Foto: Disruptive Technologies
Jørn Wad
Publisert: 02.07.2019 

Vi kan automatisere alt vi vil

– Med vår teknologi er det i prinsippet mulig å automatisere alt vi ønsker innenfor et bygg. Man kan spare store utgifter på denne måten, og samtidig skape sikkerhet.

Ole Petter Novsett i Disruptive Technologies er travel om dagen. På lik linje med hele det raskt voksende selskapet, som er kommersielt tilgjengelig i hele Europa. Alt på grunn av en bitte liten chip som drives i hele 15 år før batteriet er brukt opp.

– Til nå har vi 30.000, og nå produserer vi 20.000 sensorer i måneden i en fabrikk som har kapasitet til å produsere 10 mill sensorer per år, forteller han.

Muligheter

– Vi kan være med på å automatisere nær sagt enhver manuell prosess. Dermed kan vi for eksempel når det gjelder nybygg rasjonalisere den prosessen man har hatt til nå, hvor man 18 måneder før bygget skal være ferdig, tegner inn det som trengs av sensorer, beregner kilometervis med kabler og er veldig bundet. Med våre sensorer kan man i prinsippet bestemme seg noen uker før bygget er ferdig, lime opp sensorer og være oppe og gå med det man trenger å ha informasjon om. Legger vi til et enklere brukergrensesnitt for byggdrifterne i tillegg, har vi en vinn-vinn situasjon for alle parter. Jeg både håper og tror at arkitekter og andre kommer til å få øynene opp for mulighetene, og at rådgiverne vil se rasjonaliseringesgevinsten også i byggeprosessen som er et resultat av dette, slår han fast.

Dette blir en enklere, billigere og bedre løsning for å drifte bygg enn man har hatt muligheten til tidligere.

– Vi bruker radiosignaler for å sende data til vår skytjeneste, og sensorene har bedre rekkevidde enn et vanlig wifi-system. Rekkevidde er ca. 40 meter til basestasjon. Ved tykkere vegger, er det bare å sette opp en basestasjon til. Skal man styre store bygningsmasser, er det virkelig mye penger å spare, reklamerer han. Og legger til at dette blir en enklere, billigere og bedre løsning for å drifte bygg enn man har hatt muligheten til tidligere.

Sensor til sky

– Hva brukes all denne datafangsten til?

– Det vi leverer, er en sensordata til sky-løsning, ikke en data til funksjonsløsning. Slik sett kan du si at vi kan overvåke alt fra oppblomstring av legionella til lokaliseringen av en rullestol på et sykehus. Våre kunder beskriver et behov for en datafangst, og så er det i grunnen opp til en app eller plattform hva dette skal brukes til. Men når det gjelder automatisering av byggdrift er det allerede en rekke systemer som er operative, og vi har fått svært gode tilbakemeldinger. Etterspørselen øker, og vi er allerede til stede flere steder i Europa. Det amerikanske markedet venter, så dette er spennende tider for oss, sier han med ettertrykk.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring