Rebekka Kolvik fra Ålesund er voksenlærling i tømrerfaget. Foto: Tools
Publisert: 24.08.2023 

Verdien av yrkesfag: Veien til en givende karriere og et større fellesskap

I en verden der høyere utdanninger og kontorjobber ofte blir satt i høysetet, finnes det sterke stemmer som beviser at yrkesfag og håndverkere også spiller en avgjørende rolle i samfunnet.

En slik stemme er Rebekka Kolvik, en 29 år gammel kvinne fra Ålesund, som nå går sitt tredje år som voksenlærling i tømrerfaget på Sunnmøre Museum. Kolvik er et levende eksempel på at yrkesfag er et verdifullt og berikende karrierevalg, spesielt for kvinner som ønsker å bryte barrierer og utfordre stereotypier.

Håndverkeryrket har tradisjonelt vært sterkt dominert av menn, men i løpet av de siste årene har det vært en positiv utvikling i retning av økt mangfold. Selv kom Kolvik inn i bransjen som 20-åring etter å ha jobbet på en besøksgård og blitt kjent med praktisk arbeid. Hun valgte tømreryrket fordi hun elsket å snekre og ønsket å utforske noe nytt og kreativt. Til tross for at det er en relativt mannsdominert arbeidsplass, lot hun seg ikke skremme av utfordringene.

– Det er klart man har støtt på noen hindringer på veien i form av kommentarer rundt styrke og lignende, men man går videre med et smil, bryner seg på utfordringene og innser at man lærer underveis. Det blir stadig flere kvinner som velger denne veien, og det er jeg glad for, forteller hun.

Fant et fellesskap

Som en del av et mindre, men voksende miljø har Kolvik funnet støtte blant likesinnede kvinnelige yrkesfagutøvere. De tyr til sosiale medier der de deler erfaringer og tips, som for eksempel de beste arbeidsklærne tilpasset kvinnekroppen, og støtter hverandre når de trenger det. Og i yrkesfaget har hun funnet et fellesskap.
– Yrkesfaget er både gøy og givende, og det er ingenting å frykte. Det er også verdt å merke seg at det gir verdifulle ferdigheter og kan åpne dører for mange spennende karrieremuligheter, forklarer hun.

For jenter og kvinner som vurderer yrkesfag, gir Kolvik råd om å følge drømmene sine, vær modig og ikke la seg begrense av stereotypier eller kjønnsforventninger. Hun påpeker at yrkesfagutdanning er en verdifull ressurs i dagens samfunn, og at det er viktig å bryte ned fordommer knyttet til håndverksyrker.

Rebekka råder jenter og kvinner om å følge drømmene sine - selv valgte hun tømrerfaget

– Yrkesfag er viktig i dagens samfunn og mangler ikke bare fagfolk, men også anerkjennelse. Det er ingen skam å være håndverker, og det er på høy tid at samfunnet ser verdien av disse yrkesveiene. Lønninger og materiell velstand er ikke alt; håndverksyrket kan gi en dypt meningsfull karriere, også for kvinner. Jeg utforsker daglig min kreative side for å finne gode løsninger, holder meg aktiv og utfordrer meg selv gjennom arbeidet. Det er sånt man vokser på, sier hun.

Bevare fortiden, forme fremtiden

I løpet av læretiden har Kolvik fått muligheten til å utforske gamle håndverksteknikker og tradisjonshåndverk gjennom kurs og samarbeid med Fortidsforeningen. Hun er lidenskapelig opptatt av å jobbe med antikke elementer og ser dette som en unik mulighet til å bevare og videreføre tradisjoner.

– Å bevare og vedlikeholde gamle bygninger og arbeide med gamle håndverksteknikker, gir meg ekstra glede og tilfredsstillelse. Drømmen er å jobbe som tradisjonshåndverker eller få en fast jobb på et museum, og jeg ser frem til å realisere denne drømmen, sier hun.

Med sitt favorittverktøy, øksen, baner Kolvik vei med sitt pågangsmot, engasjement og kjærlighet til faget. Hun håper at flere vil følge hennes fotspor og løfte yrkesfag og håndverksyrker til nye høyder i Norge.

– Det er på tide å se verdien av slike yrker og gi dem den anerkjennelsen de fortjener, avslutter hun.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring