Vil lokke flere til å bli håndverkere

Publisert
30.April.2019

Vil lokke flere til å bli håndverkere

Det var god stemning da byrådsleder Raymond Johansen (Ap) møtte Hussain Fares (25). Han er fjorårets vinner av konkurransen «Norges hyggeligste håndverker», i klassen for rørleggere. Byrådsleder Johansen har selv bakgrunn som rørlegger og de to har mye å prate om.  

Konkurransen arrangeres i år for tredje gang, og AF Gruppen er ny samarbeidspartner for kategorien lærlinger. Lanseringen av årets konkurranse fant sted mandag morgen ved Krydderhagen ved Haslelinje i Oslo. Her bygger AF nye boliger og barnehage i samarbeid med Höegh Eiendom.  

– Flere bør velge fagutdanning 

Fra mandag 29. april kan alle som ønsker det nominere håndverkere og lærlinger til konkurransen. Deretter er det klar for stemmeavgivning og 14. september er det finale og kåring av vinnere i sju kategorier. I tillegg vil en hovedvinner kunne smykke seg med tittelen Norges hyggeligste håndverker.  

Jakter på de gode historiene 

Kampanjen Norges Hyggeligste Håndverker er et felles initiativ på tvers av håndverkerbransjene for å skape stolthet og engasjement for yrkene. Det kåres vinnere i syv underkategorier: lærling, murer, maler, snekker/tømrer, elektriker, rørlegger, samt en åpen kategori. Aller høyest henger selvsagt tittelen «Norges Hyggeligste Håndverker 2019» som går på tvers av alle kategoriene.

– Vi ønsker å slå et slag for håndverkerne – de dyktige og hyggelige fagfolkene som bygger og fikser hjemmene våre. Derfor ser vi nå etter de gode håndverkerhistoriene og de aller hyggeligste håndverkerne i Norge, sier Caroline Khoury Nilsen, politisk rådgiver i Byggenæringens Landsforening og jurymedlem i Norges Hyggeligste Håndverker. 

Byrådsleder Raymond Johansen er glad for konkurransen gir oppmerksomhet til de mange dyktige håndverkerne i bransjen, og han håper at flere ser mulighetene en fagutdanning kan gi. 

– Det er jo fantastiske muligheter. Som ganske ung kan man få lønn, og dermed mulighet til å kjøpe bolig. Hvis du er flink og interessert i faget, kan du ta mesterbrev, og kanskje starte din egen virksomhet. 

Han viser til at Oslo kommune garanterer alle som velger yrkesfag en lærlingplass. 

– Det er en fin gulrot som jeg håper mange vil tygge på!  

Les mer om konkurransen og nominer flinke håndverkere her! 

Garantert lærlingeplass 

Johansen sier det er urolig viktig å få ordentlige fagfolk. 

– Alle vi som har opplevd en lekkasje i boligen eller på arbeidsplassen, vet hvor viktig det er at dette blir reparert raskt av kyndige folk. Det er nettopp derfor jeg er så opptatt av at flere skal velge fagutdanning. Vi trenger mange flere! 

Byrådslederen er svært positiv til at AF Gruppen og andre partnere støtter konkurransen. 

– At man her kan nominere og stemme frem Norges hyggeligste håndverker er et godt bidrag til positiv oppmerksomhet rundt bransjen. Sammen skal vi få flere til å søke seg denne retningen, sier byrådslederen. 

AF satser på lærlinger 

I dag jobber 75 lærlinger i AF Gruppen, flesteparten innen anlegg, men også innen bygg, offshore, energi og miljø. 

Konserndirektør Geir Flåta er glad for gjennom konkurransen å kunne rette positiv oppmerksomhet rundt mulighetene yrkesfag gir. 

Han påpeker at næringen har et felles ansvar for å motivere flere til å velge yrkesfag og bli en del av laget vårt.

– Som selskap har vi i AF Gruppen mål om å få tak i de beste folka. Derfor er vi stolte av å bidra på denne kampanjen med mål om å rekruttere og utvikle de beste lærlingene i bransjen, og samtidig styrke kvinneandelen blant fagarbeidere, sier Flåta. 

Den beste jobben 

Fjorårets vinner, Hussain Fares, som i dag er anleggsleder i selskapet Trygg VVS, stortrives i jobben sin.

– Det er mange utfordringer og jeg lærer noe nytt hver dag. Det finnes ikke noe bedre yrke for meg. 

Han sier at han har fått mange tilbud om jobb etter at han ble kåret til Norges hyggeligste rørlegger, og mange hyggelige tilbakemeldinger. Nå gleder han seg til å nominere andre flinke folk til årets konkurranse.  

Les Også