 år med mer eller mindre kontinuerlig utbygging kan Vestfolds befolkning og våre ansatte endelig få gode og moderne fasiliteter i alle avdelinger i Tønsberg, sier administrerende direktør Stein Kinserdal ved Sykehuset i Vestfold.

Det nye bygget har fått et nytt akuttsenter på rundt 2.000 kvadratmeter, som har både akuttrom, røntgen og observasjonssenger.

– For sykehuset vil det nye akuttsenteret gi en klar forbedring i pasientbehandlingen, fortsetter Kinserdal.

Ny kontraktmodell

Tønsbergprosjektet har vært et foregangsprosjekt med blant annet bruk av ny kontraktmodell som aldri før har blitt brukt i Norge.

– Incentivene i denne modellen er slik at alle trekker i samme retning, med samme mål: partene må spille hverandre gode for at alle skal oppnå gode resultater. Dette har ført til at vi nå sluttfører et sykehusprosjekt med en kostnad som ligger helt i nedre skala sammenliknet med andre tilsvarende prosjekt, samtidig som våre partnere har oppnådd gode resultater, sier prosjektdirektør Tom Einertsen, for Tønsbergprosjektet – Sykehuset i Vestfold.

Skanska Norge og CURA gruppen er to av disse partnerne, sammen med Bravida, Haaland og Assemblin.

– Sykehusutbygging er store og krevende prosjekter, og vi har snudd hver stein for å få gode løsninger på plass innenfor de økonomiske rammene som er satt. Gjennomføringsmodellen har satt høye krav til samarbeid og bruk av digitale verktøy, og vi mener dette prosjektet viser at den er godt egnet til å løse samfunnets mest komplekse byggeprosjekter. Vi er svært stolte over å ha vært med på å realisere to sykehusbygg som gir helsetilbudet i Vestfold et stort løft i mange år fremover, sier konsernsjef i Skanska Norge, Ståle Rød.

– Vi er stolte av å ha hatt alle arkitekt- og ingeniørfag i det nye somatikkbygget. Gjennom en unik samarbeidsmodell, har alle aktørene bidratt til å styrke helsetilbudet til Vestfolds befolkning og møtt prosjektets rammer, uten de sedvanlige konfliktene som byggebransjen ofte forbindes med, sier Hans Ole Haugen, leder for CURA gruppen (Multiconsult, LINK arkitektur, Bølgeblikk Arkitektur og Erichsen Horgen).

Nytt behandlingsforløp

Akuttsenteret er etablert for at pasientene skal få et nytt og fordret behandlingsforløp. I akuttsenteret vil man kunne diagnostisere pasientene på en raskere og bedre måte, ved at sykehuset bemanner dette området med flere spesialister enn det som tradisjonelt har vært på et akuttmottak. Dette vil gi sikrere og raskere diagnostisering og vil gi pasienten en bedre opplevelse av sykehusoppholdet – med mindre venting.

For å få til denne tidlige diagnostiseringen kreves et visst areal med senger og tilgang til avansert medisinskteknisk utstyr. Dette har for eksempel ført til at radiologisk utstyr (CT) ligger vegg i vegg med behandlingsrommene, samt at det blir etablert en egen stor akuttpost med 28 senger.

– Planleggingen og byggingen av akuttsenteret har vært en spennende oppgave, hvor vi måtte se inn i fremtidens måte å drive et sykehus på der pasienten blir møtt av flere spesialister på et tidligere tidspunkt enn tradisjonelt, sier Morten Tønnesen, koordinator for somatikkbygget.

Bygget for å kunne endres

Det nye somatikkbygget er siste hoveddel av Tønsbergprosjektet. Bygget inneholder foruten akuttsenter flere etasjer med sengeposter og poliklinikker. Det er også etablert nytt sengevaskeri i underetasjen, noe som vil hjelpe sykehusets smittehåndtering i fremtiden.

I konseptfasen ble det besluttet at bygget skulle bygges for å tilpasses en fremtid som man ikke kjenner, slik at man relativt enkelt kan gjøre endringer og tilpassinger for den utviklingen som skjer hele tiden på det medisinske området. Som et ledd i dette, ble det besluttet å bygge et uinnredet reserveareal – tilpasset utvidelse av radiologiske funksjoner.

Miljø og bærekraft

Somatikkbygget er planlagt og bygget med målsetting om BREEAM-NOR sertifisering på nivå Very Good. Denne sertifiseringen blir utstedt etter at bygget er ferdig, når alle løsninger er valgt, dokumentert og sjekket. Per dagens dato ser det ut til at somatikkbygget vil kunne oppnå denne sertifiseringen.

Bygg som erstattes og bygging av nytt kontorbygg

Det nye somatikkbygget erstatter A-fløyen - som etter sigende ble bygget som et midlertidig bygg i 1974 og B-fløyen fra 1938. Rivning av bygg A og B starter tidlig 2022 og vil pågå i ca. 6 måneder.

– Når B-fløyen er revet, vil vi starte med utgravingen og byggingen av et mindre kontorbygg omtalt som «Nære kontorer» på samme tomten som bygg B. Det nye kontorbygget vil bli satt opp i forlengelsen, og bli en del av det nye somatikkbygget mot sør-vest. Dette bygget blir bygget for å sikre tilgang til kontorfasiliteter i nærheten av pasientene, slik at vi kan utnytte sykehusets personalressurser på en best mulig måte, sier assisterende prosjektdirektør Bjørn Varegg – Sykehuset i Vestfold.

Det er planlagt at dette kontorbygget - på litt over 2 000 kvadratmeter - er siste del av Tønsbergprosjektet, og det skal være ferdig i 2023.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring