Foto: Julia Naglestad for Fremtidens Byggenæring
Thor Lynneberg
Publisert: 12.04.2021 

Fasadeisolasjon: – Det må være grønnere enn før

Steinullprodusenten Paroc lanserer nye produkter, som reduserer CO2-utslipp under produksjon. En returordning er også på trappene i Norge.

– I dag skal isolasjonsløsningene være sikre, trygge og teknisk korrekte, men også enkle og tidsmessig effektive å montere. Samtidig skal de etterlate et minst mulig miljøavtrykk. Alt dette er viktig for kundene våre. Jeg mener vårt fasadesystem er det beste, i så måte. Der mener jeg at Paroc er enestående. Våre systemer består av få komponenter, og monteringen er forholdsvis enkel, forteller country manager Geir Melby i Paroc Norge.

Bygger videre på en god idé

Paroc leverer energieffektive og brannsikre isoleringsløsninger med steinull, for både nybygg og renovering. Det amerikanskeide selskapet tilbyr også VVS-løsninger, industriapplikasjoner, maritime løsninger og offshore-løsninger.

Paroc har en markedsandel i Norge som nærmer seg 10 prosent, anslår Melby.

Foto: Julia Naglestad for Fremtidens Byggenæring

– Rockwool er godt inne i markedet, mens Glava – som produserer glassull – er markedsleder. Vi satser på steinull, fordi vi mener det gir de beste produktene. Det er godt egnet mot brann og fukt, samt at det gir god lydisolering. Alt dette er viktige kvaliteter. Videre er det holdbart, og det er energieffektivt.

– Som produsent må vi hele tiden imøtekomme markedets behov og ønsker. Produktene er nok ikke så annerledes i dag enn hva de har vært tidligere, men vi finleser hele tiden tekniske forskrifter, anbefalinger fra Sintef, og vi optimaliserer våre produkter ut fra det. Vår store utviklingsavdeling forsker også hele tiden på nye innovative produkter og løsninger. Det har særlig påvirket måten vi lager produktene på.

– Vi spiller også på lag med store rådgiverselskaper, som COWI og Multiconsult, for hele tiden å ha riktig type løsninger som vi vet fungerer optimalt. Vi ser hele tiden etter hvilke U-verdier vi må ha. Dette er et mål på hvor god varmeisolasjonen er i en gitt konstruksjon, som eksempelvis en vegg eller et vindu. En lav U-verdi betyr at varmeisolasjonen er god. Vi tilpasser for eksempel tykkelser og slike ting ut fra tekniske krav, sier Melby.

Paroc Group ble en del av Owens Corning i 2018. Det amerikanske konsernet utvikler, produserer og markedsfører isolerings-, taktekkings- og fiberglasskompositter. Paroc startet virksomheten i Sverige på trettitallet, men noe er fortsatt slik det alltid har vært:

– Produksjonen av isolasjon er i hovedtrekk den samme. Det er fordi produktene er levedyktige. Samtidig har det hele tiden vært en produktutvikling. Når det gjelder fasadeisolasjon har vi jobbet særlig med holdbarhet. Kravet til lang holdbarhet blir stadig strengere i markedet, kanskje særlig de siste ti årene. Dette skjer i takt med ny forskning, og kundenes ønske om miljøhensyn.

Resirkulerer kapp og restmateriale

Melby forteller at steinull er et naturprodukt.

Foto: Julia Naglestad for Fremtidens Byggenæring

– Når vi produserer steinull, sparer vi miljøet for mye CO2. Husene vi bor i i dag har et enormt potensial når det gjelder å redusere energiforbruket, og steinull av god kvalitet bidrar til det. Du sparer veldig mye energi, dersom du isolerer godt, med gode produkter. På den måten er våre produkter veldig i tiden, for eksempel med tanke på EUs ”Green deal”, som handler om å redusere utslipp av CO2.

Green Deal er en strategi fra Europakommisjonen for å gjøre EU klimanøytralt innen 2050. Strategien beskriver en helhetlig tilnærming i EUs klima- og miljøpolitikk, og inneholder blant annet en industristrategi for en ren og sirkulær økonomi.

Paroc har allerede implementert en returordning for sine produkter, foreller Melby.

– Våre produkter kan brukes på nytt. Særlig gjelder dette kapp og restmateriale på byggeplass. Det kan brukes andre steder samme sted, som på loft eller andre steder som et alternativ til å sprute inn løsull eller etterisolere. I tillegg har du mulighet til å ta det tilbake til fabrikk, hvor det da blir brukt på nytt i produksjon.

– Resirkulering er et tilbud vi har i Sverige, og som vi nå ruller ut også her i Norge. Dette er tosidig. På den ene siden dreier det seg om avfallshåndtering, hvor det går til deponi. Med tanke på bærekraft og sirkulærøkonomi er det imidlertid langt bedre at det går tilbake til fabrikk.

Det er ikke bare myndigheter som ønsker grønnere produkter.

– Våre kunder er langt mer opptatt av miljøavtrykk i dag, enn hva de var tidligere. Statlige og kommunale byggherrer er definitivt pådrivere for dette i markedet vårt. De var nok de som tok på seg bærekraft-hatten først, sammen med de største utbyggerne i Norge.

Lanserer ”karbonnøytral” isolasjonsplate

– Natura Lana er en produktserie vi lanserer i disse dager. Vi kaller det vårt første ”karbonnøytrale” produkt. Produksjonen er optimalisert, og vi benytter ny teknologi på fabrikken. Videre er elektrisiteten vi bruker dokumentert ren. I tillegg bruker vi en viss del av kapp og restavfall inn i ny produksjon. Til sammen gir dette et veldig godt energiregnskap.

– Vi kommer ikke helt i null, men for det som står igjen har vi da som produsent nøytralisert gjennom klimakvoter kjøpt gjennom sertifiserte ordninger. Det gjør at vi kan si at produktet er CO2-nøytralt. GWP-verdien (Global Warming Potential) for et standardprodukt er ca 1,25 kg CO₂-ekv/m2 produkt (A1-A3). Natura Lana-serien ligger på 0,59 kg CO₂-ekv/m2 produkt (A1-A3). Natura Lana-serien er standard produkter når det gjelder størrelser og dimensjoner, mens produksjonsprosessen er optimalisert.

Satser også på massivtre

En annen lansering er PAROC Zero, et fleksibelt isoleringskonsept som selskapet mener gir en unik løsning for isolering av både nye og eksisterende bygninger til nær nullenergibygninger-standard.

– Dette er en løsning for fasadeisolasjon. Bruk av massivtre vokser kraftig i Norge, og dette er en isolasjonsløsning som går veldig fint sammen med det byggematerialet, og den byggemetoden.

– Fasadeisolasjonen vår kan du bruke både på tre- og betongbygg, og dette systemet går hånd i hånd med massivtre når det kommer til energibesparelser.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring