Foto: Erik Burås for Fremtidens Byggenæring
Thor Lynneberg
Publisert: 18.01.2022 

Byggisolasjon: Enklere jobb med cellulose

Innblåst celluloseisolasjon gjør jobben enklere i nye bygg, og på byggeplass blir det mer fleksibilitet, mener eksperter.

– Vi sparer tid med innblåst cellulose. Det er også slik at vanlig, tradisjonell isolering ikke er blant favorittoppgavene til de som jobber på byggeplass. Det er mye klatring, og det er mye plunder og heft. Tømrerne blir derfor alltid glade når de får vite at vi skal bruke blåseisolasjon. Da slipper de mye av den jobben, forteller daglig leder Bjørnar Bakken hos entreprenørselskapet Petter Bakøy AS.

Innblåsing av isolasjon er den mest effektive og rimeligste måten å isolere tak, gulv, loft og vegger, hevder Svein Bredesen, daglig leder i Bygg Iso-Term.

– Vi benytter cellulosebasert isolasjon, laget av avispapir tilsatt mineralske salter. Dette gjør isolasjonen motstandig mot råte, og fungerer samtidig som en brannhemmer.

– At produktet egner seg svært godt til etterisolering i gamle hus, hvor innvendig tettesjikt er mangelfullt, er velkjent. Produktet får større innpass også på nybygg, både på grunn av meget gode miljøegenskaper, men også fordi det gir rask og enkel fremdrift under bygging, forklarer daglig leder i CBI Norge AS, Knut Johnsrud:

Foto: Erik Burås for Fremtidens Byggenæring

– Ved innblåsing av mineralull må det først monteres en åpen blåseduk, så blåses isolasjonen før dampsperre monteres. Først da kan fyring eller gulvsparkling i bygget startes. Ved blåsing av celluloseisolasjon monterer vi først en armert dampbrems eller dampsperre, og fyring eller sparkling kan startes. Videre tar vi hull i den armerte duken, fyller isolasjon og forsegler blåsehull.

Blåseisolerer i nye og eldre bygg

– Vi har holdt på med isolering og etterisolering i 30 år. I starten gjorde vi mest etterisolering i eldre hus. Dette har endret seg. Nå er mer enn halvparten av oppdragene i nybygg, sier Bredesen.

– Isocell celluloseisolasjon blir i økende grad brukt, fordi det går veldig fort når vi blåser det inn, samt at resultatet blir veldig bra. Det fyller absolutt alle hulrom. Produktet har gode egenskaper, både miljømessig og når det gjelder evne til å lagre varme.

– For entreprenører er det også tidsbesparende å bruke oss. De slipper å bruke tid på isoleringsjobben, tømrere kan settes på andre oppgaver, og med denne metoden blir det svært lite avfallshåndtering på byggeplass.

Gir mer fleksibilitet

Hos Petter Bakøy AS forteller Bjørnar Bakken at logistikken også blir bedre på byggeplass, når noen blåser isolasjonen på plass:

– Når du skal isolere et nytt bygg, er det med dagens miljømessige krav en stor mengde isolasjon. All denne isolasjonen kommer med store trailere, og må lempes inn. Det krever stor plass, og mye håndtering. Med blåseisolasjon kommer det én lastebil, som parkerer på utsiden av bygget. En slange går inn, og etter at blåsingen er gjort er bygget isolert. For oss entreprenører er det altså mindre å flytte på.

– En annen fordel når vi bruker celluloseisolasjon er at prosessen tillater oss å utsette isoleringen til litt senere i byggefasen enn når mineralull installeres. Da har bygget tørket litt lenger, og eventuelt kan vi ta det litt mer når det passer oss i prosjektet. Det kan være gunstig i den forstand at vi kan gjøre større deler av arbeidsoperasjonene før vi isolerer. Alternativet er at vi må gjøre jobben mer stykkevis og delt. Da må vi isolere etter hvert som vi rykker frem. Celluloseisolasjon tillater at vi samler den delen av jobben i to – tre bolker, i stedet for stadige, små isoleringsjobber. Vi får altså mer fleksibilitet.

Mindre støv og rot

– Vi opplever en ryddigere byggeplass. Videre er det slik at etter at du har isolert med mineralull skal det en diffusjonssperre på. Det innebærer en tidsperiode hvor isolasjonen er eksponert, både for fukt og støv. Med innblåst celluloseisolasjon legger vi fuktsperren inn først, og isolasjonen etterpå. Dette resulterer og i mindre støv.

– En annen fordel med cellulose er at det er et tungt materiale. Det øker evnen til å lagre varme. Jeg mener det er alt for mye fokus på varmegjennomgangskoeffisient, også kalt U-verdi. Vi bygger uansett slik at vi når de kravene som er satt for byggene. Varmelagringsevnen nevnes ikke i regelverket, men er vel så viktig, sier Bakken.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring