Foto: Vyrk AS
Publisert: 24.11.2022 

Bærekraftpanel med panteordning

Vyrk lanserer et nytt produkt med mål om å være den mest bærekraftige løsningen på markedet. Med inspirasjon fra det tidligere meget populære Trysil-panelet, lanseres nå en oppdatert og forbedret utgave; Bærekraftpanel fra Vyrk. Panelet er kortreist og norsk, har et sirkulært livsløp og leveres med egen, unik panteordning.

– Vi ønsket å utvikle et produkt med kjerne av resirkulert tremateriale, med et finért uttrykk. Panelet vil ha et sirkulært livsløp, da vi ønsker å endre tankesettet om at panel produseres, brukes og deretter benyttes til brensel eller kastes, sier Steinar Lyseng, som er marked- og innovasjonsleder i Vyrk.

Det sirkulære tankesettet bunner i ønsket Vyrk har om å utnytte ressursene lengst mulig.

Av de første i verden

Bærekraftpanelet er av de første i verden som selges med en panteordning. Når panelet en gang i fremtiden skal byttes ut, kan det enkelt tas ned fra veggen og returneres til en av Vyrk sine fire pantestasjoner mot pant. Pantestasjonene ligger plassert rundt på Vyrk sine produksjonsanlegg i Rogne, Trysil, Stange eller Brumunddal. Panelet vil deretter kunne endres til et annet utseende av for eksempel eik, bjørk eller valnøtt, eller bli kvernet opp til å bli en ny kjerneplate. Bakteppet er at Vyrk ønsker å få mer kvadratmeter vegg ut fra hver kubikkmeter hogd skog.

60 års erfaring

I over 60 år er det produsert bygningsplater i tre ved Vyrk sitt produksjonsanlegg i Trysil. Denne kompetansen har Vyrk bygd videre på, og har hatt et nært samarbeid i utviklingsprosessen med både arkitekter, Klosser Innovasjon og Innovasjon Norge. Resultatet er et panel med høye estetiske og tekniske kvaliteter tilpasset vår tid og det grønne skiftet.

– Klosser innovasjon er imponerte over Vyrk AS’ gjennomføringsevne og vilje til å skape bærekraftige innovasjoner. Prosjektet er et godt eksempel på en norsk virksomhet som griper mulighetene det grønne skiftet gir, og skaper noe unikt. Vi er stolte av å ha vært med på prosessen med å utvikle bærekraftpanelet, sier Ida Marie Gulbrandsen, som er inkubatorrådgiver i Klosser Innovasjon.

Bærekraftpanelet leveres med et skinnesystem av resirkulert aluminium. Dette systemet lar deg sette opp og ta ned panelet, uten å skade kjernen. Den enkle monteringen og demonteringen gjør at veggene kan flyttes til andre bygg, eller romløsningen kan endres. Panelet skal kunne benyttes igjen og igjen. Vyrk deltar på messen [email protected] på Lillestrøm i Nova Spektrum 23-24 november for å vise frem produktet og tilby en titt på konseptet og skinnesystemet.

– Vi er stolte og svært fornøyde over at vi nå kan presentere vårt nye innovasjonsprodukt, og tar sikte på å være en bidragsyter i forhold til de store klimautfordringene vi står overfor. Vi er heldige som har en bedrift basert på fornybare, kortreiste og norske råvarer. Vi vil være med å dra lasset mot en mest mulig bærekraftig næringsutvikling. Bærekraftpanelet er det riktige valget i dag, og for generasjoner som skal komme, uttaler Steinar Lyseng.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring