Publisert
28.mar.2018

Arkitektur som respektere den unike naturen

Et nytt besøkssenter ved Nord-Europas største borgruin, Hammershus i Danmark, er nettopp blitt innviet. Senteret er tegnet av Arkitema Architects og professor Christoffer Harlang og er plassert diskret i klippene overfor ruinen. Utfordringen for arkitektene var å respektere den unike naturen i området og skape et sted for de besøkende der det både finnes moderne […]

Et nytt besøkssenter ved Nord-Europas største borgruin, Hammershus i Danmark, er nettopp blitt innviet. Senteret er tegnet av Arkitema Architects og professor Christoffer Harlang og er plassert diskret i klippene overfor ruinen. Utfordringen for arkitektene var å respektere den unike naturen i området og skape et sted for de besøkende der det både finnes moderne fasiliteter, plass til fortellinger og direkte utsikt til hovedattraksjonen.

På den lille danske klippeøya Bornholm i Østersjøen ligger Nord-Europas største slottsruin, Hammershus. Her har et nytt besøkssenter funnet plass i klippene overfor ruinen som i flere tiår har vært et kjent turistmål i Danmark. Etter nesten fem års arbeid har de besøkende nå mulighet til å sitte på en kafé og nyte utsikten til Hammershus, landskapet rundt og havet, eller de kan gå en tur på taket og være midt i naturen. Senteret er tenkt som en diskret bygning som ikke gjør mye vesen av seg i forhold til den omkringliggende fredsskogen og øyas mest kjente turistattraksjon. Nettopp kravet om diskresjon i forhold til omgivelsene har krevd gjennomtenkt arkitektur med høy estetikk fra arkitektene.

Besøkssenteret er utformet med enkle uttrykk i høy kvalitet der blant annet lokal bornholmsk eik har en fremtredende rolle. Arkitektene lar eikeplankene og det spesialdesignede inventaret i eik spille opp mot ytter- og innervegger i rå betong i en konstruksjon som fremstår som innbydende og varm. På oversiden inngår det svevende taket naturlig i det stisystemet i landskapet, og fra terrassen foran senteret går det en bro som viderefører stiforløpet mot slottsruinen og etablerer ytterligere utsiktspunkter i landskapet.

Fakta:

Adresse: Hammershus, Bornholm
Omfang: 1 400 m²
Byggherre: Naturstyrelsen
Arkitekt: Arkitema Architects og professor Christoffer Harlang
Landskap: Arkitema Urban Design
Ingeniør: Wissenberg
Premiering: 1. premie i indbudt EU konkurrence 201

– Det har vært en utrolig spennende oppgave der vi har hatt en bundet oppgave og svært klare føringer. Vi har valgt å tegne et senter der vi har brukt eksklusive materialer som passer til stedet, men samtidig fokusert på å gjøre det innbydende og jordnært. Det skal være et sted der alle føler seg velkomne og hvor arkitekturen er til å begripe, forteller senior partner i Arkitema, Poul Schülein.

Anvendelig tak med unik utsikt

En av de tingene Arkitema og Christoffer Harlang har valgt å tegne inn i prosjektet er et tak som legger seg i forlengelse av bakkelandskapet. Dermed kan publikum ikke se besøkssenteret når de beveger seg frem mot Hammershus. Det gir to umiddelbare fordeler for gjestene: Dels tar ikke bygningen fokus fra hovedattraksjonen og dels blir taket et naturlig utsiktspunkt med god plass til å oppholde seg.

Det lette taket gjør huset åpent og gjennomlyst med gode romlige kvaliteter og lys fra begge sider. Det er utformet som en landskapelig tribune med gode sitte- og oppholdsmuligheter. En offentlig plass som gir noe tilbake til stedet ved å være til rådighet for de besøkende, og som i sin natur er tilgjengelig årets rundt.

– Med et anvendelig tak har vi valgt å legge stor vekt på landskapsopplevelsen for de besøkende, og underspille bygningens fremtoning når de ankommer. Taket blir derfor en naturlig del av det omkringliggende stisystemet fremfor et forstyrrende element i opplevelsen. Med andre ord gir vi de besøkende mulighet for en ekstra opplevelse som de ikke ville ha fått hvis de bare skulle gått direkte inn i et besøkssenter. Det har vært viktig for oss å skape et dynamisk landskapsforløp der de besøkende har mange muligheter til å oppleve naturen og den historiske ruinen, forklarer Poul Schülein.

Arkitema Architects har fungert som totalrådgiver på oppgaven som er utarbeidet i samarbeid med underrådgiverne Arkitema Landskap, professor Christoffer Harlang og Wissenberg Rådgivende Ingeniør.

Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring