Foto: Shutterstock
Emner
Publisert
22.feb.2021

En hektisk januarmåned i boligmarkedet kan føre til at budkupp kan bli forbudt

Boligmarkedet var hektisk den første måneden i 2021, og preget av budkupp og iherdige budrunder i hovedstaden. Nå kan det være at budkupp blir forbudt

Eiendom Norge rapporterer at boligprisene steg med 3,2 prosent i januar, 0,7 om man korrigerer for sesongvariasjon. I Oslo steg prisene med 13 prosent i løpet av den siste tolvmånedersperioden. Dette har medført heftige budrunder og kamp om de få boligene som legges ut. Det legges nemlig også ut færre boliger enn før. Da er det også flere som har prøvd seg på budkupp.

Et budkupp vil si at man sender et bud direkte til selger før visning og budrunde, og utenom megler, i det håp om å få boligen før man må konkurrere med andre kjøpere. Fordelen for de som gjør dette er, ifølge Meglersmart.no, at man potensielt får boligen for en lavere sum enn man tror den er verdt. Budet må imidlertid være høyt nok til å friste selger. De fleste eiendomsmeglere stiller seg svært negativt til denne praksisen, og vil ofte anbefale selger å avvise forsøk på budkupp. 

Gitt et hektisk boligmarked og økende tilfeller med budkupp, har mange eiendomsmeglere fått nok. Eiendomsmeglerutvalget vurderer nå muligheten for å gjøre budkupp ulovlig. I 2019 fikk de i oppdrag å evaluere eiendomsmeglingsloven. Dette er de nå snart ferdig med, og forslag om å forby eller regulere budkupp, kan være en del av ny regulering i eiendomsmeglingsloven. Carsten Phil, forbruker- og kommunikasjonssjef i Huseierne, sa til Finansavisen: – Et forbud kan være en vei å gå. Det er jo ingen som liker kupping, verken selgere, kjøpere eller eiendomsmeglere.

Eiendomsmeglerutvalget skal levere sin utredning til Finansdepartementet 25. mars. 

Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring