Denne uken gikk fristen for Finansdepartementets høring om forskriften til det mye omtalte reelle rettighetshavere-registeret ut.
– I forskriften legger Finansdepartementet opp til en innskrenkning av søkemuligheter blant annet for eiendomsmeglingsbransjen, forteller Eiendom Norge fagsjef Hanne Nordskog-Inger.
– Dessuten foreslås det oppsiktsvekkende nok at registeret skal ha oversikt over hvem som har gjort oppslag at og dette skal kunne utleveres til den reelle rettighetshaveren, sier hun.
– Særlig det siste er svært problematisk og i direkte motsvar til det lovpålagte avsløringsforbudet, som blant annet eiendomsmeglere, er forpliktet til å følge i hvitvaskingsloven. I ytterste konsekvens er dette en gavepakke til kriminelle som ønsker å skjule sitt eierskap blant kompliserte selskapsstrukturer.
Behov for mer åpenhet, ikke mindre
Forskriften legger vekt på å innskrekning søkemulighetene i registeret og begrunner dette med hensynet til personvern.
– En slik begrunnelse er oppsiktvekkende, for vi kan ikke se at det skal være større vern av eiere av selskaper og eiendom enn en moped. Motovogn-registeret er som kjent fullstendig åpent til sammeligning. Ingen har noen gang foreslått å innskrenke åpenheten her med hensyn til personvernet, sier Nordskog-Inger.
– Det er behov for mer åpenhet om eierskap ikke mindre, og både eiendomsmeglingsbransjen og andre mangler virkemidler for å oppfylle lovkravene i hvitvaskingsloven. Ett av de viktigste virkemidlener er full tilgang til registeret for reelle rettighetshavere for blant annet eiendomsmeglerne, sier hun.
Et politisk valg
Det er de siste årene både dokumentert store svakheter i den norske eiendomsregistereet og ikke minst har den nye sikkerhetspolitiske situasjonen etter blant annet invasjonen av Ukraina i februar 2022 gjort disse svakhetene mye mer tydlige.
– Mer åpenhet om eierskap er et politisk valg som politikerne må våge å ta, sier fagsjef Hanne Nordskog-Inger.
– Har man ikke noe skjule bør det heller ikke være et problem med åpenhet om eierskap. Dessuten er personvern et dårlig arguement i dagens virkelighet for å innskrenke tilgangen til det kommende reelle rettighetsregisteret.
– Personvern er viktig, men ikke ikke det viktgste. Sikkerhet, tillit til offentlig institusjoner, et velfungerende marked og bekjempelse av økonomisk kriminalitet er viktigere, avslutter Nordskog-Inger.