Foto: Rasmus Hjortshøj
Publisert: 23.06.2022 

Vannkunsten i Bjørvika er årets bygg

Boligprosjektet Vannkunsten i Bjørvika er kåret til Årets bygg. «Bygget er blitt en severdighet i byen» sier juryen.

– Vi er utrolig glade for at Vannkunsten får den anerkjennelsen og oppmerksomheten den fortjener. Dette er et helt unikt prosjekt, helt ulikt noe som er bygget i Norge. Nå har Vannkunsten blitt en viktig del av identiteten til Bjørvika, sier Øystein Ylvisåker. Han er prosjektdirektør i Oslo S Utvikling (OSU), som er byggherre for Vannkunsten, og som har utviklet store deler av Bjørvika.

Attraksjon i seg selv

Prosjektet er tegnet av danske Tegnestuen Vandkunsten, og består av 215 leiligheter fordelt på ni hus i tre forskjellige størrelser. De høyeste byggene har åtte etasjer og boligene nærmest vannet har fire til seks etasjer. De største leilighetene går over to plan, og har en takhøyde på opptil syv meter. Både saltakene og veggene er kledd i norsk skifer. I tillegg er det en rekke detaljer i eik, blant annet rundt vinduene.

I juryens begrunnelse for Årets bygg står det at «Det har en særegen utforming og plassering og har gitt nærområdet noe helt nytt – og selve prosjektet er blitt en attraksjon i seg selv».

– Det har vært et veldig krevende prosjekt, hvor vi blant annet har bygget hvor det tidligere nesten bare var vann. Vi har likevel valgt å gjennomføre et komplekst og kostbart prosjekt tross store utfordringer. Mye er løst med avansert ingeniørkunst, profesjonell styring og svært god arkitektur. Interessen blant boligkjøperne var også enorm, og alle leilighetene ble raskt solgt, sier Ylvisåker i OSU.

Det er Byggedagene og Byggeindustrien som står bak kåringen av Årets bygg 2021, og prisen ble delt ut onsdag kveld. De andre nominerte var Munch, Universitetsgata 2 og Pressens hus i Oslo samt Tønsbergprosjektet Somatikkbygget. I fjor gikk prisen til Deichman Bjørvika.

Juryen sier også at «Det karakteristiske for prosjektet er at arkitekturen formidler overganger. Bygget har en spesiell utforming med blant annet mange skjeve vinkler og arkitekten har latt seg inspirere av norsk natur og kystkultur. Dette vises ikke minst igjen ved en særegen fasade.

Det er liten tvil om at det har vært et komplisert prosjekt med flere krevende elementer og store krav til nøyaktighet og detaljer i oppføringen. Utbyggingen ga også lite rom for repeterende prosesser – men partene har samarbeidet godt og sørget for et resultat som blir lagt merke til.»

Inspirert av norsk natur

Nyheten om kåringen gleder også arkitektene.

– Dette var veldig hyggelige nyheter, og en flott anerkjennelse til et prosjekt vi i teamet har blitt veldig glade i, sier arkitekt Emma Hanson, arkitekt i Tegnestuen Vandkunsten, som har tegnet byggene.

– Vi har latt oss inspirere av nordnorsk byggeskikk, norsk natur, fjell og skjærgård. Det ble til slutt de ni husene med saltak, helt dekket av skifer. Vi har prøvd å få en struktur som er tett og åpen på samme tid, og ført sjøen inn mellom byggene. Broer og platåer gjør at alle kommer så tett på vannet som mulig. Husene er også dreid for å oppnå ideelle sol- og siktforhold, både i boligene og utenfor for menneskene på gateplan, sier Elena Astrid Rojas, arkitekt i Tegnestuen Vandkunsten.

Vannkunsten består av både av boligbebyggelse, parkeringskjeller og næring i første etasje, og er på til sammen 31 196 kvadratmeter. Prosjektet er bygget med strenge miljøkrav, og har oppnådd Breeam-Nor Very good.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring