Foto: Ruukki
Publisert: 14.11.2023 

Først i verden til å implementere tak av fossilfritt stål

Ruukki Construction, en del av SSAB Group, samarbeider med Honkarakenne for å teste bruken av SSAB fossilfritt stål i takprodukter. Det første taket noensinne laget av fossilfritt stål vil bli installert på et Honka-tømmerhus i Klaukkala i Finland. Pilot-prosjektet er en del av Ruukkis innsats for å ta byggebransjen mot karbonnøytrale bygninger.

Verdens første hus med tak laget av fossilfritt stål skal bygges i Klaukkala i Finland. Ruukki Classic-taket, som er produsert ved Ruukkis Vimpeli-anlegg i Finland, er laget av fossilfritt stål belagt med et biobasert belegg. Taket kompletterer Honkas økologiske og lavkarbon tømmerbygning som er konstruert av fornybart tre fra bærekraftig forvaltede og sertifiserte skoger.

Foto: Ruukki

Ruukki jobber, sammen med utvalgte husfabrikkkunder, for å utvikle bærekraftige hus med Ruukki Classic-tak laget av fossilfritt stål. Foruten valg av råmateriale, ønsker Ruukki å minimere livssyklusutslipp ved å bruke grønn energi i produksjonen av produktene, biobaserte eller resirkulerte materialer i emballasjen og biobasert drivstoff i logistikken der det er mulig.

– I tillegg til sunnheten og den lange levetiden til våre bygninger av massivt tømmer, setter kundene verden over pris på økologisk bærekraft, hvor selve kjernen er reduksjon av CO2-utslipp og lavkarbonkonstruksjon. Tømmer er et supermateriale for lavkarbonkonstruksjon, og Ruukkis lavkarbontakprodukter er et betydelig skritt mot mer bærekraftig konstruksjon, sier Eino Hekali, Vice President, Product hos Honkarakenne.

– Honkarakenne er vår strategiske partner og en trendsetter innen trekonstruksjon, hvis virksomhet er styrt av bærekraft. Hos Ruukki engasjerer vi oss i langsiktig samarbeid med kundene, slik at vi sammen kan redusere miljøpåvirkningen av bygging, sier Jorma Korhonen , Business Director ved Ruukks Roofing-virksomhet i Finland.

Ruukki leverte verdens første pilotprodukter av fossilfritt stål i tredje kvartal av 2023 og vil senere i år også pilotere SSAB Zero™-stål laget av resirkulert stål i byggeprodukter. Selskapet har ambisjon om å være den første til å lansere toppmoderne resirkulerte stålbaserte produktfamilier i 2024. Produkter laget med fossilfritt stål vil bli tilbudt i kommersiell skala fra 2026.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring