Foto: Rockfon
Publisert
14.jan.2022

Arkitekter og prosjekterende, gi den femte flaten en fargerik finish

De fleste velger hvite akustikkhimlinger og det vitner om et lite utnyttet potensial. Mens himlinger har stor betydning for vår opplevelse av et rom, har farger en enorm påvirkning på oss dersom vi tør å sette dem i spill. Tiden er derfor inne for å gi den femte flaten en fargerik finish, eller med andre ord: Tenk utenfor den hvite boksen og tenk på fargede himlinger i prosjekteringen.

Kronikk av Steinar Pjaaka, Key Account Manager i Rockfon.

Farger fremkaller forskjellige stemninger, de snakker til følelsene våre og påvirker humøret vårt. Ikke minst når de benyttes på himlinger, rommets femte flate, hvor de bidrar til å forvandle vår samlede oppfatning av et rom. I tillegg bidrar fargede himlinger til en mer uttrykksfull innredning.

Etter min mening er det dessverre ikke mange nok som tør å gå den kulørte veien når det gjelder himlinger. Det er en del av innredningen at farger ofte neglisjeres. Av samme årsak er det neppe noen nyhet at den foretrukne himlingsfargen lenge har vært hvit. Faktisk er rundt 80 % av alle akustikkhimlinger i Norge enten hvite eller grå.

Så spørsmålet er: Velger du hvite himlinger til byggeprosjektet ditt fordi det er den aller beste løsningen til det spesifikke prosjektet? Eller velger du velkjente hvite himlinger fordi det er det tryggeste valget?

Husk himlingenes betydning

Det er ikke fordi hvitt ikke kan være svaret. Det er selvsagt mange fordeler med klassiske, hvite himlinger.

Jeg mener dog at vi bør legge like mange krefter og vurderinger i himlingene som vi gjør med vegger og gulv. Det er en likeså viktig del av innredningen. Fargen på himlingene kan nemlig forvandle hele rommet og i samspill med øvrige nyanser få rommet til å virke større, mindre, smalere eller bredere.

Foto: Rockfon

Hvis himlingene er utstyrt med en sterk farge som står i kontrast til rommets øvrige farger, så kan vi tilføre en hyggelig stemning ved å skape illusjonen om et lavere tak. Hvis både tak og vegger er utstyrt med mørkere og sterkere farger skapes det en dramatisk helhetsfølelse. Mulighetene er der hvis vi tør å sette innovasjonen først.

La fargekompasset vise vei

Fargevalget er uansett viktig enten vi farger himlingene i samme nyanse som veggene, benytter en helt annen farge eller velger et mønster. Og her kommer det lite utnyttede potensialet med fargende himlinger inn i bildet igjen.

Blå på et sykehus har en avslappende effekt på oss. Gul i en skolebygning sprer glede og positivitet. Rødt i kontormiljøet virker stimulerende og skrur opp produktiviteten. Farger utløser forskjellige følelsesmessige reaksjoner, og vi bør kaste oss ut i denne muligheten for å designe rom som kan gjøre en forskjell for vår trivsel.

Det er ikke bare akustikken som gjør underverker for inneklimaet. Farger er også i stor grad med til å underbygge vår trivsel og definere vårt humør. La derfor fargekompasset peke i retning av stemningen du ønsker å skape. Og velg gjerne duse farger som er inspirert av naturen og nyt godt av den beroligede effekten som naturen har på oss mennesker.

Sett kulør på prosjekteringen

Min oppfordring er ganske enkel: Når det handler om himlinger så skal vi tørre å tenke innovativt og ut av den hvite boksen.

Bruk mulighetene som de kulørte himlingene byr på. Bruk mulighetene til å la designvisjonene få fritt spillerom og se himlingene forvandle rom og stemning. Bruk de fargede himlingene i ditt neste prosjekt – uansett om det er snakk om et sykehus, en skole eller et kontor. Her skal vi også tørre å sette fargene i spill så vi ikke går glipp av potensial.

I tillegg bør de fargede himlingene inkluderes allerede i prosjekteringsfasen. På denne måten kan vi være i forkant, velge med omtanke og se farge og funksjon komme opp på et høyere nivå når det gjelder materialvalg og de øvrige rammer.

En siste oppfordring må være å velge en akustikkløsning som gleder både øyne og ører. Dette er mulig med fargede, akustiske himlingsplater som er utformet med støydempende egenskaper for å skape et sunnere inneklima. På den måten slår vi to fluer i én smekk når vi tenker ut av den omtalte hvite boksen.

Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring